Σε μια εποχή που η προσέλκυση επενδύσεων είναι η απόλυτη προτεραιότητα για το ελληνικό κράτος αλλά και την εκάστοτε κυβέρνηση, υπάρχουν εταιρείες που μας θυμίζουν ότι βρίσκονται χρόνια εδώ, στη χώρα μας, στηρίζοντας την οικονομία,τη ντοπική παραγωγή και προπάντων, την εργασιακή απασχόληση.

Η Coca-Cola Τρία Έψιλον κλείνει, φέτος, 50 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα. Η Coca-Cola Τρία Έψιλον είναι ήδη μισό αιώνα δίπλα στους Έλληνες, δραστηριοποιούμενη στον κλάδο των αναψυκτικών, με επενδύσεις, θέσεις εργασίας, καινοτομίες και εξαγωγές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με βάση μελέτη που εκπόνησε το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), αναλύοντας τα οικονομικά στοιχεία για την περίοδο 1969-2018 που η επιχείρηση δίνει το «παρών» στην Ελλάδα, διαπιστώθηκε ότι η συνολική συνεισφορά της στο ελληνικό ΑΕΠ – αθροιστικά στα 50 πενήντα χρόνια – υπολογίζεται σε 76,5 δισεκατομμύρια ευρώ!

Οι αριθμοί «μιλούν» μόνοι τους

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πόσο σημαντική είναι, σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΟΒΕ, η δραστηριότητα που αναπτύσσει η Coca-Cola Τρία Έψιλον στην Ελλάδα, φαίνεται από τους αριθμούς και μόνο.

Συγκεκριμένα, η Coca-Cola Τρία Έψιλον:

  • Δημιουργεί σχεδόν το 50% του κύκλου εργασιών (47,3%) στον κλάδο αναψυκτικών, ενώ αποτελεί τον μεγαλύτερο εργοδότη, απασχολώντας σχεδόν 1στους 2 εργαζομένους (43,7%).
  • Έχει συνολική επίδραση (άμεση, έμμεση και επαγόμενη) 2 δισεκατομμυρίων ευρώ (1,1%του ΑΕΠ το 2018) στην εθνική οικονομία
  • Για κάθε 1 ευρώ προστιθέμενης αξίας από τη δραστηριότητά της, δημιουργούνται συνολικά άλλα 11 ευρώ στην ελληνική οικονομία
  • Συνεισφέρει συνολικά στο 1,4% των φορολογικών εσόδων του κράτους
  • Προσφέρει 42.200 θέσεις εργασίας, συμβάλλοντας, έτσι, στο1,1% της απασχόλησης στη χώρα
  • Καθε μία άμεση θέση εργασίας υποστηρίζει άλλες 12 θέσεις εργασίας στην ελληνική οικονομία
  • H προστιθέμενη αξία που δημιουργείται μέσα από τους συνεργάτες και τους πελάτες της υπολογίζεται στα 441.000.000 ευρώ (θέσεις εργασίας 16.100)
  • Στα 205.000.000 ευρώ υπολογίζεται η αξία που προκύπτει από τη συνεργασία με άμεσους και έμμεσους προμηθευτές (θέσεις εργασίας 6.500)

Το αποτύπωμά της στην ελληνική οικονομία προκύπτει από τους τρόπους με τους οποίους η εταιρεία αλληλεπιδρά με τους προμηθευτές της, τους πελάτες της, τους καταναλωτές, αλλά και το ελληνικό κράτος. Η κατανάλωση τροφοδοτεί την ανάγκη για παραγωγή, οδηγώντας σε οικονομικές συναλλαγές μεταξύ των διάφορων κλάδων και δημιουργώντας τελικά εισοδήματα για τα νοικοκυριά (μισθοί), το κράτος (φόροι) και τις επιχειρήσεις (κέρδη). Κάθε φορά που ένας καταναλωτής αγοράζει ένα προϊόν της Coca-Cola Τρία Έψιλον, ένα μέρος των χρημάτων που δίνει αποτελεί τζίρο για την εκάστοτε επιχείρηση, ένα άλλο μέρος καταλήγει στον διανομέα, ο οποίος μετέφερε το προϊόν στο σημείο πώλησης και ένα τρίτο συνιστά ίδια έσοδα.

Η αξία αυτή επιστρέφει στη χώρα, καθώς το παραγωγικό και διανεμητικό μοντέλο της Coca-Cola Τρία Έψιλον έχει επίκεντρο την Ελλάδα. Εδώ παράγει τα προϊόντα της, από εδώ κάνει εξαγωγές σε 11 χώρες, αναπτύσσει καινοτομίες, ενώ συνεργάζεται με χιλιάδες τοπικούς προμηθευτές. Αποτελεί τον μεγαλύτερο εργοδότη του κλάδου, αλλά η συμβολή της στην απασχόληση ξεπερνά κατά πολύ τον αριθμό των εργαζομένωντης.

Παρουσία σε κάθε γωνιά της Ελλάδας

Η Coca-Cola Τρία Έψιλον έχει τέσσερα εργοστάσια παραγωγής στην Ελλάδα:

  • Το Σχηματάρι Mega-Plant είναι το μεγαλύτερο ελληνικό εργοστάσιο αναψυκτικών και χυμών
  • Το εργοστάσιο αναψυκτικών στο Ηράκλειο αποτελεί την έδρα της για την Κρήτη, τις Κυκλάδες και τα  Δωδεκάνησα.
  • Το εργοστάσιο εμφιάλωσης του φυσικού μεταλλικού νερού «ΑΥΡΑ» βρίσκεται στο Αίγιο
  • Το εργοστάσιο των chips «Τσακίρης» στην Αταλάντη είναι μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες της περιοχής

Συνολικά, εξυπηρετείται σε 113.654 σημεία, έχοντας τη μεγαλύτερη δύναμη πωλήσεων στην ελληνική αγορά

Οι επενδύσεις στις οποίες έχει προχωρήσει η εταιρεία ξεπερνούν τα 98.000.000 ευρώ την τελευταία πενταετία, στις παραγωγικές της μονάδες στο Σχηματάρι,το Αίγιο και την Αταλάντη!

Το ελληνικό… αποτύπωμα

Το αποτύπωμά της στην Ελλάδα προκύπτει από τη συνολική δραστηριότητα της Coca-Cola Τρία Έψιλον, μέλος του Ομίλου Coca-Cola HBC και μεγαλύτερης ελληνικής εταιρείας μη-αλκοολούχων ποτών και της Coca Cola στην Ελλάδα, θυγατρικής εταιρείας της The Coca-Cola Company, με ευθύνη για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα, καθώς επίσης και από τις δραστηριότητες των εταιρειών Coca-Cola HBC Services ΜΕΠΕ και ΤΣΑΚΙΡΗΣ ABEE, τοπικών θυγατρικών του Ομίλου Coca-Cola HBCAG (Coca-ColaHBC). Πρόκειται για αξία που μένει στη χώρα, καθώς στο παραγωγικό και διανεμητικό μοντέλο που έχει επίκεντρο την Ελλάδα βασίζεται η παραγωγή προϊόντων που εξάγονται σε 11 χώρες.

Ο Όμιλος Coca-Cola HBC δραστηριοποιείται σε 28 κράτη. Με επενδύσεις άνω των 57.000.000 ευρώ από το 2016 μέχρι σήμερα σε τεχνολογικές λύσεις στην Ελλάδα, μέσω του ΟΤΕ, έχει αναδείξει τη χώρα μας σε κόμβο υπηρεσιών τεχνολογικής υποστήριξης και ΙΤ για τα κράτη του Ομίλου. Η εφοδιαστική της αλυσίδα είναι η μεγαλύτερη στην ελληνική αγορά.

Η εταιρεία επενδύει στην Ελλάδα και παράγει για όλον τον κόσμο. Εξάγει σε 11 χώρες μέχρι στιγμής: Βουλγαρία, Γερμανία, Ελβετία, ΗΠΑ, Ιταλία, Κόσοβο, Κύπρο, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σερβία και Τσεχία!

Το 100% των εξαγωγών της παράγεται και διακινείται από το Σχηματάρι Mega-Plant. Από εκεί καλύπτει το 100% των αναγκών της αγοράς της Βουλγαρίας σε αναψυκτικά Coca-Cola και Sprite σε κουτί αλουμινίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης