Δύο αμερικανικοί κολοσσοί οι πιο υπερχρεωμένες εταιρείες του πλανήτη

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 18 Ιουνίου 2018, 18:22
Δύο αμερικανικοί κολοσσοί οι πιο υπερχρεωμένες εταιρείες του πλανήτη
Ένα κύμα συγκέντρωσης στην αμερικανική αγορά των μίντια μεταφέρει τον έλεγχο μέσων ενημέρωσης και ψυχαχωγίας στα χέρια λίγων. Οι εταιρείες που θα αποκτήσουν τη μεγαλύτερη ισχύ, όμως, είναι και εκείνες, που θα σηκώσουν και το μεγαλύτερο βάρος του χρέους, σε μία περίοδο που η μόχλευση των επιχειρήσεων παγκοσμίως καλπάζει.

Σύμφωνα με υπολογισμούς της Wall Street Journal ο τηλεπικοινωνιακός κολοσσός AT&T και o γίγαντας των καλωδιακών δικτύων Comcast θα είναι, όταν ολοκληρωθούν οι συμφωνίες τους, οι δύο πιο υπερχρεωμένες εταιρείες του πλανήτη.

Η AT&T ολοκλήρωσε, ύστερα από δύο χρόνια επίμονων προσπαθειών και εμποδίων, την εξαγορά της Time Warner, ενώ η Comcast ευελπιστεί να αποκτήσει την 21st Century Fox.

Στοιχεία των Dealogic και Moody's αποκαλύπτουν ότι εάν και το δεύτερο deal προχωρήσει, οι δύο εταιρείες θα εμφανίζουν από κοινού χρέος (σε δάνεια και ομόλογα) ύψους 350 δισ. δολαρίων.

Όπως σχολιάζουν ειδικοί στη WSJ το παράδειγμα των Comcast και AT&T- αν και ακραίο- είναι αποκαλυπτικό μίας ευρύτερης τάσης υπέρμετρης μόχλευσης.

Το παγκόσμιο εταιρικό χρέος αγγίζει σήμερα τα 11 τρισ. δολάρια, με τη μέση μόχλευση των εταιρειών επενδυτικής διαβάθμισης (investment grade) να έχει αυξηθεί κατά 30% σε σχέση με τα επίπδα του 2007, σύμφωνα με τη Moody's.

Oι περισσότερες εταιρείες λαμβάνουν νέα δάνεια και εκδίδουν νέα ομόλογα για να αναχρηματοδοτήσουν το ήδη υπάρχον χρέος, με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονη ανησυχία για το πώς θα σηκώσουν τα αυξανόμενα βάρη του χρέους, σε περίπτωση απότομης επιδείνωσης του κλίματος στις αγορές.

Ήδη οι αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες μεταφράζεται και σε αύξηση του κόστους δανεισμού για τις επιχειρήσεις.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 18 Ιουνίου 2018, 18:22