Έκλεισε το βιβλίο προσφορών για το ομόλογο Tier ΙΙ της Εθνικής Τράπεζας. ΕΤΕ+0,47% Σύμφωνα με πληροφορίες εκτιμάται πως αντλήθηκαν 400 εκατ. ευρώ.

Η εκτίμηση για το επιτόκιο ήταν αρχικώς κοντά στο 9%. Η έκδοση φαίνεται πως έκλεισε με επιτόκιο 8,25% και με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 1,65 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας πάνω από τέσσερις φορές τον στόχο άντλησης της ΕΤΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ομόλογο είναι τύπου 10NC5, δηλαδή δεκαετές με μη δυνατότητα ανάκλησης πριν από την πάροδο της πρώτης πενταετίας, ενώ την έκδοση αναμένεται να αξιολογήσουν οι οίκοι Moody’s, S&P και Fitch με Caa2, CCC και CCC αντίστοιχα.

Οι Goldman Sachs και Morgan Stanley έχουν οριστεί ως διεθνείς συντονιστές της έκδοσης καθώς και ως bookrunners, ενώ bookrunners ορίστηκαν και οι BofA Merrill Lynch, Credit Suisse και J.P. Morgan.

Το ομόλογο εντάσσεται στο πλαίσιο του σχεδίου μετασχηματισμού που ανακοίνωσε πρόσφατα η διοίκηση της τράπεζας, σύμφωνα με το οποίο η ΕΤΕ θα προχωρήσει στην έκδοση ομολόγων αυτής της κατηγορίας συνολικού ύψους 800 εκατ. ευρώ έως το 2023.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έκδοση του ομολόγου Tier II αναμένεται να ενισχύσει κατά περίπου 100 μονάδες βάσης τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας CET 1, ο οποίος ανέρχεται σήμερα σε 15,7%. Περαιτέρω ενίσχυση του δείκτη θα υπάρξει από τη σχεδιαζόμενη πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης