Φωτογραφίες: Χάρης Γκίκας

Με μικρές εντάσεις, μερική ενημέρωση και πολλές προσδοκίες για το μέλλον της εταιρείας ολοκληρώθηκε η Γενική Συνέλευση των μετόχων του Ομίλου Folli Follie, στην οποία συμμετείχε και ο άλλοτε “ισχυρός άνδρας” του Ομίλου Τζώρτζης Κουτσολιούτσος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η νέα διοίκηση της Folli Follie εμφανίστηκε πάντως αισιόδοξη για την επίλυση των πολλών και μεγάλων προβλημάτων που απειλούν τον Όμιλο, έδωσε “οδικό χάρτη” επικείμενων ενεργειών, ανέφερε επιγραμματικά τις δικαστικές απειλές και προέβλεψε ότι ο διευρυμένος οικονομικός έλεγχος θα δημοσιοποιηθεί τον Μάιο του 2020.

Σημείο τριβής ήταν οι αμοιβές των συμβούλων, αλλά και θέματα που αφορούν ευρύτερα τα έσοδα που προήλθαν από την αναδιάρθρωση, τις δαπάνες και άλλα στοιχεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπρόσθετα, σε αρκετά θέματα μέτοχοι, μεταξύ των οποίων η Ευρωπαϊκή Πίστη, η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών καθώς και μέτοχοι που εκπροσωπούνταν από τον κ. Κυριακόπουλο της ένωσης Επενδυτών, είτε απείχαν, είτε καταψήφισαν. Τα τελικά ποσοστά με τα οποία υπερψηφίστηκαν τα θέματα της Γ.Σ. θα γνωστοποιηθούν αργότερα με ανακοίνωση της εταιρείας.

Μεταξύ των θεμάτων για τα οποία ζητήθηκε ενημέρωση ήταν αυτό του πακέτου μετοχών της Dufry. Οι κ.κ. Σάμιος και Ιωαννίδης από την πλευρά της διοίκησης ενημέρωσαν τους μετόχους πως το ζήτημα που διευθετείται μέσω διαιτητικού δικαστηρίου της Νέας Υόρκης, τελεί υπό διαπραγμάτευση, αλλά δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο.

Σε ό,τι αφορά στην ενημέρωση που ζητήθηκε έπειτα από αίτημα της Επ. Κεφαλαιαγοράς, ο κ. Σάμιος καθησύχασε τους μετόχους λέγοντας πως η περιουσιακή κατάσταση του ομίλου παραμένει αμετάβλητη, ενώ και τα ακίνητα παραμένουν στην ιδιοκτησία του ομίλου, ανεξαρτήτως δέσμευσης (σ.σ. από την Αρχή Καταπολέμησης Παράνομων Δραστηριοτήτων). Σημειώθηκε πως τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν εκποιηθεί είναι το ελικόπτερο και το διαμέρισμα στο Χονγκ Κονγκ. “Σε ικανοποιητικά επίπεδα βρίσκονται τα χρηματικά διαθέσιμα, ενώ όλα τα εμπορεύματα είναι προπληρωμένα”, τόνισε ο κ. Σάμιος, ο οποίος επανέλαβε ότι η εταιρεία είναι απόλυτα και έγκαιρα συνεπής προς εργαζομένους και ελληνικό δημόσιο (ΕΦΚΑ, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία κλπ).

Αναφορικά με τις οικονομικές χρήσεις που απομένουν να ελεγχθούν (2018 και 2019), η διοίκηση ανέφερε πως από τη στιγμή που δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, δεν μπορούν να δοθούν λεπτομέρειες. Ωστόσο, έγινε γνωστό πως μέχρι το τέλος Μαΐου 2020 θα δημοσιοποιηθεί η οικονομική χρήση του 2018.

Στο σκέλος της εξυγίανσης, αναφέρθηκε πως ξεκίνησε η επίσημη διαδικασία για την εξασφάλιση συναίνεσης των ομολογιούχων στο σχέδιο αναδιάρθρωσης. Βάσει της προετοιμασίας που έχει γίνει, η διοίκηση εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα επιτευχθούν τα ποσοστά που απαιτούνται, ώστε στη συνέχεια να κατατεθεί αίτηση στο 106δ.

Αναφορά υπήρξε και για τη Links of London, με τη διοίκηση να γνωστοποιεί πως πέτυχε την ανάκτηση του σήματος και των δικαιωμάτων χρήσης του, ως μέρος κεφαλαιοποίησης του χρέους της θυγατρικής προς τη μητρική, κάτι που διασφαλίζει την επανεκκίνηση της δραστηριότητας.

Στο σκέλος των νομικών ενεργειών για την αναζήτησή ευθυνών που σχετίζονται με το σκάνδαλο της πολυετούς παραποίησης των λογιστικών στοιχείων της εταιρείας, αναφέρθηκε πως κατόπιν απόφασης του ΔΣ και με βάση τα ευρήματα της Α&Μ από το 2019, η εταιρεία έχει ασκήσει αγωγές κατά των προσώπων που υπέγραψαν τις λογιστικές καταστάσεις της ασιατικής θυγατρικής, καθώς και κατά των ορκωτών ελεγκτών.

Το αιτούμενο ποσό αποζημίωσης ανέρχεται σε 80 εκατ. δολάρια, το οποίο εκτιμάται ότι θα αναθεωρηθεί προς τα πάνω, ενώ αναμένεται ημερομηνία της δικάσιμου. Παράλληλα, σημειώθηκε εκ νέου πως υπήρξε έγκληση κατά του Δ. Κουτσολιούτσου το Σεπτέμβριο του 2019 για ποσό 1,8 εκατ. ευρώ το οποίο φέρεται να έχει αποσπάσει από την εταιρεία.

Στο σκέλος του διαχειριστικού ελέγχου, η διοίκηση ξεκαθάρισε πως αμέσως μετά την ολοκλήρωση του από την PwC, η εταιρεία θα στραφεί κατά στελεχών που αποδεδειγμένα και με στοιχεία έχουν βλάψει την εταιρεία. Επίσης έγινε γνωστό πως είναι σε εξέλιξη διαχειριστικός έλεγχος στο σύνολο του Ομίλου από την PwC, έλεγχος που υπερκαλύπτει αυτόν της Α&Μ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης