Με συμμετοχή παλιών και νέων συνδικαλιστών, επιστημόνων και επισκεπτών ξεκίνησε η έκθεση για τα 100 χρόνια ΓΣΕΒΕΕ, ενώ πραγματοποιείται διήμερο επιστημονικό συνέδριο για την ιστορία της.

Μιλώντας στην έναρξη του συνεδρίου, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς εξήρε το έργο των επιστημόνων που κατέγραψαν με ακρίβεια και χωρίς εκπτώσεις την ιστορία της και αναφέρθηκε στη σημασία που έχει η γνώση της ιστορίας του συνδικαλιστικού κινήματος των επαγγελματιών βιοτεχνών και εμπόρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφέρθηκε επίσης και στη σύγχρονη δράση της συνομοσπονδίας ιδίως στα δύσκολα χρόνια των μνημονίων με τεκμηριωμένος θέσεις στηριζόμενη σε έρευνες του Ινστιτούτου Μικρομεσαίων ΓΣΕΒΕΕ καθώς και στην παροχή σημαντικής εκπαιδευτικής κατάρτισης μέσω του ΚΕΚ ΓΣΕΒΕΕ.

Μετά την ολοκλήρωση των παρουσιάσεων του πρώτου μέρους διεξήχθη ευρύς διάλογος για την ιστορία της Συνομοσπονδίας, ιδίως για τις κρίσιμες στιγμές της που συνδέονταν και με τις κρίσιμες στιγμές που περνούσε η χώρα και η κοινωνία.

Το διήμερο επιστημονικό συνέδριο «ΓΣΕΒΕΕ 1919-2019, ένας αιώνας μικρές επιχειρήσεις, ένας αιώνας διεκδικήσεις» που ολοκληρώνεται σήμερα, 14 Νοεμβρίου, στο αμφιθέατρο της ΓΣΕΒΕΕ στην Αθήνα αποσκοπεί στο να πλουτίσει τις γνώσεις τόσο της ακαδημαϊκής κοινότητας όσο και των άμεσα ενδιαφερόμενων, των επαγγελματιών, των βιοτεχνών και των εμπόρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στόχος του συνεδρίου είναι να συμβάλει στη συζήτηση των ιστορικών και των κοινωνικών επιστημόνων για την ελληνική κοινωνία και τον ρόλο των μικρών επιχειρηματιών σ’ αυτήν, ενώ ερευνητές και ακαδημαϊκοί ρίχνουν φως σε σειρά ζητημάτων που σχετίζονται με τον συνδικαλισμό των μικρών επιχειρήσεων και την ιστορία της ΓΣΕΒΕΕ.

Η έκθεση

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν και τα εγκαίνια ιστορικής έκθεσης αφιερωμένης στα 100 χρόνια από την ίδρυση της ΓΣΕΒΕΕ. Στόχος της έκθεσης είναι μια συνολική παρουσίαση του έργου, του ρόλου και της ιστορίας της Συνομοσπονδίας.

Μέσα από την έκθεση προβάλλεται υλικό που παρουσιάζει την ιστορία και τον τρόπο λειτουργίας της ΓΣΕΒΕΕ στις διαφορετικές εποχές, τους θεσμούς και τα μέσα του συνδικαλισμού, τους ίδιους τους επαγγελματίες, τους βιοτέχνες, τους εμπόρους και τα επαγγέλματά τους, τα πρόσωπα που συνδέθηκαν με την ιστορία της ΓΣΕΒΕΕ και τον επαγγελματοβιοτεχνικό συνδικαλισμό, την κοινωνική και πολιτική λειτουργία της ΓΣΕΒΕΕ, καθώς και τα διαχρονικά αιτήματα των επαγγελματοβιοτεχνών και την αντιμετώπισή τους από το κράτος κ.ά.

Κατά την ξενάγηση στην έκθεση, η αφήγηση ξεκίνησε από την ίδρυση της πρώτης μορφής της ΓΣΕΒΕΕ, της Ενώσεως Βιοτεχνικών Συντεχνιών και Σωματείων Εργοδοτών της Ελλάδος (ΕΣΣΕΕ), το 1919, και συνεχίστηκε με την παρουσίαση του κόσμου των επαγγελματοβιοτεχνών και των μορφών οργάνωσης και δράσης της ΓΣΕΒΕΕ και των οργανώσεων που τη συγκροτούσαν από τον Μεσοπόλεμο έως τις μέρες μας.

Η έκθεση φιλοξενείται στο κτήριο της ΓΣΕΒΕΕ, Αριστοτέλους 46 Αθήνα.

Διάρκεια έκθεσης: 13 Νοεμβρίου έως τις 20 Δεκεμβρίου 2019

Ώρες και ημέρες λειτουργίας της έκθεσης: Δευτέρα – Παρασκευή 10.00-15.00 και κατόπιν συνεννόησης. Το σύνολο της έκθεσης θα παρουσιαστεί σε μια ειδικά αφιερωμένη ψηφιακή πλατφόρμα, σε σύνδεσμο που θα ανακοινωθεί.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης