Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. («Εθνική Τράπεζα») είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την επιτυχή ολοκλήρωση της δόμησης, έγκρισης και συμβασιοποίησης διμερούς κοινού ομολογιακού δανείου εξαγοράς ύψους EUR 350 εκ. («Χρηματοδότηση»), με αποκλειστική, πλήρη ανάληψη αυτού από την Εθνική Τράπεζα, προς την Κοινοπραξία των Ευρωπαϊκών κολοσσών Snam (60%), Enagás (20%) και Fluxys (20%).

Τον Ιούλιο 2018 η Κοινοπραξία υπέγραψε τη συμφωνία για την εξαγορά ποσοστού 66% στο Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου Α.Ε. («ΔΕΣΦΑ»), στα πλαίσια του διαγωνισμού πώλησης αυτού από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου Α.Ε. («ΤΑΙΠΕΔ») και την Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. («ΕΛΠΕ»), η οποία ολοκληρώθηκε νωρίτερα κατά το τρέχον έτος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Χρηματοδότηση είναι μακροπρόθεσμου επενδυτικού ορίζοντα (>10-ετών), χωρίς αναγωγή στην Κοινοπραξία. Η τεχνική ολοκλήρωση της συναλλαγής επιτελέστηκε με ιδιαίτερη προσοχή στο περιορισμένο χρονοδιάγραμμα το οποίο προσδιορίστηκε από τους φορείς, καθώς και στο απαιτούμενο πλαίσιο εμπιστευτικότητας, όπως επιτάσσεται από συναλλαγές εξαγοράς αυτής της φύσης.

Η εκταμίευση της Χρηματοδότησης τελεί υπό την αίρεση συνήθων για αντίστοιχες συναλλαγές προϋποθέσεων κάλυψης.

Η Χρηματοδότηση αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της αναπτυξιακής στρατηγικής της Εθνικής Τράπεζας, προκειμένου να επιτύχει μια υγιή πιστωτική επέκταση, διασφαλίζοντας συνάμα τον ηγετικό ρόλο που επιτάσσει η ικανότητά της να αναλαμβάνει πλήρως τη διοργάνωση, τη δόμηση και την κάλυψη σχετικών συναλλαγών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Βοηθός Γενικός Διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας Βασίλης Καραμούζης, , δήλωσε σχετικά: «Η Εθνική Τράπεζα διαθέτει ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια και υψηλή ρευστότητα, οι οποίες της επιτρέπουν να αναλαμβάνει τη διοργάνωση και την πλήρη κάλυψη μεγάλων συναλλαγών σε διμερή βάση.

Είμαστε υπερήφανοι καθώς τα εν λόγω ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα, μας επέτρεψαν να αποτελέσουμε τον αποκλειστικό, προτιμητέο ανάδοχο για τη χρηματοδότηση μιας στρατηγικής εξαγοράς από τρεις εξαιρετικά υψηλού κύρους και παγκόσμιας εμβέλειας φορείς του κλάδου της Ενέργειας. Η δόμηση και η ολοκλήρωση της συναλλαγής επιτελέστηκε σε ιδιαίτερα σύντομο χρονικό διάστημα, συμβατό με τις ανάγκες των φορέων.

Η συναλλαγή αποτελεί διεθνή ψήφο εμπιστοσύνης στην Τράπεζά μας, στην τεχνογνωσία και στους ανθρώπους μας. Η Εθνική Τράπεζα δύναται να αποτελέσει αρωγό διεθνών επενδύσεων αντίστοιχης φύσεως στη χώρα, επιδιώκοντας αδιάλειπτα να προσδίδει αξία και να προσφέρει αποτελέσματα στους πελάτες της».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης