Η Jaguar Land Rover (JLR) έκλεισε σήμερα και για πέντε ημέρες τις μονάδες της στο Ηνωμένο Βασίλειο λόγω του Brexit, με την κίνηση να έρχεται να προστεθεί στην αναστολή λειτουργίας άλλων εταιριών που έχουν αφήσει τουλάχιστον τη μισή αυτοκινητοβιομηχανία της χώρας εκτός γραμμής παραγωγής σε μια κρίσιμη απ’ ό,τι φαίνεται εβδομάδα για το διαζύγιο της Βρετανίας από την ΕΕ.

Η κίνηση από τη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Βρετανίας, με στόχο να προετοιμαστεί για την όποια αναταραχή προκύψει λόγω του Brexit, ελήφθη πριν από μερικούς μήνες σε μια περίοδο κατά την οποία η ημερομηνία αποχώρησης –που έκτοτε παρατάθηκε έως τις 12 Απριλίου– ήταν η 29η Μαρτίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες αντιμετωπίζουν μια σειρά από πιθανούς κινδύνους στο πλαίσιο ενός άτακτου Brexit, περιλαμβανομένων καθυστερήσεων στην τροφοδοσία των λιμανιών και στην παράδοση των μοντέλων, της νέας γραφειοκρατίας στα τελωνεία, της ανάγκης να πιστοποιηθούν εκ νέου τα μοντέλου καθώς και δασμών ύψους έως 10% σε οχήματα που έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή τους.

Οι εταιρίες προγραμματίζουν την αναστολή λειτουργίας τους αρκετό καιρό πριν ούτως ώστε να μπορούν να οργανωθούν οι άδειες των εργαζομένων και να προσαρμοστούν αναλόγως οι προμηθευτές, κάτι που καθιστά δύσκολο να μετακινηθούν χρονικά τέτοιου είδους περίοδοι.

Τα εργοστάσια UK Mini και Rolls-Royce της BMW είναι επίσης κλειστά αυτή την εβδομάδα, όπως και το εργοστάσιο Vauxhall της Peugeot, που επίσπευσε την αναστολή λειτουργίας που ήταν κανονικά προγραμματισμένη για το καλοκαίρι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πέρυσι, η JLR, η Mini, η Rolls-Royce και η Vauxhall της Peugeot μαζί κατασκεύασαν πάνω από 750.000 από το 1,52 εκατ. αυτοκίνητα της Βρετανίας.

Η Honda έχει επίσης προγραμματίσει έξι «ημέρες χωρίς παραγωγή» τον Απρίλιο, χωρίς όμως να διευκρινίζει σε ποιες ημερομηνίες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης