Ο εθνικός αερομεταφορέας της Πορτογαλίας TAP ζήτησε κρατικό δάνειο για να εξασφαλισθεί η επιβίωσή του, καθώς βρίσκεται στην πλέον επισφαλή θέση από την ίδρυσή του, δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΣ του Μιγκέλ Φρασκίλιου σε σημερινή κοινοβουλευτική ακρόαση.

«Η TAP έχει απευθύνει μια έκκληση για υποστήριξη στο πορτογαλικό κράτος», τόνισε ο Φρασκίλιου, προσθέτοντας ότι ευελπιστεί πως η εταιρεία θα λάβει απάντηση από την κυβέρνηση πολύ σύντομα. Εκπρόσωπος της TAP δεν θέλησε να αποκαλύψει το ποσόν που αιτείται η εταιρεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αεροπορική εταιρεία, για την οποία ο Φρασκίλιου είπε ότι «βρίσκεται στην πιο ευαίσθητη» κατάστασή της από την ίδρυσή της πριν 75 χρόνια, ζήτησε επίσης να εξαιρεθεί ή να επιτραπεί στην ΤΑΡ να αναβάλει διάφορες φορολογικές πληρωμές.

Μέρος της ΤΑΡ ιδιωτικοποιήθηκε εν μέρει το 2015. Ο βραζιλιανο-αμερικανός επιχειρηματίας Νταβίντ Νίλμαν κατέχει μερίδιο 45% των μετοχών της, το κράτος διατηρεί το 50%, ενώ οι υπάλληλοι της TAP κατέχουν το υπόλοιπο 5%.

Η TAΡ έχει υποστεί μεγάλες απώλειες καθώς η ζήτηση για ταξίδια σχεδόν μηδενίσθηκε, λόγω των περιορισμών στις μετακινήσεις λόγω κορονοϊού. Η εταιρεία απέλυσε προσωρινά το 90% των 10.000 υπαλλήλων της την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τόσο ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα, όσο και ο υπουργός Οικονομικών Μάριο Σεντένο έθιξαν μέσα στη βδομάδα την πιθανότητα να εθνικοποιηθεί η ΤΑΡ, με τον Κόστα να θεωρεί την εταιρεία άκρως απαραίτητη για τη χώρα. Η Πορτογαλία καταγράφει 18.091 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 599 θανάτους.

Η χώρα αναμένεται να παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για δύο ακόμη εβδομάδες την Παρασκευή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης