Οι εισαγγελείς στο Τόκιο απήγγειλαν σήμερα επίσημα κατηγορίες σε βάρος του Κάρλος Γκοσν, του αποπεμφθέντος προέδρου της Nissan Motor, διότι απέκρυψε στοιχεία για τα εισοδήματά του από μισθούς και παρέτειναν την κράτηση του καθώς είναι ύποπτος και για άλλες οικονομικές ατασθαλίες.

Οι εισαγγελείς απήγγειλαν επίσης κατηγορίες σε βάρος της ίδιας της Nissan για την καταχώριση ψευδών οικονομικών εκθέσεων, θεωρώντας την ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία υπαίτια για το σκάνδαλο που έχει συνταράξει ολόκληρο τον κλάδο των αυτοκινήτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γκοσν συνελήφθη στις 19 Νοεμβρίου με την κατηγορία ότι συνωμότησε για να δηλώσει περίπου κατά το ήμισυ χαμηλότερο ποσό σε σχέση με τις πραγματικές του αποδοχές των 10 δισεκ. γεν (88 εκατ. δολαρίων) για διάστημα πέντε ετών από το 2010.

Ο ίδιος κρατείται έκτοτε σε φυλακή στο Τόκιο για ανάκριση, αλλά έως τώρα δεν του είχαν απαγγελθεί επισήμως κατηγορίες. Οι εισαγγελείς ανακοίνωσαν σήμερα ότι τον συλλαμβάνουν και με την κατηγορία ότι απέκρυπτε στοιχεία για τις αποδοχές του για τρία ακόμα χρόνια έως τον Μάρτιο του 2018.

Η Nissan, η οποία απέπεμψε τον Γκοσν από τη θέση του προέδρου μερικές ημέρες μετά τη σύλληψή του, έχει δηλώσει ότι η παρατυπία οργανώθηκε από το κάποτε διάσημο υψηλόβαθμο στέλεχος με τη βοήθεια του πρώην εντεταλμένου διευθυντή Γκρεγκ Κέλι – το ‘δεξί χέρι’ του Γκοσν – σε βάρος του οποίου επίσης απαγγέλθηκαν επίσημα κατηγορίες για πρώτη φορά σήμερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γκοσν και ο Κέλι δεν έχουν κάνει κάποια δήλωση μέσω των δικηγόρων τους, αλλά τα ιαπωνικά μέσα ανέφεραν ότι αρνούνται τις κατηγορίες. Μετά την απαγγελία των κατηγοριών, η Nissan ανακοίνωσε ότι αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά την υπόθεση. “Η ανακοίνωση ψευδών στοιχείων στις ετήσιες χρηματιστηριακές εκθέσεις πλήττει σοβαρά την ακεραιότητα των δημόσιων ανακοινώσεων της Nissan στις χρηματιστηριακές αγορές και η εταιρία εκφράζει τη βαθύτατη λύπη της”, ανέφερε η εταιρία σε ανακοίνωση.

Η ιαπωνική επιτροπή κεφαλαιαγοράς ανακοίνωσε ότι το αδίκημα τιμωρείται με πρόστιμο έως 700 εκατ. γεν (6,21 εκατ. δολάρια).

Αναλυτές και νομικοί έχουν δηλώσει ότι θα μπορούσε να είναι δύσκολο για τη Nissan και τον διευθύνοντα σύμβουλό της Χιρότο Σαϊκάουα να αποφύγει τις συνέπειες, είτε αποκαλυφθεί ότι και άλλα στελέχη είχαν γνώση των παρατυπιών του Γκοσν είτε βρεθεί ότι η εταιρία δεν έκανε τους απαραίτητους εσωτερικούς ελέγχους.

“Τώρα ξαφνικά το θέμα του διευθύνοντος συμβούλου Σαϊκάουα γίνεται μεγαλύτερο. Γίνεται δύσκολο να παραβλεφθεί ο ρόλος του Σαϊκάουα σε όλο αυτό. Έχει βρεθεί τώρα στο επίκεντρο”, δήλωσε ο δικηγόρος και πρώην εισαγγελέας Νομπούο Γκοχάρα.

Η Nissan έχει κλιμακώσει την επίθεσή της σε βάρος του υψηλόβαθμου στελέχους, στο οποίο κάποτε πιστώθηκε η διάσωση της εταιρίας από το χείλος της χρεοκοπίας. Η εταιρία ανακοίνωσε χθες ότι θέλει να παρεμποδίσει την πρόσβαση εκπροσώπων του Γκοσν σε διαμέρισμα στο Ρίο ντε Τζανέιρο, καθώς φοβάται ότι μπορεί να αφαιρεθούν ή να καταστραφούν αποδεικτικά στοιχεία.

Η Nissan έχει επίσης κατηγορήσει τον Γκοσν για μια σειρά από παραβάσεις, όπως η χρήση εταιρικών κεφαλαίων για προσωπικούς λόγους.

Η σύλληψη του Γκοσν και του Κέλι συντάραξε επίσης τα θεμέλια της συμμαχίας Renault-Nissan.
Ο Γκοσν παραμένει στη θέση του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου της Renault SA.

Το βασικό ερώτημα είναι εάν και πώς μπορεί να αλλάξει η ιδιοκτησιακή δομή της συμμαχίας. Ο Γκοσν, υπό τις πιέσεις της γαλλικής κυβέρνησης, επεδίωκε μια βαθύτερη συνεργασία, περιλαμβανομένης και μιας πιθανής πλήρους συγχώνευσης μεταξύ της Renault και της Nissan, παρά τις ισχυρές επιφυλάξεις της Nissan.

Η Renault διατηρεί ποσοστό περίπου 43% στη Nissan, ενώ η Nissan έχει ποσοστό 15% χωρίς δικαιώματα ψήφου στη γαλλική εταιρία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης