Υπεγράφη σήμερα η σύμβαση πώλησης του 66% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΣΦΑ (31% για το ΤΑΙΠΕΔ και 35% για τα ΕΛΠΕ) στην κοινοπραξία SENFLUGA Energy Infrastructure Holdings S.A. των εταιρειών Snam S.p.A., Enagás Internacional S.L.U. και Fluxys S.A. έναντι συνολικού τιμήματος 535 εκατ. ευρώ.

Τη συμφωνία αγοραπωλησίας (SPA) υπέγραψε ο εκτελεστικός πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Άρης Ξενόφος και εκ μέρους των ΕΛΠΕ ο γενικός διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Νέων Δραστηριοτήτων Ομίλου κ. Γεώργιος Αλεξόπουλος και ο γενικός διευθυντής Νομικών Υπηρεσιών Ομίλου ΕΛΠΕ κ. Ιωάννης Αψούρης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από πλευράς κοινοπραξίας υπέγραψαν ο διευθύνων σύμβουλος της Snam S.p.A., κ. Marco Alverà, ο διευθύνων σύμβουλος της Enagás Internacional S.L.U., κ. Marcelino Oreja Arburúa και ο Chief Commercial Officer της Fluxys S.A., κ. Arno Büx. Επιπλέον, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης υπέγραψε τη συμφωνία μετόχων (SHA), εκπροσωπώντας το Ελληνικό Δημόσιο.

Οι υπογραφές έγιναν παρουσία του πρέσβη της Ιταλίας Efisio Luigi Marras, του πρέσβη της Ισπανίας  Enrique Viquera, του πρέσβη του Βελγίου Luc Liebaut, του διευθύνοντος συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Ριχάρδου Λαμπίρη, του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου των ΕΛΠΕ, κ. Ανδρέα Σιάμισιη, του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΔΕΣΦΑ, κ. Σωτήρη Νίκα κ.ά.

Η σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών υπογράφηκε μετά την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενώ έχει ληφθεί και η έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Η συναλλαγή εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για μία ιδιαίτερα επιτυχημένη διαγωνιστική διαδικασία του ΤΑΙΠΕΔ που προσέλκυσε σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον και χαρακτηρίστηκε από έντονο ανταγωνισμό με αποτέλεσμα να αποφέρει στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων έσοδα ύψους 251,28 εκατ. ευρώ (το υπόλοιπο μέρος του τιμήματος αφορά στα ΕΛΠΕ).

Επιπλέον, το υφιστάμενο business plan του ΔΕΣΦΑ προβλέπει την εκτέλεση ενός επενδυτικού σχεδίου ύψους €330,66 εκατ. έως το 2023.

Η συμφωνία έχει ιδιαίτερη στρατηγική σημασία τόσο για τον ΔΕΣΦΑ και τις προοπτικές του ως μέλους μιας ευρωπαϊκής κοινοπραξίας με διεθνείς δραστηριότητες όσο και συνολικά για τον κλάδο της ενέργειας στην Ελλάδα.

Ο εκτελεστικός πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Άρης Ξενόφος, δήλωσε σχετικά: «Μια ισχυρή ευρωπαϊκή κοινοπραξία αναλαμβάνει να επενδύσει στο μέλλον του ΔΕΣΦΑ, δίνοντας παράλληλα ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, η οποία πλέον έχει τη δυνατότητα να αναδειχθεί σε σημαντικό διεθνή ενεργειακό κόμβο για το φυσικό αέριο, λόγω της στρατηγικής της θέσης».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης