Κέρδη 118 εκατ. ευρώ από συνεχιζόμενες δραστηριότητες εμφάνισε το πρώτο εξάμηνο του 2017 η Alpha Bank, διατηρώντας την υψηλή λειτουργική κερδοφορία παρά την απομόχλευση του ισολογισμού. Συμπεριλαμβανομένης της επιπτώσεως των ζημιών από διακοπείσες δραστηριότητες, τα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώνονται σε Ευρώ 49,6 εκατ.

Αναλυτικά, τα βασικά μεγέθη της τράπεζας έχουν ως εξής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Ισχυρή Κεφαλαιακή βάση με Δείκτη Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) σε 17,9%, ενισχυμένο κατά 74 μονάδες βάσεως σε τριμηνιαία βάση. Τα Ενσώματα Ίδια Κεφάλαια ενισχύθηκαν σε Ευρώ 9 δισ., τα υψηλότερα μεταξύ των ελληνικών τραπεζών. – Τα Κύρια

– Αποτελέσματα προ Προβλέψεων ανήλθαν σε Ευρώ 622,4 εκατ. το α΄ εξάμηνο 2017, αυξημένα κατά 5,1% σε ετήσια βάση.

– Τα Λειτουργικά Έξοδα μειώθηκαν κατά 4,9% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν το α΄ εξάμηνο 2017 σε Ευρώ 559,8 εκατ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Ο Δείκτης Εξόδων/Εσόδων διαμορφώνεται σε 46,2%, ποσοστό που συνιστά την καλύτερη επίδοση μεταξύ των ελληνικών τραπεζών.

– Τα υπόλοιπα καταθέσεων για τον Όμιλο ανήλθαν σε Ευρώ 34,0 δισ. στο τέλος Αυγούστου 2017, αυξημένα κατά Ευρώ 1,1 δισ. σε σχέση με το τέλος Δεκεμβρίου 2016.

– Η χρηματοδότηση από τις Κεντρικές Τράπεζες μειώθηκε κατά Ευρώ 2 δισ. το β΄ τρίμηνο 2017. Τον Αύγουστο 2017, η χρηματοδότηση μέσω του Εκτάκτου Μηχανισμού Ρευστότητας της Τραπέζης της Ελλάδος (ELA) της Τραπέζης, διαμορφώθηκε σε Ευρώ 9,1 δισ., μειωμένη κατά Ευρώ 4,1 δισ. από τις αρχές του έτους.

– Πτώση των Δανείων σε Καθυστέρηση στην Ελλάδα κατά Ευρώ 0,7 δισ. σε τριμηνιαία βάση. Αντίστοιχα, μείωση των Μη Εξυπηρετουμένων Ανοιγμάτων κατά Ευρώ 0,5 δισ. το β΄ τρίμηνο 2017.

– Οι προβλέψεις για την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου ανήλθαν σε Ευρώ 463,4 εκατ. το α΄ εξάμηνο 2017, μειωμένες κατά 23,5% σε ετήσια βάση, και αντιστοιχούν σε 155 μονάδες βάσεως.

O Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank Δημήτριος Π. Μαντζούνης δήλωσε:

«Το πρώτο εξάμηνο του 2017, η Alpha Bank επέτυχε κερδοφόρο αποτέλεσμα διατηρώντας υψηλή τη λειτουργική της κερδοφορία παρά την απομόχλευση του ισολογισμού.
Η χρηματοδοτική μας βάση βελτιώθηκε σημαντικά με την περαιτέρω μείωση της χρηματοδοτήσεώς μας από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας της Τραπέζης της Ελλάδος, ενώ συνεχίσθηκε η ενίσχυση της κεφαλαιακής μας θέσεως, με αποτέλεσμα ο Δείκτης Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 με πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ, να αυξηθεί στο 17,8%.
Επιπλέον, επιτύχαμε τον τεθέντα στόχο μειώσεως των Μη Εξυπηρετουμένων Ανοιγμάτων σύμφωνα με το επιχειρησιακό μας σχέδιο.

To οικονομικό περιβάλλον ενισχύθηκε από ένα ιδιαίτερα ικανοποιητικό έτος για τον τουρισμό καθώς και από την επιτυχή έκδοση ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου τον Ιούλιο.
Στο πλαίσιο αυτό, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2017, επικεντρωνόμεθα στην περαιτέρω διαφοροποίηση των πηγών χρηματοδοτήσεως και στην εφαρμογή του σχεδίου μας για μείωση των Μη Εξυπηρετουμένων Ανοιγμάτων, καθώς ξεκινάει η υλοποίηση των πρόσφατων νομοθετικών μεταρρυθμίσεων και η ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας κερδίζει έδαφος».

Χρηματοοικονομική επίδοση

– Το Καθαρό Έσοδο Τόκων αυξήθηκε κατά 2,3% σε τριμηνιαία βάση και ανήλθε σε Ευρώ 493,6 εκατ., επηρεασμένο θετικά από τη μείωση του κόστους χρηματοδοτήσεως από τις Κεντρικές Τράπεζες και το όφελος του μεγαλύτερου ημερολογιακού τριμήνου.

– Τα Καθαρά Έσοδα από Προμήθειες διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 85,8 εκατ. το β΄ τρίμηνο 2017, αυξημένα κατά 13,3%, επηρεασμένα θετικά από την αύξηση των προμηθειών χορηγήσεων κυρίως λόγω της συμμετοχής της Τραπέζης σε χρηματοδότηση έργων (project financing) και από τη βελτίωση των συνθηκών αγοράς.

– Τα επαναλαμβανόμενα Λειτουργικά Έξοδα διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 534,9 εκατ. το α΄ εξάμηνο 2017, μειωμένα κατά 1,4% σε ετήσια βάση, καθώς συνεχίζεται ο εξορθολογισμός του Δικτύου. Ο Δείκτης Εξόδων/Εσόδων μειώθηκε σε 46,2% το α΄ εξάμηνο 2017 έναντι 47,8% πέρυσι.

– Οι Προβλέψεις για την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου το β΄ τρίμηνο 2017 διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 216,6 εκατ. έναντι Ευρώ 246,8 εκατ. το προηγούμενο τρίμηνο και αντιστοιχούν σε 146 μονάδες βάσεως, ως ποσοστό του μέσου όρου χορηγήσεων, έναντι 164 μονάδων βάσεως το προηγούμενο τρίμηνο.

– Κέρδη μετά από Φόρους Ευρώ 49,6 εκατ. το α΄ εξάμηνο 2017, συμπεριλαμβανομένων ζημιών μετά από φόρους από διακοπείσες δραστηριότητες ύψους Ευρώ 68,5 εκατ., κυρίως ως αποτέλεσμα της ανακυκλώσεως στα αποτελέσματα του αποθεματικού συναλλαγματικών διαφορών, μετά την ολοκλήρωση της πωλήσεως της θυγατρικής μας στη Σερβία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης