Την έναρξη κοινών δράσεων προς την Κομισιόν, τους αρμόδιους πολιτικούς φορείς και την κοινή γνώμη σχετικά με την κατάσταση στα «Ελληνικά Ναυπηγεία» Α.Ε. ξεκινά το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά μαζί με τους εργαζομένους σ’ αυτά. Αυτό συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της επίσκεψης που έκανε κλιμάκιο του ΒΕΠ στις ναυπηγικές εγκαταστάσεις του Σκαραμαγκά, την Παρασκευή 14 Ιουνίου.

Σκοπός της επίσκεψης ήταν η άμεση ενημέρωση από τους εκπροσώπους των εργαζομένων για την κατάσταση στην επιχείρηση, τα αιτήματά τους και τις προοπτικές ώστε να μην κλείσει ένα από τα μεγαλύτερα και αρτιότερα ναυπηγεία της Μεσογείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κλιμάκιο του ΒΕΠ, με επικεφαλής τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου κ. Ανδριανό Μιχάλαρο, επισκέφτηκε όλους τους χώρους δουλειάς προκειμένου να ενημερωθεί για την πραγματική κατάσταση στα «Ελληνικά Ναυπηγεία» Α.Ε. (ΕΝΑΕ) τόσο για την απασχόληση των εργαζομένων, όσο και για τη συντήρηση και λειτουργία των υποδομών. Διαπιστώθηκε ότι οι εργαζόμενοι κάνουν τιτάνιο αγώνα ώστε να διατηρηθεί στο ακέραιος ο εξοπλισμός, τα μηχανήματα και τα εργαλεία.

Ταυτοχρόνως, το κλιμάκιο του Επιμελητηρίου ενημερώθηκε αναλυτικά για την υλοποίηση του προγράμματος αναβάθμισης υποβρυχίων τύπου «214 ΑΙΡ» αλλά και τις δεσμεύσεις εκ μέρους του Πολεμικού Ναυτικού για τη διατήρηση ζωντανού παραγωγικού κυττάρου στις εγκαταστάσεις των ΕΝΑΕ. Επίσης έγινε ενημέρωση για τις σχέσεις και τη συνεργασία των «Ελληνικών Ναυπηγείων» με τους προμηθευτές τους, πολλοί από τους οποίους είναι επιχειρήσεις – μέλη του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης διαπιστώθηκαν δύο βασικά ζητούμενα:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εργαζόμενοι ζουν σε πλήρη αβεβαιότητα από τις 8 Μαρτίου 2018 λόγω της υπαγωγής τους σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης. Οι πολιτικές αστοχίες έχουν οδηγήσει σε ένα ιδιότυπο αδιέξοδο εκατοντάδες εργαζομένους και τις οικογένειές τους που περιμένουν οριστική και δίκαιη λύση. Ως το τέλος αυτής της κατάστασης στις αρχές Σεπτεμβρίου, το ΒΕΠ σε συνεργασία με τους εργαζομένους θα αναλάβει πρωτοβουλίες ενημέρωσης προς την Ε.Ε., την κυβέρνηση, τα κόμματα και την κοινή γνώμη.

Από την ενημέρωση για τα προγράμματα που υλοποιούνται για το Πολεμικό Ναυτικό διαπιστώθηκε το υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας, επάρκειας και αποτελεσματικότητας του ανθρωπίνου δυναμικού των «Ελληνικών Ναυπηγείων» Α.Ε. Αυτό το άυλο κεφάλαιο αποτελεί το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της επιχείρησης και μπορεί να χαθεί αν συνεχιστεί η αδράνεια, η οποία προφανώς και εξυπηρετεί τον εκτός Ελλάδας «φθηνό» ανταγωνισμό, στερώντας κεφάλαια και έναν ζωτικό οικονομικό κύκλο από τη χώρα μας. 

Ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά κ. Ανδριανός Μιχάλαρος δήλωσε στους δημοσιογράφους τα ακόλουθα:

«Το ΒΕΠ βρέθηκε σήμερα στις εγκαταστάσεις των ‘Ελληνικών Ναυπηγείων, στον Σκαραμαγκά, αποδεικνύοντας τη βούλησή του να σταθεί δίπλα στις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους. Αφουγκραστήκαμε την αγορά αλλά και την κοινωνία γι’ αυτό και λάβαμε αυτήν την πρωτοβουλία.

»Σήμερα διαπιστώσαμε ότι εδώ υπάρχει ένας κοιμώμενος και λαβωμένος ναυπηγικός γίγαντας που θα μπορούσε να προσελκύσει δουλειές, να εξυπηρετήσει πλοία όλων των κατηγοριών, ακόμα και πολλά απ’ αυτά που διέρχονται από τον Πειραιά και χρειάζονται επισκευές μικρής ή μεγαλύτερης κλίμακας. Αντ’ αυτών, μια σειρά κακών πολιτικών χειρισμών έχουν θέσει εκατοντάδες εργαζομένους σε μια ιδιότυπη ομηρία, από την οποία επωφελούνται ξένοι ανταγωνιστές και μεγάλα συμφέροντα που θα ήθελαν να έχει μπει λουκέτο στα ΕΝΑΕ.

»Είμαστε εδώ, αλληλέγγυοι στον αγώνα των εργαζομένων στο όνομα των βιοτεχνιών και της κοινωνίας που δραστηριοποιούνται χάρη στη λειτουργία των ναυπηγείων. Για το λόγο αυτό αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία ενημέρωσης των αρμόδιων Διευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της κυβέρνησης και των κομμάτων, αλλά και των εκπροσώπων της ελληνόκτητης ναυτιλίας.

»Η προοπτική επαναλειτουργίας των ΕΝΑΕ σε συνεργασία με τα μικρότερα ναυπηγεία που λειτουργούν στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά δεν μπορεί να περιοριστεί μόνο στην επισκευαστική δραστηριότητα αλλά και στη ναυπήγηση νεότευκτων πλοίων, τόσο επιβατηγών όσο και άλλων τύπων.

»Αυτή είναι η θέση μας και μπορούμε να το αποδείξουμε χάρη στην επάρκεια και την αποτελεσματικότητα των εργαζομένων που είδαμε σήμερα τι μπορούν να κάνουν προς όφελος της εθνικής οικονομίας. Όταν μιλάμε για ανάπτυξη και προσέλκυση επενδύσεων, πρέπει να σκεφτόμαστε τον καθημερινό αγώνα των εργαζομένων στα ΕΝΑΕ αλλά και τα έργα τους. Θα ακούσατε ότι το Υ/Β «Παπανικολής» (S-120) βραβεύθηκε ως το πιο φιλικό σκάφος του Στόλου προς το περιβάλλον.

»Η ολοκλήρωση της κατασκευής και η παράδοση του Υ/Β «Παπανμικολής» έγινε εδώ στον Σκαραμαγκά χάρη στη δουλειά των εργαζομένων. Αν δεν υπήρχε το εξειδικευμένο προσωπικό όλων των κατηγοριών δεν θα μιλούσαμε σήμερα για ένα από τις πιο σύγχρονες μονάδες του Στόλου, έχοντας από την κατασκευή του πρόβλεψη για φιλική προς το περιβάλλον συμπεριφορά, μειωμένο θερμικό αποτύπωμα κατά την πλεύση και τη χρήση υπερσύγχρονων αισθητήρων. Όσοι λοιπόν διαχειρίζονται το πολιτικό κόστος, ας αναλογιστούν πόση ζημιά κάνουν αφήνοντας τα ΕΝΑΕ στην «εντατική» χωρίς εμπορικές δραστηριότητες.

»Επισημαίνω προς κάθε  κατεύθυνση ότι το ΒΕΠ στηρίζει έμπρακτα τη ναυπηγική βιομηχανία και θα συνεχίσει αυτές τις δράσεις με επισκέψεις στην Ελευσίνα, το Πέραμα και τη Σαλαμίνα». 

Ο πρόεδρος των εργαζομένων στα ΕΝΑΕ κ. Βασίλης Καρακίτσος σημείωσε:

«Η υπομονή και η αντοχή των εργαζομένων έχει εξαντληθεί. Εμείς και οι οικογένειές μας βιώνουμε μια περιπέτεια από το 2008 εξαιτίας κακώς χειρισμών και ανεπάρκειας ορισμένων που θέλουν να παίρνουν πολιτικές αποφάσεις, αλλά δεν υπολογίζουν και δεν αναλαμβάνουν το πολιτικό κόστος.

»Τώρα λοιπόν έχει έρθει η ώρα της αλήθειας κι αυτό αποδεικνύει η σημερινή επίσκεψη του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά. Ζητούμε πολιτική βούληση και αρωγή. Να τελειώσουμε με τις υποσχέσεις.

»Εξ ονόματος των εργαζομένων κρούω τον κώδωνα του κινδύνου. Πρέπει να βρεθεί άμεσα βιώσιμη λύση για τα ΕΝΑΕ ώστε να λειτουργήσει προς όφελος της επιχείρησης, της εθνικής οικονομίας και της κοινωνίας.

»Η επενδυτική άπνοια στέρησε δουλειές, καταδίκασε τους εκπαιδευμένους άνεργους, επιδείνωσε τις δανειακές επισφάλειες. Εμάς που δουλεύουμε και πληρώνουμε τιμωρούν το πολιτικό σύστημα και οι «δανειστές», που ευθύνονται για τη διαχείριση της κρίσης στη χώρα και την εφαρμογή των κάθε λογής «μνημονίων»! Όλα αυτά έχουν επιπτώσεις στη χώρα και στην επιχειρηματικότητα». 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης