Ευρωπαϊκή Ένωση και Gazprom βρίσκονται πιο κοντά σε συμβιβασμό στην επταετή διαμάχη, αφότου η ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου συμφώνησε σε μεταρρυθμίσεις στην τιμολογιακή της πολιτική, αλλά και να επιτρέψει στους ανταγωνιστές να ενισχύσουν την παρουσία τους στην Ανατολική Ευρώπη, όπως ανέφερε το Reuters σε αποκλειστικό του δημοσίευμα.

Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται ανώνυμες πηγές, η σχετική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα μπορούσε να ανακοινωθεί εντός του Απριλίου, ενώ ένας συμβιβασμός θα επιτρέψει στην Gazprom να αποφύγει πιθανό πρόστιμο από τις Βρυξέλλες, ύψους έως και το 10% του κύκλου εργασιών της ρωσικής εταιρείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Gazprom βρέθηκε στο στόχαστρο των ευρωπαϊκών αρχών ανταγωνισμού το 2011, αφότου οι ρυθμιστικές αρχές έκαναν έφοδο σε 20 γραφεία πελατών της σε Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη και προχώρησαν στην κατάσχεση περισσότερων από 150.000 εγγράφων.
Η υπόθεση διερευνά την τιμολογιακή πολιτική της Gazprom και το ενδεχόμενο να επιβάλει αδικαιολόγητα υψηλές τιμές.

Η ρωσική εταιρεία -που καλύπτει το ένα τρίτο των αναγκών της Ε.Ε. σε φυσικό αέριο- προσφέρθηκε να συνδέσει τις τιμές με τιμές αναφοράς, ενώ δεσμεύτηκε να καταργήσει όλους τους συμβολαιακούς περιορισμούς που απαγόρευαν στους πελάτες της μεταπώληση φυσικού αερίου.

Τόσο η Κομισιόν όσο και η Gazprom αρνήθηκαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα του Reuters.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης