Επιδόθηκε σήμερα στην εταιρεία Ελληνικός Χρυσός, από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, η αίτηση προσφυγής σε Διαιτησία του ελληνικού δημοσίου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

Με την κοινοποίηση αυτή ξεκινά επίσημα η διαδικασία της Διαιτησίας, σημειώνει το υπουργείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χθες, μετά την πολιορκία του ΥΠΕΝ από τους μεταλλωρύχους, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης υπέγραψε την απόφαση για την τριετή άδεια λειτουργίας στο εργοστάσιο εμπλουτισμού στην Ολυμπιάδα καθώς και την έγκριση της τροποποίησης της άδειας εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του χώρου απόθεσης στον Κοκκινόλακα.

Στο ψυγείο παραμένουν η άδεια για την εγκατάσταση ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και οι άλλες εκκρεμότητες με τις Σκουριές, που όπως επανέλαβε χθες ο υπουργός, θα παραμείνουν παγωμένες μέχρι να ολοκληρωθεί, η διαδικασία της διαιτησίας.

«Με την έγκριση όλων των απαιτούμενων αδειών, τη σαφήνεια αναφορικά με το αντικείμενο της διαιτησίας και μια κυβέρνηση ανοιχτή στον διάλογο, η εταιρεία θα επανεκτιμήσει τις επενδυτικές τις δυνατότητες στην Ελλάδα, δεσμευόμενη ότι θα εφαρμόζει πάντα τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές», δήλωσε αργά χθες το βράδυ η εταιρεία, που αφήνει παράθυρο ανοικτό για τη στάση που θα κρατήσει μέχρι την επόμενη Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου.
Η εταιρεία δηλώνει ότι τελεί εν αναμονή πρόσθετης πληροφόρησης για την επικείμενη διαιτησία, η οποία αναμένεται να κοινοποιηθεί στην εταιρεία αύριο Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια ώρα η υπόθεση του χρυσού κάνει το γύρο του κόσμου και το γεγονός ότι θα συμπεριληφθεί στην ατζέντα του Eurogroup της Παρασκευής, αποδεικνύει το ισχυρό lobbing των μετόχων της καναδικής εταιρείας. Χθες το Μέγαρο Μαξίμου προσπάθησε να εξωραίσει το επενδυτικό βατερλό που προκαλούν οι εξελίξεις στα μεταλλεία της Χαλκιδικής, κάνοντας ένα απολογισμό του επενδυτικού έργου και ανακοινώνοντας την συγκρότηση της task force για τις επενδύσεις.

Είναι όμως απογοητευτικό ότι και τα τέσσερα πρότζεκτ που απασχόλησαν τη χθεσινή συνεδρίαση του διυπουργικού οργάνου, έχουν ένα κοινό παρονομαστή: τις απίστευτες καθυστερήσεις αλλά και τις μεγάλες και σύνθετες εμπλοκές που τα κρατούν κολλημένα για χρόνια.

Με εξαίρεση την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ που υπογράφεται με καθυστέρηση πέντε ετών σήμερα, στη λίστα εκτός από την επένδυση του χρυσού, φιγουράρουν η κύρωση της σύμβασης για την παραχώρηση του οικοπέδου 2 της Γαλλικής Total και των ΕΛΠΕ στην Κέρκυρα που έτυχε της προσοχής της κυβέρνησης, λόγω της επίσκεψης Μακρόν αλλά και η υπόθεση του Ελληνικού που παραμένει ένα από τα πιο ακανθώδη θέματα της μνημονιακής ατζέντας που δοκιμάζει ποικιλοτρόπως τις αντοχές των επενδυτών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης