Σε συμφωνία να εξαγοράσει την αμερικανική εταιρεία λογισμικού τεχνικής νοημοσύνης Blue Yonder έναντι 7,1 δισ. δολαρίων προχώρησε η Panasonic, σε μια από τις μεγαλύτερες εξαγορές στην ιστορία της ιαπωνικής εταιρείας.

Η Panasonic, η οποία ήδη κατείχε μερίδιο 20% στην Blue Yonder, θα εξαγοράσει και τις υπόλοιπες μετοχές της εταιρείας AI από τη New Mountain Capital και από funds τα οποία διαχειρίζεται η Blackstone έναντι 5,6 δισ. δολ., σύμφωνα με ανακοίνωση με την οποία επιβεβαιώνει ρεπορτάζ του πρακτορείου Bloomberg.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με συνυπολογισμό της αποπληρωμής υφιστάμενου χρέους, το σύνολο της νέας επένδυσης της Panasonic στην εταιρεία θα φθάσει τα 7,1 δισ.

Η ανακοίνωσε έρχεται λιγότερο από έναν χρόνο μετά την απόκτηση ποσοστού της ιαπωνικής εταιρείας στην Blue Yonder έναντι 800 εκατ. ευρώ, με την οποία αποτιμούσε τη συνολική αξία της στα 5,5 δισ. δολ. Η τωρινή εξαγορά της εταιρείας με έδρα το Scottsdale της Arizona την αποτιμά στα 8,5 δισ. δολ.

Η Panasonic θα χρηματοδοτήσει την εξαγορά με μετρητά, καθώς και με δάνειο-γέφυρα. Το deal αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2021.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο Τόκιο, η μετοχή της Panasonic άγγιξε χαμηλό τριμήνου μετά τη δημοσιοποίηση των πληροφοριών για τη συμφωνία από το Bloomberg News, κλείνοντας τελικώς με απώλειες 3,5%.

«Πρόκειται για σωστή κατεύθυνση από πλευράς της Panasonic, προκειμένου να στοχεύσει την αγορά των ΗΠΑ» ανέφερε ο αναλυτής του Bloomberg Intelligence Masahiro Wakasugi.

Η Blue Yonder ιδρύθηκε το 1985 και ήταν παλαιότερα γνωστή ως JDA Software. Έχει πελάτες, μεταξύ άλλων 3.000, τις Best Buy, Coca-Cola και Walmart.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης