Με λουκέτο απειλούνται χιλιάδες γυμναστήρια σε όλη την Ελλάδα, αφού, όπως επισημαίνουν εκπρόσωποι του κλάδου, λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, χάθηκε ο τζίρος ο οποίος θα στήριζε τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις μέχρι και τον Σεπτέμβρη.

Την έντονη αντίδρασή του για τη συνέχεια του κλεισίματος των γυμναστηρίων εξέφρασε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Γυμναστηρίων, με επιστολή του στον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος είναι και υπεύθυνος για τα γυμναστήρια.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τα ιδιωτικά γυμναστήρια πληρούν ακριβώς τις ίδιες προδιαγραφές και προϋποθέσεις με παρεμφερή επαγγέλματα όπως: κομμωτήρια, ινστιτούτα αισθητικής κ.λπ., τα οποία επαναλειτούργησαν και πιστεύουμε ότι με την εφαρμογή κάποιων περιοριστικών όρων θα ήταν εφικτή και η επαναλειτουργία των ιδιωτικών γυμναστηρίων» αναφέρει η επιστολή.

Συγκεκριμένα προτείνει τα ακόλουθα:

-Προσέλευση πελατών κατόπιν ραντεβού και με 10 ή 15 τ.μ ανά άτομο. Άλλωστε το προσωπικό του γυμναστηρίου δεν έρχεται σε κοντινή επαφή με τους γυμναζόμενους μικρότερη από 3 μέτρα, αντίθετα με ό,τι συμβαίνει στην παροχή υπηρεσιών κομμωτηρίου ή ινστιτούτου αισθητικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-Υποχρεωτική χρήση από το προσωπικό και τους γυμναζόμενους προστατευτικού εξοπλισμού όπως γάντια, μάσκες και αντισηπτικά διαλύματα.

-Σχολαστική καθαριότητα και απολυμαντική διαδικασία μετά τη χρήση κάθε οργάνου, καθώς και συνεχή αερισμό των χώρων του γυμναστηρίου.

-Πριν την επαναλειτουργία των γυμναστηρίων να προηγηθεί πρόσφατη απολύμανση των εγκαταστάσεών τους με την τεχνική της εκνέφωσης.

-Να μην επιτρέπεται η χρήση των αποδυτηρίων.

Υπενθυμίζεται ότι τα ιδιωτικά γυμναστήρια κατατάσσονται σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με το μέγεθος και το είδος της παρεχόμενης υπηρεσίας και κατηγοριοποιούνται ως ακολούθως:

1η κατηγορία: Μικρές μονάδες έως 250 τ.μ. περίπου, τα οποία παρέχουν υπηρεσίες ατομικής εκγύμνασης (personal training), ύστερα από προκαθορισμένο ραντεβού.

2η κατηγορία: Μεσαία γυμναστήρια έως 600 τ.μ. περίπου, τα οποία παρέχουν υπηρεσίες ατομικής εκγύμνασης (personal training), καθώς και γενικότερης εκγύμνασης.

3η κατηγορία: Μεγάλες μονάδες με περισσότερα από 600 τ.μ. οι οποίες παρέχουν υπηρεσίες μαζικότερης σωματικής άσκησης.

Ο Σύνδεσμος επισημαίνει ότι «τα ιδιωτικά γυμναστήρια έχουν πληγεί ιδιαίτερα, διότι η αναστολή λειτουργίας τους συνέπεσε χρονικά με την περίοδο αιχμής προσέλευσης κοινού (Μάρτιος-Απρίλιος-Μάιος), με συνέπεια την απώλεια του 40% των ετήσιων εσόδων τους, ποσοστό το οποίο πραγματοποιείται στο προαναφερόμενο τρίμηνο».

Οι επιχειρήσεις που πλήττονται ανά την επικράτεια φτάνουν τις 2.500 και απασχολούν περίπου 42.000 υπαλλήλους, οι οποίοι μένουν μετέωροι και θεωρείται δεδομένο ότι, αν χαθεί κι ο Ιούνης, το λουκέτο θα παραμείνει μόνιμο για πολλά γυμναστήρια που δεν θα καταφέρουν να βγάλουν τη χρονιά, κυρίως τα συνοικιακά.

Οι ιδιοκτήτες των γυμναστηρίων εκφράζουν την δυσαρέσκειά τους, καθώς, ενώ έχουν λειτουργήσει κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής, όπου ο πελάτης έρχεται σε άμεση επαφή με τον ειδικό, οι δικοί τους χώροι παραμένουν κλειστοί.

Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Γυμναστηρίων, Δώρος Κλεοβούλου, επισημαίνει πως κανένας από τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς δεν είναι σε θέση να δώσει μια ενδεικτική ημερομηνία για την επαναλειτουργία τους και ο κλάδος βρίσκεται σε απόγνωση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης