Μεγαλύτερη κερδοφορία για την Turkish Airlines από την Emirates

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου 2017, 16:20
Μεγαλύτερη κερδοφορία για την Turkish Airlines από την Emirates
Καθαρά λειτουργικά κέρδη 939 εκατ. δολαρίων για το 3ο τρίμηνο, ήτοι τα μεγαλύτερα κέρδη γ’ τριμήνου στην ιστορία της, ανακοίνωσε η Turkish Airlines.

Όπως ανακοίνωσε, αξιοποιώντας την οικονομική πειθαρχία και τη δυναμική διαχείριση της ζήτησης που εφαρμόζει από τις αρχές του 2017, κατέγραψε καθαρά κέρδη 939 εκατ. δολαρίων για το 3ο τρίμηνο του 2017, ποσό που αντιπροσωπεύει τα υψηλότερα κέρδη 3ου τριμήνου στην ιστορία της. Τα καθαρά λειτουργικά κέρδη για το εννεάμηνο ανήλθαν σε 956 εκατ. δολάρια.

Κατά το ιδιαίτερα επιτυχημένο 3ο τρίμηνο σημειώθηκε επίσης αύξηση του συνολικού κύκλου εργασιών κατά 23% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2016, φθάνοντας τα 3,6 δις δολάρια. Τα συνολικά έσοδα για το εννεάμηνο έφθασαν τα 8,2 δις δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 8%.

Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα του 3ου τριμήνου της Turkish Airlines, τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDAR) αυξήθηκε κατά 90% φθάνοντας τα 1,5 δις δολάρια. Το περιθώριο κέρδους EBITDAR 41% επιβεβαιώνει τη θέση της εταιρείας ανάμεσα στις πιο κερδοφόρες αεροπορικές εταιρείες του κλάδου.

Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία του 3ου τριμήνου του 2017, η Turkish Airlines σημείωσε ποσοστό πληρότητας πτήσεων 81,5% το Σεπτέμβριο, το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων πέντε ετών. Ο συνολικός αριθμός των επιβατών που ταξίδεψαν με την εταιρεία έφθασε τα 21,3 εκατομμύρια, καταγράφοντας αύξηση κατά 17% σε σύγκριση με το 3ο τρίμηνο του 2016.

Η πληρότητα κατά το εννεάμηνο έφθασε το 79%, με συνολικά 52 εκατομμύρια επιβάτες. Παράλληλα τα οικονομικά μέτρα που εφαρμόστηκαν οδήγησαν σε μείωση των λειτουργικών εξόδων του εννεαμήνου κατά 6%.
Όσον αφορά την Turkish Cargo, η εταιρεία κατά το 3ο τρίμηνο του 2017 αύξησε τον αριθμό των προορισμών από 55 σε 72, φθάνοντας τους 294.000 τόνους φορτίου σημειώνοντας αύξηση κατά 29%. Η Turkish Cargo, κατά το 3ο τρίμηνο του 2017, αύξησε επίσης τα έσοδά της κατά σχεδόν 40%, φτάνοντας τα 343 εκατομμύρια δολάρια. Η Turkish Cargo βραβεύθηκε πρόσφατα ως "Best Air Cargo Carrier in Asia".
Μαζί με τους νέους προορισμούς του 2017 όπως η Σαμάρα και το Πουκέτ, ο αριθμός προορισμών που εξυπηρετεί ο Τουρκικός αερομεταφορέας έφθασε τους 300 το 3ο τρίμηνο του 2017, συμπεριλαμβανομένων 49 εγχώριων και 251 διεθνών προορισμών σε 120 χώρες.
Ο στόλος της Turkish Airlines, ένας από τους νεότερους του κόσμου, περιλαμβάνει 223 αεροσκάφη στενής ατράκτου (narrow body), 90 αεροσκάφη ευρείας ατράκτου (wide body) και 16 αεροσκάφη cargo, συνολικά 329 αεροσκάφη.

Emirates: Στα 631 εκατ. δολ. τα κέρδη α' εξαμήνου - Αύξηση 77%

Αύξηση 77% γνώρισε ο Όμιλος Emirates στα κέρδη α’ εξαμήνου, τα οποία διαμορφώθηκαν στα 631 εκατ. δολάρια, ενώ ενισχυμένα κατά 6% ήταν τα έσοδα που ανήλθαν σε 13,5 δισ. δολάρια.
Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του με τα οικονομικά αποτελέσματα για το α' εξάμηνο του οικονομικού έτους 2017-2018, ο Όμιλος παρουσιάζει σταθερή ανάπτυξη στα έσοδα, αλλά και σημαντική αύξηση στην κερδοφορία, σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του προηγούμενου έτους, παρά τη συνεχιζόμενη πίεση για μείωση των περιθωρίων κέρδους, την αύξηση της τιμής του πετρελαίου και σειρά προκλήσεων που καλείται να αντιμετώπιση η αεροπορική και ευρύτερα η ταξιδιωτική βιομηχανία.

Τα έσοδα του Ομίλου Emirates ανήλθαν σε 13.5 δισ. δολάρια για τους πρώτους έξι μήνες του οικονομικού έτους 2017-18, σημειώνοντας αύξηση κατά 6% σε σύγκριση με τα 12,7 δισ. κατά την ίδια περίοδο την περσινή χρονιά.

Η Emirates συνεχίζει να προσφέρει ακόμα καλύτερες συνδέσεις για τους πελάτες της παγκοσμίως, με μία μόνο στάση στο Ντουμπάι.

Η κερδοφορία ανέκαμψε μετά την πτώση της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου έτους, με τον όμιλο να αναφέρει καθαρά κέρδη ύψους 631 εκατ. δολαρίων και αύξηση 77%. Τα αποτελέσματα αυτά σχετίζονται με τη βελτιστοποίηση της χωρητικότητας καθώς και σειράς πρωτοβουλιών για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας σε όλη την εταιρία, καθώς και με ευνοϊκότερες συνθήκες διεθνών συναλλαγών, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του έτους 2016-17.

Η ταμειακή θέση του Ομίλου στις 30 Σεπτεμβρίου 2017 ανερχόταν στα 5,2 δισ. δολάρια, έχοντας παραμείνει εν πολλοίς σταθερός σε σχέση με την 31η Μαρτίου 2017.

Τους τελευταίους μήνες, η βάση εργαζομένων του ομίλου συρρικνώθηκε κατά 3% σε σχέση με την 31η Μαρτίου 2017, με το προσωπικό να μειώνεται από τα 105.746 στα 102.669 άτομα.
Αυτό σχετίζεται με την αναλογία συνταξιοδοτήσεων - προσλήψεων, με τις τελευταίες να πραγματοποιούνται με χαμηλότερους ρυθμούς, καθώς σε πολλά τμήματα της εταιρίας έχουν υιοθετηθεί νέες τεχνολογίες, πιο σύγχρονες διαδικασίες αλλά και χρησιμοποιούνται εξωτερικοί συνεργάτες.

Emirates Airline

Η Emirates συνεχίζει να επενδύει στο πιο προηγμένο αεροσκάφος ευρείας ατράκτου, με στόχο τη βελτίωση της συνολικής απόδοσης του στόλου της και την παροχή μιας ακόμη καλύτερης εμπειρίας για τους πελάτες της. Κατά τους πρώτους έξι μήνες του οικονομικού έτους, η Emirates παρέλαβε 10 αεροσκάφη ευρείας ατράκτου - 4 αεροσκάφη τύπου Airbus Α380 και 6 τύπου Boeing 777- ενώ έχει ήδη προγραμματίσει την παραλαβή 9 νέων αεροσκαφών πριν το τέλος του οικονομικού έτους. Παράλληλα, προχώρησε σε απόσυρση 5 παλαιότερων αεροσκαφών ενώ 4 επιπλέον αεροσκάφη προγραμματίζεται να επιστραφούν μέχρι την 31η Μαρτίου 2018.

Η Emirates παράλληλα επέκτεινε το διεθνές δίκτυό της προσθέτοντας δύο νέους επιβατικούς προορισμούς – το Ζάγκρεμπ της Κροατίας και την Phnom Penh της Καμπότζης. Από τις 30 Σεπτεμβρίου, το παγκόσμιο δίκτυο της Emirates εξυπηρετεί 156 προορισμούς σε 84 χώρες.

Ο στόλος της αποτελείται από 264 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων και των αεροσκαφών μεταφοράς φορτίου.

Τον Ιούλιο, η Emirates ανακοίνωσε τη συνεργασία της με τη flydubai, με τις δύο εταιρίες να επεκτείνουν τα δίκτυά τους με νέους προορισμούς και συνδέσεις και να βελτιστοποιούν τη λειτουργία του Διεθνούς Αεροδρομίου του Ντουμπάι. Η Emirates ανακοίνωσε ακόμη 5ετή επέκταση της επιτυχημένης συνεργασίας της με την Qantas, προσφέροντας έτσι στους επιβάτες ακόμη περισσότερες επιλογές και ακόμη μεγαλύτερη συνδεσιμότητα από και προς την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.
Τα λειτουργικά έξοδα της Emirates αυξήθηκαν κατά 4%, ενώ η συνολική χωρητικότητα αυξήθηκε κατά 2%.

Κατά μέσο όρο, το κόστος των καυσίμων κατέγραψε αύξηση της τάξης του 14% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, κυρίως εξαιτίας της αύξησης της τιμής του πετρελαίου (η οποία ήταν κατά 11% μεγαλύτερη σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους).

Παράλληλα, υπήρξε αύξηση της κατανάλωσης καυσίμων λόγω της επέκτασης του στόλου. Έτσι, τα καύσιμα αποτέλεσαν και φέτος το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων της εταιρείας, αντιπροσωπεύοντας το 26% των λειτουργικών εξόδων της σε σύγκριση με το 24% κατά τους πρώτους έξι μήνες του περασμένου έτους.

dnata

Η dnata συνέχισε να ενισχύει την ανάπτυξη της παγκόσμιας επιχειρηματικής της παρουσίας, η οποία καλύπτει πλέον 84 χώρες. Κατά το πρώτο μισό του 2017-18, οι διεθνείς δραστηριότητες της dnata αντιπροσωπεύουν το 67% των συνολικών εσόδων της.

Τα έσοδα της dnata συμπεριλαμβανομένων και άλλων λειτουργικών εσόδων, ανήλθαν στα 1,7 δισ. δολάρια, αποτυπώνοντας άνοδο της τάξης του 7% σε σχέση με τα 1,6 δισ. δολάρια που καταγράφηκαν πέρυσι. Αυτές οι επιδόσεις έρχονται ως αποτέλεσμα δυναμικής ανάπτυξης, ιδιαίτερα στην αγορά των διεθνών αερολιμενικών λειτουργιών, με την δραστηριότητα στους τομείς της διαχείρισης φορτίου και των λειτουργιών εδάφους να συνεισφέρουν σημαντικά.

Οι αερολιμενικές δραστηριότητες της dnata παρέμειναν η μεγαλύτερη πηγή εσόδων της εταιρείας, οι οποίες ανήλθαν στα 922 εκατ. δολάρια, με αύξηση της τάξης του 9% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Ο αριθμός των αεροσκαφών που διαχειρίζεται η dnata για όλες τις δραστηριότητές της αυξήθηκε κατά 11%, σε 330.317, ενώ οι τόνοι φορτίου άγγιξαν τα 1.5 εκατ., σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 25%.

Το ταξιδιωτικό τμήμα της dnata συνέβαλε στα έσοδα της εταιρίας με 420 εκατ. δολάρια, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 3% σε σχέση προς την προηγούμενη χρονιά. Οι καθαρές πωλήσεις του ταξιδιωτικού τμήματος παρέμειναν σταθερές στα 1,5 δισ. δολάρια.

Οι υπηρεσίες τροφοδοσίας της dnata συνέβαλαν στα συνολικά έσοδα της εταιρείας με 298 εκατ. δολάρια, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 4%. Ο αριθμός των γευμάτων που σερβιρίστηκαν ήταν 31.8 εκατομμύρια κατά το πρώτο εξάμηνο του οικονομικού έτους, σημειώνοντας μείωση 7%. Τους πρώτους 6 μήνες, η μονάδα τροφοδοσίας της dnata συνέχισε να κλείνει νέα συμβόλαια, αλλά και να επεκτείνει τη συνεργασία της με υπάρχοντες πελάτες.

Ακόμη, η μονάδα τροφοδοσίας της dnata άνοιξε μια state-of-the-art κουζίνα στη Μελβούρνη και επενδύει στη διεύρυνση των δυνατοτήτων της σε άλλους σημαντικούς τομείς των υπηρεσιών εν πτήσει, όπως η λιανική πώληση onboard.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου 2017, 16:28