Ο κρατικός πετρελαϊκός κολοσσός της Σαουδικής Αραβίας, η Saudi Aramco, ανακοίνωσε σήμερα μείωση σχεδόν κατά 12% των καθαρών κερδών για πρώτο εξάμηνο συγκριτικά με έναν χρόνο νωρίτερα, σε μια σπάνια επικοινωνιακή κίνηση της ιδιαίτερα μυστικοπαθούς εταιρίας, που στοχεύει στην εισαγωγή της στο χρηματιστήριο.

«Τα καθαρά κέρδη της εταιρίας διαμορφώθηκαν στα 46,9 δισεκ. δολάρια για το πρώτο εξάμηνο του 2019, συγκριτικά με 53 δισεκ. δολάρια για την αντίστοιχη περυσινή περίοδο», σύμφωνα με την ανακοίνωση της Saudi Aramco, που επικαλέστηκε τη μείωση των τιμών του πετρελαίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Παρά την πτώση των τιμών του πετρελαίου κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019, συνεχίσαμε να καταγράφουμε ισχυρά αποτελέσματα και σημαντικές ταμειακές ροές», ανέφερε στην ανακοίνωση ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Αμίν Νασέρ.

Μετά από αυτή την ανακοίνωση, πολύ σπάνια για τον σαουδαραβικό κολοσσό που είναι ιδιαίτερα μυστικοπαθής για τα οικονομικά του στοιχεία, ο όμιλος θα πραγματοποιήσει αργότερα σήμερα την πρώτη τηλεδιάσκεψη μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του στην ιστορία του, κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται να δώσει στους επενδυτές λεπτομέρειες για τα οικονομικά του στοιχεία και τα σχέδιά του.

Η Aramco θα αγοράσει επίσης το 20% των δραστηριοτήτων διύλισης και χημικών της ινδικής εταιρίας Reliance έναντι 15 δισεκ. δολαρίων, όπως ανακοίνωσε σήμερα στο Μουμπάι ο επικεφαλής της Reliance, ο Ινδός Μουκές Αμπανί, ο πλουσιότερος άνδρας στη χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Saudi Aramco είχε ήδη ανακοινώσει στις αρχές Απριλίου σημαντικά κέρδη για το 2018, που την κατέστησαν την πλέον κερδοφόρα εταιρία στον κόσμο με ετήσια κέρδη 111,1 δισεκ. δολάρια.

Αυτός ο αριθμός ήταν σχεδόν κατά ένα τρίτο υψηλότερος από τα συνολικά κέρδη πέντε μεγάλων εταιριών: των αμερικανικών ExxonMobil και Chevron, της βρετανικής BP, της αγγλο-ολλανδικής Royal Dutch Shell και της γαλλικής Total.

Ήταν επίσης σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με την Apple (59,3 δισεκ. δολάρια για τη χρήση του 2018), που είναι η εισηγμένη εταιρία με τα περισσότερα κέρδη στον κόσμο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης