Με μία μεγάλη γιορτή, παρουσία πλήθους εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου, της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και κατοίκων της περιοχής, τα Άσπρα Σπίτια Παραλίας Διστόμου, μετασχηματίστηκαν και επίσημα στην πρώτη «Έξυπνη Πόλη» της Ελλάδας, με την ενέργεια της MYTILINEOS. 

Στην πρότυπη κοινότητα που κατοικούν εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια οι εργαζόμενοι του ιστορικού εργοστασίου Αλουμίνιον της Ελλάδος, του Τομέα Μεταλλουργίας της εταιρείας, μπαίνουν οι βάσεις για τις πόλεις του μέλλοντος, που θα είναι  ενεργειακά αυτάρκεις, προσιτές και γιατί όχι … «έξυπνες»!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τι είναι όμως μία «έξυπνη» πόλη; Είναι μία πόλη που ζει και αναπνέει μέσα από τους ανθρώπους της, έχοντας παράλληλα ως προτεραιότητα την τεχνολογική της αναβάθμιση. Η νέα πλατφόρμα MYTILINEOS Smart Cities οραματίζεται μία ενεργειακή κοινότητα με ψηφιακές καινοτομίες που στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, την ενίσχυση των επιδόσεων, τη βελτιστοποίηση εκμετάλλευσης των πόρων και την ενεργή και αποδοτική εμπλοκή των πολιτών.  

Η MYTILINEOS Smart Cities παρουσιάστηκε την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας, Ευ. Μυτιληναίο, από τα νέα αναβαθμισμένα πια Άσπρα Σπίτια: «Οραματιζόμαστε όχι απλώς να κάνουμε πιο έξυπνες τις πόλεις μας, αλλά να τις κάνουμε πιο φιλικές, “πράσινες” και βιώσιμες. Ταυτόχρονα ευελπιστούμε να κάνουμε πιο εύκολη την καθημερινότητα των πολιτών και των κατοίκων, σε μια κρίσιμη στιγμή για την ανθρωπότητα» δήλωσε.  

Ο κ. Μυτιληναίος πρόσθεσε ότι η εταιρεία «έγινε η πρώτη βιομηχανία στην Ελλάδα και από τις πρώτες  παγκοσμίως, που το 2020 δεσμεύτηκε σε σαφείς στόχους μείωσης των εκπομπών CO2, κατά -30% για το 2030 σε σχέση με το 2019 και net zero το 2050, με την εφαρμογή πρωτοβουλιών σε όλους τους τομείς της επιχειρηματικής της δραστηριότητας. Από τότε, έχουμε κατορθώσει το 55% του κύκλου εργασιών της
προέρχεται από βιώσιμες δραστηριότητες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος σημείωσε ότι η εμπειρία, η εφευρετικότητα και η όρεξη των τομέων της εταιρείας συνδυάστηκαν για να γίνουν τα Άσπρα Σπίτια «εργαστήριο καινοτομίας και να δημιουργήσουμε μια ενεργειακή κοινότητα με πρόσθετες ψηφιακές καινοτομίες που στοχεύουν στην βελτίωση της ποιότητας ζωής, την ενίσχυση των επιδόσεων, την βελτιστοποίηση εκμετάλλευσης των πόρων και την ενεργή και αποδοτική εμπλοκή των κατοίκων της. Είναι ένα πρώτο πείραμα για τις δυνατότητές μας, όχι μόνο ως εταιρεία. 
Αλλά και της δυνατότητας να δημιουργούμε ανοιχτές κοινωνίες, που αξιοποιούν τον θαυμαστό καινούριο κόσμο που ανοίγει μπροστά μας η 4η Βιομηχανική Επανάσταση και η τεχνητή νοημοσύνη».

Η πλατφόρμα Smart Cities θα περιλαμβάνει – μεταξύ άλλων – τις εξής υπηρεσίες και εφαρμογές:  

– Ευέλικτες υπηρεσίες για την διαχείριση της ενέργειας

– Έξυπνη διαχείριση υδάτων

– Έξυπνη διαχείριση απορριμμάτων

– Υψηλή λειτουργικότητα στο δημόσιο χώρο (σημεία φόρτισης συσκευών, πρόσβαση στο Internet μέσω 5G / Wi-Fi, ηχοσυστήματα για την απευθείας επικοινωνία του πολίτη με τις δημόσιες υπηρεσίες, πληροφορίες για τον καιρό, πρόσβαση στις δυνατότητες φωτισμού)

– Διαχείριση κυκλοφορίας μέσω smart traffic εφαρμογών

– Συστήματα κεντρικού ελέγχου που θα παρέχουν άμεσα πληροφορία, για να μπορούν να επιλύονται σε σύντομο χρονικό διάστημα ζητήματα ακόμη και με απομακρυσμένη διαχείριση

Οι υπηρεσίες και οι εφαρμογές για τις οικίες θα περιλαμβάνουν:

– «Έξυπνες» και «πράσινες» συσκευές όπως ψηφιακούς μετρητές ενέργειας και νερού, inverter, φωτοβολταϊκά panel, μπαταρίες

– Ταχυφορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων

– Δυνατότητα παραγωγής και ελέγχου της κατανάλωσης από πλευράς των κατοίκων («prosumers»)

Όπως τόνισε ο Γιάννης Καλαφατάς, Γενικός Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών, «με τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών, αναβαθμίζονται οι υπάρχουσες δομές και εγκαταστάσεις προσφέροντας ουσιαστική διάδραση με τους πολίτες, με ασφάλεια και αξιοπιστία. Παράλληλα, θα βελτιστοποιείται η χρήση των πόρων και θα ελαχιστοποιούνται οι άμεσες και έμμεσες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα».

 

 

Η πλατφόρμα ΜΥΤΙLINEOS Smart Cities πραγματοποιείται στο πλαίσιο της μετεξέλιξης της εταιρείας σε έναν ολοκληρωμένο ενεργειακό πάροχο: που δεν προσφέρει υπηρεσίες μονοδιάσταστα, αλλά μέσω πλήθους εφαρμογών και υπηρεσιών για την ενέργεια του μέλλοντος. Η Γενική Διευθύντρια Επικοινωνίας & Στρατηγικής Marketing Βίβιαν Μπουζάλη, κλείνοντας την εκδήλωση, χαρακτήρισε την πλατφόρμα ως έναν «νέο κόσμο με ανεξάντλητες δυνατότητες, μέσα από την ψηφιοποίηση και την τεχνητή νοημοσύνη, με σεβασμό πάντα στην ατομικότητα και τα δικαιώματα κάθε πολίτη ξεχωριστά». 

 

 

 

Με νέα πρωτοποριακά εργαλεία και υπηρεσίες. Για τον σύγχρονο πολίτη, για την κοινωνία του μέλλοντος, για την ενεργειακή μετάβαση σε μία πραγματικότητα πιο φιλική και πιο «πράσινη», με την σφραγίδα ποιότητας της MYTILINEOS. 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης