Ο ΟΠΑΠ αυξάνει στο 85% τη συμμετοχή του στη Stoiximan

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 21 Απριλίου 2020, 10:27
Ο ΟΠΑΠ αυξάνει στο 85% τη συμμετοχή του στη Stoiximan

Σε νέα, σημαντική αύξηση του ποσοστού του στον Όμιλο Stoiximan προχωρά ο ΟΠΑΠ, έπειτα από τη θετική ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών. Ο ΟΠΑΠ θα αυξήσει το ποσοστό του στον Όμιλο Stoiximan στο 84,49%, αποκτώντας επιπρόσθετο ποσοστό 15,48% και ισχυροποιώντας με τον τρόπο αυτό τη θέση του στην ταχύτατα αναπτυσσόμενη αγορά των online τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα.

Αναλυτικά, έπειτα από την έγκριση της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού και την αντίστοιχη απόφαση της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, βάση της οποίας ο ΟΠΑΠ (μέσω της OPAPINV) πήρε το «πράσινο φως» να προχωρήσει στην ήδη συμφωνηθείσα (από τον περασμένο Σεπτέμβριο) εξαγορά απευθείας μεριδίου 51% στις ελληνικές και κυπριακές δραστηριότητες του Ομίλου Stoiximan που διεξάγονται αυτή την περίοδο από την GML Interactive Ltd, συμφωνήθηκε να αποκτηθεί επιπλέον ποσοστό που θα ανεβάσει τη συνολική συμμετοχή του ΟΠΑΠ στο επίπεδο του 84,49%.

Στο πλαίσιο των συμφωνηθέντων, ο αποκλειστικός έλεγχος του Ομίλου Stoiximan θα αποκτηθεί από τον ΟΠΑΠ, μέσω της OPAPINV.  Όπως γίνεται γνωστό, η Stoiximan θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται υπό την ίδια επωνυμία (Stoiximan) μέσω ξεχωριστής νομικής οντότητας, ανεξάρτητα από τις διαδικτυακές δραστηριότητες της ΟΠΑΠ Α.Ε., ενώ θα διατηρηθεί το υφιστάμενο management. Ο ΟΠΑΠ, μέσω της OPAPINV, θα ορίσει τους εκπροσώπους της στο ΔΣ της νομικής οντότητας που θα διεξάγει τις δραστηριότητες της Stoiximan και, μετά την ολοκλήρωση της απόκτησης του αποκλειστικού ελέγχου επί της SMGC, θα έχει τον έλεγχο του Συμβουλίου.

Συγχρόνως, ο ΟΠΑΠ θα διατηρήσει την υπάρχουσα συμμετοχή του, ύψους 36,75%, στην TCB, η οποία θα συνεχίσει να προσφέρει διαδικτυακές υπηρεσίες στοιχηματισμού και άλλων τυχερών παιγνίων εκτός Ελλάδος και Κύπρου (σήμερα έχει παρουσία σε Πορτογαλία, Ρουμανία και Γερμανία), υπό την επωνυμία «Betano», μέσω των θυγατρικών της.

Με βάση την ανακοίνωση προς το Χρηματιστήριο, το συνολικό καθαρό τίμημα για όλες τις παραπάνω συναλλαγές, το οποίο προγραμματίζεται να καταβληθεί κατά τη διάρκεια του 2020, ανέρχεται στο ποσό των 163,4 εκατ. ευρώ, επιπλέον του αναλογούντος ποσού των καθαρών ταμειακών διαθεσίμων.

Επίσης, υπό την προϋπόθεση πλήρωσης κριτηρίων οικονομικών επιδόσεων που τίθενται για τη Stoiximan, οι πωλητές θα δικαιούνται επιπλέον πληρωμής ποσοστού επί των μελλοντικών κερδών (earnout), που θα υπολογίζονται ως πολλαπλάσιο της διαφοράς των κερδών προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) για τα έτη 2020 και 2021.

Το 2019, ο Όμιλος Stoiximan, υπό τη μητρική εταιρεία TCB, σημείωσε έσοδα 245,2 εκατ. ευρώ και κέρδη προ τόκων και φόρων ύψους 36,4 εκ. ευρώ. Οι δραστηριότητες της SMGC κατέγραψαν έσοδα 196,7 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 80% των συνολικών εσόδων του ομίλου.

Ο Όμιλος Stoiximan προσφέρει υπηρεσίες διαδικτυακών τυχερών παιγνίων στην Ελλάδα και την Κύπρο, υπό την επωνυμία Stoiximan, καθώς και στην Πορτογαλία, τη Ρουμανία και τη Γερμανία, υπό την επωνυμία Betano, αυτή την περίοδο.

Οι δηλώσεις Ζίγκλερ, Κόουπ, Δασκαλάκη

Ο Καμίλ Ζίγκλερ, πρόεδρος του ΟΠΑΠ, σχολίασε:

«Η ελληνική διαδικτυακή αγορά εξελίσσεται και εισέρχεται σταδιακά σε μια νέα εποχή, στην οποία προβλέπεται η πλήρως ρυθμιζόμενη και εποπτευόμενη λειτουργία της, έπειτα από την υιοθέτηση σχετικής νομοθεσίας πριν από λίγους μήνες. Στο πλαίσιο αυτό, η στρατηγική επένδυσή μας στον Όμιλο Stoiximan -μαζί με την ανάπτυξη των δικών μας διαδικτυακών δραστηριοτήτων- αποτελεί σημαντική κίνηση για τον ΟΠΑΠ, καθώς διασφαλίζει ότι είμαστε κατάλληλα τοποθετημένοι, ώστε να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που προσφέρει η αναπτυσσόμενη διαδικτυακή αγορά.

»Από την πλευρά μου, θα ήθελα να επιβεβαιώσω ότι ο ΟΠΑΠ παραμένει απόλυτα προσηλωμένος στην υλοποίηση μίας ολοκληρωμένης επιχειρηματικής στρατηγικής, που έχει ως στόχο τη δημιουργία βιώσιμης ανάπτυξης και μακροπρόθεσμης αξίας για τους μετόχους μας, την ίδια την εταιρεία, τους πράκτορες και τους συνεργάτες μας, καθώς και τους ανθρώπους μας».

Ο Ντάμιαν Κόουπ, διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ, σχολίασε:

«Η ανάπτυξη της διαδικτυακής παρουσίας του ΟΠΑΠ ήταν από την αρχή κύριο στοιχείο του Οράματος 2020. Τα τελευταία δύο χρόνια, εφαρμόζουμε σταθερά τη στρατηγική μας – την ανάπτυξη των δικών μας διαδικτυακών δραστηριοτήτων και την παράλληλη επένδυση στον κορυφαίο ελληνικό διαδικτυακό πάροχο, τον Όμιλο Stoiximan. Αυτό το διάστημα, και οι δύο δραστηριότητες αναπτύσσονται με ταχύ ρυθμό, παρότι ξεκίνησαν από πολύ διαφορετικές βάσεις.

»Είμαστε, λοιπόν, στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε σήμερα, ότι μπορούμε όχι μόνο να ολοκληρώσουμε την επένδυση, που ήδη είχαμε ανακοινώσει, αλλά και ότι ήρθαμε σε συμφωνία με τη Stoiximan να αυξήσουμε περαιτέρω τη συμμετοχή του ΟΠΑΠ στις ελληνικές και κυπριακές δραστηριότητές τους. Υπό την ηγεσία του συνιδρυτή της εταιρείας Γιώργου Δασκαλάκη, η ομάδα της Stoiximan συνεχίζει να επιτυγχάνει εντυπωσιακή ανάπτυξη σε όλες τις αγορές που δραστηριοποιείται. Για αυτό και είμαι πεπεισμένος, ότι αυτή η συνεργασία επιβεβαιώνει ότι έχουν τεθεί γερά θεμέλια, τα οποία θα συμβάλλουν ώστε οι διαδικτυακές δραστηριότητες να αποτελέσουν ακόμα μεγαλύτερο μέρος της συνολικής κερδοφορίας του ΟΠΑΠ στο μέλλον».        

Ο Γιώργος Δασκαλάκης, διευθύνων σύμβουλος της Stoiximan, δήλωσε:

«Από την αρχική επένδυση του ΟΠΑΠ πριν από 14 μήνες, τόσο η Stoiximan όσο και η Betano αναπτύχθηκαν εντυπωσιακά. Αυτό οφείλεται στο στρατηγικό πλάνο που υλοποιήθηκε με συνέπεια και επαγγελματισμό από τη μοναδική ομάδα των 700 και πλέον αφοσιωμένων συνεργατών, των οποίων έχω την τιμή να ηγούμαι. Σήμερα, η απόφαση του ΟΠΑΠ να ενισχύσει την επένδυσή του στη Stoiximan ουσιαστικά τροφοδοτεί την προοπτική της εταιρείας στο μέλλον, αλλά κυρίως αποτελεί ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στον τρόπο που κάνουμε τη δουλειά μας.

»Ξεκινάμε αυτή την επόμενη μέρα δημιουργίας με την ίδια δέσμευση και την ίδια αποφασιστικότητα να εργαζόμαστε σκληρά για να εδραιώσουμε ακόμη περισσότερο τη θέση της Stoiximan ως κορυφαίου παρόχου στην ελληνική διαδικτυακή αγορά, ενισχύοντας παράλληλα την ανάπτυξη της Betano στις διεθνείς αγορές που επιλέγουμε να δραστηριοποιηθούμε».

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 21 Απριλίου 2020, 10:45