Μείωση της γραφειοκρατίας, του κόστους αδειοδότησης και του λειτουργικού κόστους των φορολογικών αποθηκών επιτυγχάνεται με πρόσφατες αποφάσεις της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων, κατόπιν συστηματικής διαβούλευσης με τους φορείς της αγοράς, όπως σημειώνει ο ΣΕΒ σε σχετική ανακοίνωση.

Οι αποφάσεις αυτές αναμένεται να επιδράσουν θετικά στην ανταγωνιστικότητα του κλάδου των logistics και των εξαγωγικων επιχειρήσεων (ειδικά των μεταποιητικών). Ενδεικτικά, με βάση τις τελευταίες αποφάσεις:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

1) Διευκολύνονται οι οικονομίες κλίμακας, μέσα από την δυνατότητα έκδοσης άδειας φορολογικής αποθήκης άλλου εγκεκριμένου αποθηκευτή σε εγκαταστάσεις οι οποίες ήδη λειτουργούν ως φορολογική αποθήκη.

2) Διευκολύνεται συναποθήκευση προϊόντων υποκειμένων σε Ε.Φ.Κ. και προϊόντων υποκειμένων σε φόρο κατανάλωσης (πχ καφές, ηλεκτρονικό τσιγάρο).

3) Χορηγείται άδεια γενικής αποθήκης, αντί για άδεια μόνο για συγκεκριμένο προϊόν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

4) Εξορθολογίζονται σημαντικά οι εγγυήσεις. Για τους ΑΕΟ μειώνονται στο 50% μιας και ήδη διαθέτουν τις πλέον τυποποιημένες διαδικασίες λειτουργίας της Ε.Ε. Επίσης, δίδεται μείωση της εγγύησης αποθήκευσης κατά 30% στους υπόλοιπους βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων. Τέλος, προβλέπεται μείωση της εγγύησης σε καπνικά προϊόντα από 10% σε 8%.

5) Μεγαλύτερο εύρος ηλεκτρονικής ανταλλαγής πληροφοριών με τη τελωνειακή διοίκηση.

Σημειώνεται ότι τις στρεβλώσεις στη λειτουργία των φορολογικών αποθηκών είχε επανειλημμένα αναδείξει ο ΣΕΒ και η Ελληνική Εταιρία Logistics, τόσο με διαδοχικές παρεμβάσεις της Επιτροπής Εφοδιαστικής Αλυσίδας του ΣΕΒ προς την ΑΑΔΕ όσο και με διαβούλευση στο Εθνικό Συμβούλιο Ανάπτυξης της Ανταγωνιστικότητας της Εφοδιαστικής, στο οποίο συμμετέχει η δημόσια διοίκηση, ο ΣΕΒ, η EEL και σημαντικές εταιρίες του κλάδου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης