Ισχυρό ήταν το επενδυτικό ενδιαφέρον για το 7ετές ομόλογο του ΟΤΕ με το βιβλίο προσφορών να ανοίγει γύρω στις 10:30 ώρα Ελλάδας και να κλείνει μέσα σε δυόμισι περίπου ώρες.

Ο Οργανισμός κατάφερε να συγκεντρώσει 2,5 δισ. ευρώ προσφορες από επενδυτές, ποσό που υπεκάλυψε κατά 4 φορές το ποσό των 500 εκατ. ευρώ που ήθελε να αντλήσει και με πολύ χαμηλό επιτόκιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα, το επιτόκιο διαμορφώθηκε κοντά στο 1%  δηλαδή mid swap +125 μ.β ενώ λίγο πριν το κλείσιμο είχε διαμορφωθείσ το 1,1% με 1,15% ή Mid swap +130 μ.β με 135 μ.β.

To επιτοίκο ήταν ανάλογο με τις εκτιμήσεις των αναλυτών που το τοποθετούσαν χθες στο 1% με 1,5%, ενώ στο άνοιγμα του βίβλου το αρχικό guidance ήταν περίπου στο 1,4% ή στο mid swap + 165 μ.β.

Σημαντικό στοιχείο είναι η μεγάλη στήριξη της Deutsche Telekom στην έκδοση, η οποία κατέχει το 46% του ΟΤΕ. Η DT αγόρασε το 20% του συνολικού ποσού, καταβάλλοντας δηλαδή 100 εκατ. ευρώ (από το σύνολο των 500 εκατ. ευρώ).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κύριοι ανάδοχοι της έκδοσης ήταν οι τράπεζες Goldman Sachs και BNP Paribas οι οποίες και διοργάνωσαν χθες τηλεδιασκέψεις με ενδιαφερόμενους επενδυτές, ενώ joint book runners ήταν οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς.

Το ομόλογο λήξης 24 Σεπτεμβρίου 2026 αναμένεται να έχει αξιολόγηση ΒΒ+ από τον οίκο S&P και ο ΟΤΕ  θα χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια της έκδοσης για αναχρηματοδότηση του δανεισμού του, μία στρατηγική η οποία έχει ήδη προαναγγελθεί από την διοίκηση. 

Άλλωστε, ήδη σχεδιάζεται την αποπληρωμή των ομολόγων λήξης 2/12/2019 ύψους 350 εκατ. ευρώ που φέρουν επιτόκιο 4,375%, ενώ τον Ιούλιο του 2020 λήγει ομόλογο ύψους 700 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 3,5%.

Να σημειωθεί πως ο OTE αποπλήρωσε χθες δύο δάνεια που είχε λάβει από την EBRD (56,5 εκατ. ευρώ με επιτόκιο Euribor +3,50%) και την BSTDB ( 8,4 εκατ. ευρώ με επιτόκιο Euribor + 2,50% ).

Η πλήρης άρση των capital controls διευκόλυνε την διαδικασία της έκδοσης για τον ΟΤΕ καθώς πλέον μπορούν να γίνουν εγγραφές και με κεφάλαια εσωτερικού. Το ιλιγγιώδες ράλι των ελληνικών κρατικών ομολόγων και η “βουτιά” που έχουν σημειώσει οι αποδόσεις τους, με το 10ετές να διαπραγματεύεται σήμερα με yield κάτω του 1,5% και σε νέα ιστορικά χαμηλά, ανοίγει τον δρόμο στις μεγάλες επιχειρήσεις να βγουν στις διεθνείς αγορές και να εκμεταλλευτούν το άκρως ευνοϊκό κλίμα.

Μάλιστα οι αναλυτές εκτιμούν ότι αναμένεται περαιτέρω βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα μετά την πλήρη άρση των capital controls καθώς και την πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ, τα οποία αποτελούν σημαντικό σήμα επιστροφής της Ελλάδας στην κανονικότητα.

Αξίζει να σημειωθεί πως το αμέσως επόμενο διάστημα ετοιμάζονται και άλλες εταιρικές εκδόσεις, όπως για παράδειγμα από τα ΕΛΠΕ – με έκδοση 5ετούς ομολόγου, καθώς και την Τέρνα Ενεργειακή για άντληση έως 150 εκατ. ευρώ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης