Μέσα στους επόμενους δύο μήνες αναμένεται σημαντική δραστηριοποίηση στο υπουργείο Οικονομίας και ανάπτυξης στον τομέα της βιομηχανίας, με κατάθεση προτάσεων για τη μείωση του ενεργειακός κόστους, αναμόρφωση της νομοθεσίας για τη χρυσή βίζα ώστε να προβλέπει και νέα προιόντα.

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας, Στέργιος Πιτσιόρλας, σε συνάντηση με δημοσιογράφους, η σημασία που δίνει η κυβέρνηση στην αναβάθμιση του χαρτοφυλακίου για τη βιομηχανία φαίνεται από τον σχεδιασμό να υπάρξει αυτόνομο υπουργείο Βιομηχανίας στο μέλλον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνέχεια ο κ. Πιτσιόρλας γνωστοποίησε σε ποιούς τομείς θα εστιαστεί το ενδιαφέρον των υπηρεσίων μέχρι το τέλος του χρόνου.

Προτεραιότητες

– Άμεσα, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, θα συγκροτηθεί εθνικό συμβούλιο για την 4η Βιομηχανική Επανάσταση και μέσα στο επόμενο δίμηνο θα έχει διαμορφωθεί πλήρης πρόταση στρατηγικής της χώρας μας.

– Θα δημιουργηθεί δομή στη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, προκειμένου να αξιοποιηθούν κονδύλια του ΕΣΠΑ κατά τα πρότυπα της δομής που υπάρχει στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή. Ετοιμάζεται ένα πρόγραμμα για τις αλυσίδες αξίας για ΜΜΕ που η δημόσια διαπάνη θα ανέρχεται στα 40 εκατ. ευρώ και για την περιβαλλοντική βιομηχανία 20 εκατ. ευρώ θα είναι η δημόσια συμμετοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Για τη χρυσή βίζα ετοιμάζεται νομοσχέδιο, προκειμένου να προστεθούν νέα προιόντα. Η χρυσή βίζα θα αφορά πλέον και αγορά ομολόγων ή μετοχές σε επιχειρήσεις επενδύσεων real estate ή καταθέσεις μέχρι 400.000 ευρώ για ομόλογα και έως 800.000 ευρώ για τη δραστηριοποίηση στη δευτερογενή αγορά. Με την υποχρέωση διατήρησης των τίτλων για πέντε χρόνια και ό,τι προβλέπει η νομοθεσία σχετικά με τον έλεγχο αυτών των επενδύσεων.

– Έχει προετοιμαστεί ένα πολυνομοσχέδιο που σύντομα θα πάει για ψήφιση στη Βουλή, το οποίο περιέχει θέματα βιομηχανικης ιδιοκτησίας. Θα ενσωματωθεί η ευρωπαϊκή Οδηγία για τα εμπορικά απόρρητα, θα προβλέπει μητρώο για πατέντες ανοικτών ευρεσιτεχνιών, ενίσχυση των συμπράξεων για εκμετάλλευση τεχνολογίας και πατεντών και δημιουργία μίας δεξαμενή πατεντών με clusters, ενώ θα ρυθμιστούν όλα τα θελήματα διανοητικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας.

– Για το βιομηχανικό πάρκο στα Οινόφυτα υπάρχει πρόβλεψη στο πολύνομοσχέδιο, με το οποίο θα ρυθμιστούν και ευρύτερα θέματα αποθηκών και logistic, καθώς σήμερα λειτουργούν αυτές οι επιχειρηματικές δραστηριότητες με παλιό καθεστώς ως αποθήκες και με τη σημερινή νομοθεσία είναι εκτός χρήσεων γης. Στόχος είναι μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου να υπάρξουν τροπολογίες για όλα τα γενικότερα θέματα επιχειρηματικών πάρκων και logistics και να ρυθμιστούν οριζόντια όλα τα ζητήματα.

Όπως σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός, υπάρχει μελέτη για άτυπες βιομηχανικές περιοχές και μετά τα Οινόφυτα θα ρυθμιστεί η βιομηχανική περιοχή στο Καλοχώρι, αλλά και σε άλλες περιοχές, ενώ να λυθούν και θέματα που αφορούν τις ΒΙΠΕ.

– Σε δέκα ημέρες θα καταθέσει το υπουργείο Οικονομίας πακέτο προτάσεων για τη μείωση του ενεργειακού κόστους. Οι προτάσεις θα τεθούν προς συζήτηση με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τη ΔΕΗ, αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να γίνει ένας ολοκληρωμένος δίαλογος. Διότι, όπως τόνισε ο κ. Πιτσιόρλας, έχουν γίνει προσπάθειες και έχουν υπάρξει αποφάσεις για να επιλυθεί το ζήτημα «αλλά θα πρέπει να αναπροσαρμόσουμε τις λύσεις που δόθηκαν».

– Από τον Οκτώβριο θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες και για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και Σκαραμαγκά, ενώ για το ναυπηγείο στη Σύρο αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου. Για την Ελευσίνα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, μέσα στον Οκτώβριο θα ξεκινήσουν συζητήσεις με ενδιαφερόμενους επενδυτές και μέχρι σήμερα υπάρχουν τρία επενδυτικά σχήματα που έχουν δηλώσει γραπτώς το ενδιαφέρον τους, ενώ σύντομα θα ξεκινήσει η διαδικασία για συμφωνία εξυγίανσης με προτιμητεο επενδυτή.

Εν τω μεταξύ, μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα ξεκινήσουν διαγωνιστικές διαδικασίες για τον Σκαραμαγκά. Από τον ειδικό διαχειριστή θα γίνουν δύο διαγωνισμοί για την αξιοποίηση του στρατιωτικού και του εμπορικόυ τμήματος και από την ΕΤΑΔ ένας διαγωνισμός για τη δεξαμενή 5 και για μία παράπλευρη έκταση 120 στρεμμάτων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης