Η δημιουργία βιογραφικού θα πρέπει να είναι πάντα το πρώτο βήμα κατά την αναζήτηση εργασίας. Αυτό που θα πρέπει όμως να λάβεις υπόψη είναι ότι ο ανταγωνισμός είναι συχνά πάρα πολύ μεγάλος με τις εταιρείες να λαμβάνουν έως και εκατοντάδες βιογραφικά για μια θέση εργασίας.

Πώς μπορείς, λοιπόν, να κάνεις το CV σου να ξεχωρίσει;
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μπορεί να είναι ένα εύλογο ερώτημα, δεν αποτελεί όμως άλυτο γρίφο. Παρακάτω θα βρεις χρήσιμες συμβουλές για το πώς να αυξήσεις τις πιθανότητες επιτυχίας σου.

Επίλεξε ένα μοντέρνο πρότυπο υψηλής αισθητικής
 

Μπορεί το πρότυπο Europass να αποδείχθηκε ιδιαίτερα δημοφιλές τα προηγούμενα χρόνια, ωστόσο πλέον θεωρείται ξεπερασμένο. Τα καλά νέα είναι ότι σήμερα, για να φτιάξεις ένα μοντέρνο βιογραφικό σημείωμα υψηλής αισθητικής, δε χρειάζεσαι απαραίτητα εξειδικευμένες γνώσεις γραφιστικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βρες ένα σύγχρονο, έτοιμο πρότυπο, το οποίο μπορείς να επεξεργαστείς και να προσαρμόσεις κατάλληλα. Με μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο μπορείς να βρεις πολλά πρότυπα και απλά εργαλεία επεξεργασίας.
Καθώς τα βιογραφικά πλέον αποστέλλονται κυρίως σε ψηφιακή μορφή, επίλεξε κάποιο πρότυπο με χρώμα ακόμα και στο φόντο, αλλά πρόσεξε να μην το παρακάνεις. Ιδανικά, το σχέδιο που θα επιλέξεις θα πρέπει να αποπνέει επαγγελματισμό και να λειτουργεί σαν καθρέφτης της αισθητικής σου.

Μην εστιάζεις μόνο σε ρόλους και καθήκοντα

Ο σκοπός ενός σύγχρονου βιογραφικού είναι να συστηθείς σε έναν άγνωστο και να τον πείσεις ότι εσύ είσαι ο ιδανικός υποψήφιος γι’ αυτή τη θέση. Και, ναι, η προϋπηρεσία και η εκπαίδευση μετράνε, αλλά αυτό που θα σε κάνει να ξεχωρίσεις είναι ένα ευρύτερο σύνολο δεξιοτήτων.

Έτσι, λοιπόν, αντί να αναφέρεις μόνο τους προηγούμενους ρόλους και τα καθήκοντά σου, εστίασε στο πώς έχεις συνεισφέρει στην επιτυχία κάποιου πρότζεκτ ή στην επίλυση προβλημάτων που χρειάστηκε να χειριστείς. Κάνε μια σύντομη αναφορά και παράθεσε συγκεκριμένα νούμερα (αν υπάρχουν). Μπορείς να πεις δύο λόγια παραπάνω γι’ αυτά τα εγχειρήματα στη συνοδευτική επιστολή.

Ενίσχυσε το βιογραφικό σου με μια συνοδευτική επιστολή
 

Η δύναμη της συνοδευτικής επιστολής συνήθως υποτιμάται, αλλά μην κάνεις αυτό το λάθος. Ακόμα κι αν δεν ζητείται από την αγγελία εργασίας, η σύνταξη μιας συνοδευτικής επιστολής είναι πάντα μια καλή ιδέα, επειδή σου δίνει την ευκαιρία να εμπλουτίσεις την αίτησή σου με μια πιο προσωπική νότα.

Ανάδειξε τις δεξιότητές σου και δώσε μια πιο πλήρη εικόνα των δυνατοτήτων σου, απαντώντας στο ερώτημα «Γιατί είμαι ο ιδανικός υποψήφιος γι’ αυτή τη θέση;». Λάβε υπόψη, ωστόσο, ότι η συνοδευτική επιστολή δε θα πρέπει να ξεπερνά τη μία σελίδα.   

Μην ξεχνάς τον εθελοντισμό και τα χόμπι

Είσαι πολλά περισσότερα από την εργασιακή σου εμπειρία και την εκπαίδευσή σου.

Δείξε κι άλλες πτυχές του εαυτού σου στο βιογραφικό σου, αναφέροντας χόμπι που σε έχουν βοηθήσει να αναπτύξεις συγκεκριμένες δεξιότητες. Πηγαίνεις κάθε μέρα για τρέξιμο; Τότε σίγουρα είσαι αρκετά πειθαρχημένος. Παίζεις κάποιο ομαδικό άθλημα; Μα τότε σίγουρα θα λειτουργείς καλά στο πλαίσιο μιας ομάδας. Απόφυγε, όμως, αναφορές σε ασχολίες που δε φαίνεται να προσδίδουν κάτι επιπλέον στο CV σου.
Παράλληλα, συμπλήρωσε και τυχόν εθελοντικές δράσεις στις οποίες συμμετέχεις, με στόχο πάλι να ενισχύσεις το βιογραφικό σου. 

   
Εφάρμοσε τις παραπάνω συμβουλές και καλή επιτυχία!

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης