Αφού έχασε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στοιχηματίζοντας στην ανάκαμψη των ελληνικών τραπεζών, ο Prem Watsa εξακολουθεί να προσβλέπει σε αλλαγή της κατάστασης, σημειώνει το Bloomberg.

Η προτεινόμενη συγχώνευση της Eurobank με την Grivalia ΑΕΕΑΠ επανενώνει δύο εταιρείες στις οποίες ο Καναδός επενδυτής “έχτισε” σημαντικά μερίδια την τελευταία πενταετία. Η συμφωνία, που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, θα καταστήσει την Fairfax Financial Holdings το μεγαλύτερο μέτοχο στη νέα τράπεζα με μερίδιο 33%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Watsa, ο οποίος ίδρυσε την Fairfax Financial το 1985 και παραμένει Πρόεδρός της και διευθύνων σύμβουλος, στηρίζει τη συμφωνία, έχοντας αποκαλύψει τον Δεκέμβριο ότι έχει χάσει στην Ελλάδα περισσότερα από 600 εκατ. δολάρια από το 2014. Από πέρυσι, τα πράγματα δεν έχουν χαλαρώσει καθόλου: η μετοχή της Eurobank έχει χάσει το 31% της αξίας της, ενώ η Grivalia, στην οποία ελέγχει μερίδιο 51%, κατέγραψε επίσης πτώση. “Τοποθετούμαστε μακροπρόθεσμα”, είπε ο 68χρονος Watsa σε τηλεφωνική συνέντευξη. “Αγοράσαμε μετοχές όταν ανακεφαλαιοποιήθηκαν, βάζουμε ακόμη περισσότερα χρήματα μέσω της Grivalia. Πιστεύουμε ότι είναι μια πολύ καλή τράπεζα”.

Παρά τις απώλειες, ο Watsa δήλωσε πως στηρίζει πλήρως τη συγχώνευση, η οποία έχει στόχο να μειώσει το δείκτη των NPEs της Eurobank σχεδόν στο 15% από το 39%.

Η Eurobank προσπαθεί να βρει τη δική της λύση για τα υψηλά επισφαλή της δάνεια, ενώ η Ελλάδα θέλει να βρει μια πανεθνική προσέγγιση για την επίσπευση της πώλησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όταν θα εξαλειφθούν τα προβληματικά δάνεια, δήλωσε ο Watsa, “θα υπάρχει μια πολύ καλά κεφαλαιοποιημένη τράπεζα σε μια πολύ καλή θέση για να εξυπηρετήσει τους Έλληνες πελάτες καθώς και την ελληνική οικονομία”.

Ο επενδυτής “έριξε” χρήματα στην Grivalia το 2013 αφότου πόνταρε με επιτυχία στην ανάκαμψη του ιρλανδικού τραπεζικού τομέα.

Τον επόμενο χρόνο συμμετείχε επίσης στην ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank, ωστόσο η αξία αυτής της επένδυσής του εξανεμίστηκε πρακτικά το 2015, όταν η Ελλάδα βρέθηκε στο χείλος της εξόδου από το ευρώ.

“Αυτό που πέρασε η Ελλάδα ήταν μια μοναδική κατάσταση. Όταν μια χώρα υφίσταται πτώση του ΑΕΠ της κατά 25%, είναι πολύ δύσκολο για οποιαδήποτε τράπεζα να τα πάει καλά. Πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθεί, χρειάζεται να έρθουν περισσότερα χρήματα. Αλλά αυτά τώρα είναι ιστορία”, πρόσθεσε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης