Η Κομισιόν επέβαλε πρόστιμο 997 εκατ. ευρώ στην Qualcomm για παράνομες πληρωμές προς την Apple Inc, για την αποκλειστική χρήση των επεξεργαστών της σε smartphones και άλλα προϊόντα.

Η ΕΕ τόνισε πως η Qualcomm είχε καταχραστεί την κυρίαρχη θέση της καταβάλλοντας δισ. δολαρίων στην Apple Inc από το 2011 έως το 2016, με την προϋπόθεση ότι δεν θα αγοράζει από ανταγωνιστές της, παρεμποδίζοντας άλλες εταιρείες από την αγορά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Αυτές οι πληρωμές δεν ήταν μόνο μείωση των τιμών –έγιναν με την προϋπόθεση ότι η Apple θα χρησιμοποιούσε αποκλειστικά τους επεξεργαστές της Qualcomm σε όλα τα iPhone και iPads της”, τόνισε η επικεφαλής της επιτροπής κατά του μονοπωλίου, Margrethe Vestager.

“Αυτό σημαίνει ότι κανένας ανταγωνιστής δεν θα μπορούσε να συναγωνιστεί αποτελεσματικά την Qualcomm σε αυτή την αγορά, ανεξάρτητα από το πόσο καλά θα ήταν τα προϊόντα τους”.

Η εταιρεία μπορεί να ασκήσει έφεση στην απόφαση της ΕΕ στα ανώτατα δικαστήρια της Ένωσης, αν και η εταιρεία θα πρέπει να πληρώσει το πρόστιμο και να αλλάξει οποιαδήποτε συμπεριφορά όσο διαρκεί η δικαστική υπόθεση, μια διαδικασία που μπορεί να πάρει χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κίνηση αυτή της ΕΕ που έρχεται μετά από μία έρευνα που ξεκίνησε το 2015, συμβαδίζει με την ευρύτερη στρατηγική της για τόνωση και βελτίωση των ψηφιακών αγορών και στα 28 κράτη-μέλη της Ένωσης.

Στο πλαίσιο αυτού του project, η Κομισιόν έχει προωθήσει αυστηρούς κανόνες προστασίας της ιδιωτικής ζωής, έρευνες σχετικά με την αντίμονοπωλιακή νομοθεσία και άλλους κανόνες, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τη συμπεριφορά των μεγάλων αμερικανικών τεχνολογικών εταιρειών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης