Πτώση στην κερδοφορία του κατά 18% κατέγραψε στο εννεάμηνο του 2019 ο κρατικός πετρελαϊκός κολοσσός της Σαουδικής Αραβίας Saudi Aramco, καθώς η μείωση στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου περιέκοψε τον κύκλο εργασιών, λίγες εβδομάδες πριν την IPO της εταιρείας, η οποία θα μπορούσε να εξελιχθεί στη μεγαλύτερη Αρχική Δημόσια Προσφορά στον κόσμο.

Τα καθαρά κέρδη της Aramco διαμορφώθηκαν στα 68,2 δισ. δολ., έναντι 83,1 δισ. δολ. την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία που ανήρτησε η εταιρεία στην ιστοσελίδα της. Οι πωλήσεις της έπεσαν στα 217 δισ. δολ., έναντι 233 δισ. δολ. πέρυσι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Aramco δεν έδωσε εξηγήσεις για την πτωτική πορεία των μεγεθών της,  ωστόσο τα καθαρά κέρδη της ξεπέρασαν τα αντίστοιχα για το 2018 της Apple, της πλέον κερδοφόρας εισηγμένης εταιρείας στον κόσμο.

Η μέση τιμή του αργού τύπου Brent έχει υποχωρήσει μεσοσταθμικά κατά 11% στο εννεάμηνο, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Η Σαουδική Αραβία περικόπτει την παραγωγή αργού, μαζί με τις σύμμαχες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες της στον OPEC, προκειμένου να στηρίξει τις διεθνείς τιμές, εν μέσω υπερπαραγωγής μαύρου χρυσού και μείωσης της ζήτησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι διαδικασίες για την IPO της Aramco εκκινήθηκαν την Κυριακή, με την αποκάλυψη πιθανών κινήτρων σε μορφή φοροαπαλλαγών και μερισμάτων προς προσέλκυση επενδυτών.

Η σαουδαραβική κυβέρνηση μοιάζει πλέον να έχει συμβιβαστεί ότι η αποτίμηση της αξίας της εταιρείας δεν θα φθάσει τα 2 τρισ. δολάρια, όπως ήταν ο στόχος του πρίγκιπα διαδόχου του θρόνου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.

Τα καθαρά κέρδη 111 δισ. δολ. της Saudi Aramco για το σύνολο του 2018 την κατέστησαν την πλέον κερδοφόρα εταιρεία στον κόσμο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης