Το 2004 στο κτήριο, δυτικά του εμπορικού κέντρου Golden Hall, βρίσκονταν τα μάτια και τα αυτιά των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς υπήρχαν οι εγκαταστάσεις του Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης (IBC) μέσω των οποίων εξασφαλιζόταν, διεθνώς, η οπτικοακουστική κάλυψη της Ολυμπιάδας.

Σε λίγους μήνες το αναξιοποίητο, έως σήμερα, κτήριο θα μετατραπεί σε κέντρο εμπορίου και ψυχαγωγίας, καθώς η Lamda Development, που έχει αποκτήσει το δικαίωμα εκμετάλλευσης της επικαρπίας της έκτασης για 90 χρόνια, εξασφάλισε την έγκριση δόμησης για την επέκταση του εμπορικού κέντρου Golden Hall.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τι θα περιλαμβάνει

Το δυτικό τμήμα του πρώην IBC θα ενοποιηθεί με το Golden Hall, αποκτώντας νέες χρήσεις εμπορίου και αναψυχής με συνολική μικτή εκμισθώσιμη επιφάνεια 11,5 χιλ. τ.μ. Οι νέοι χώροι θα περιλαμβάνουν πρότυπο μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ στο επίκεντρο θα βρίσκεται η παιδική ψυχαγωγία.

Αναλυτικά, το νέο τμήμα θα διαθέτει:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων 3.254,72 τ.μ., που θα αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ του κτηρίου και του συγκροτήματος του Ο.Α.Κ.Α. Εντός των εγκαταστάσεων του μουσείου επιτρέπεται να λειτουργεί χώρος πώλησης και εστίασης για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών του μουσείου.

– Χώρους εμπορικών καταστημάτων 1.566,12 τ.μ. (στα επίπεδα 0, στους μεσώροφους 0, +1 +2 )

– Χώρους γραφείων 5.263,64 τ.μ., εκ των οποίων 739,60 τ.μ. θα βρίσκονται στο επίπεδο (-1), και τα υπόλοιπα στα επίπεδα (+2), (+3) και (+4).

– Χώρους εστίασης και αναψυχής 3.651,31 τ.μ (στα επίπεδα 0, στους μεσώροφους 0, +1 +2)

– Χώρους συγκέντρωσης κοινού 742,04 τ.μ. Εντός των χώρων αυτών πραγματοποιούνται θεατρικές παραστάσεις, auditorium και ειδικές προβολές.

– Χώρους παιδικής αναψυχής-γυμναστηρίου 5.952,39 τ.μ., οι οποίοι θα βρίσκονται στα επίπεδα 0, +1 και μεσώροφος +1.

Εντός των χώρων αυτών επιτρέπεται να περιλαμβάνονται, παιδότοποι, ενυδρείο, εκπαιδευτικά παιχνίδια, παιχνίδια δράσης, παιδικοί διαδραστικοί χώροι, χώροι παιδικών εκθέσεων και χώροι παιδικών παραστάσεων. Επίσης εντός των εγκαταστάσεων αυτών επιτρέπεται να λειτουργεί χώρος πώλησης και εστίασης για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών

– Υπόγειους χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων δυναμικότητας 189 θέσεων και υπόγειους βοηθητικούς (αποθηκευτικούς) χώρους 6.888,19 τ.μ.. Από αυτούς 330,45 τ.μ. χωροθετούνται στο επίπεδο (-2) και τα υπόλοιπα χωροθετούνται στα επίπεδα (0), μεσώροφος (0), (+1) και μεσώροφος (+1).

– Κοινόχρηστους και βοηθητικούς χώρους 4.861,19 τ.μ.

– Χώρους μηχανολογικών εγκαταστάσεων 5.300,30 τ.μ.

Η έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών, που αναμένεται για τις επόμενες ημέρες, θα σηματοδοτήσει το τέλος γραφειοκρατίας πεντέμισι χρόνων.

Για το τμήμα του κτηρίου (περικλείεται από την Λεωφόρο Κηφισίας, την οδό Σπύρου Λούη, τον ανατολικό εσωτερικό δρόμο του ΟΑΚΑ και την οδό Αγησιλάου στη δυτική πλευρά) που δεν αξιοποιήθηκε, τον Μάρτιο του 2012, το ΤΑΙΠΕΔ προχώρησε στην προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού.

Σε αυτόν -τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους- πλειοδότησε η Lamda Development.

Στη συνέχεια απαιτήθηκε να λάβει χώρα ένας αδειοδοτικός μαραθώνιος διάρκειας άνω των πέντε χρόνων που περιλάμβανε την έγκριση του ειδικού σχεδίου χωρικής ανάπτυξης του τμήματος του IBC από το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο χρειάστηκε περισσότερο από ενάμιση χρόνο για να υπογραφεί λόγω και του ανασχηματισμού του 2013.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης