Σιδηροδρομικός κολοσσός στην Ευρώπη από Alstom-Siemens

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2017, 11:39
Σιδηροδρομικός κολοσσός στην Ευρώπη από Alstom-Siemens
Τη συγχώνευση των δραστηριοτήτων σιδηροδρόμων συμφώνησε η Siemens με την γαλλική εταιρεία κατασκευής τρένων Alstom, στοχεύοντας να δημιουργήσουν έναν ευρωπαϊκό κολοσσό με σκοπό να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ανταγωνιστικές απειλές από τις κρατικές κινεζικές ανταγωνιστικές.

Η μετοχή της Alstom ενισχύεται 8% και αυτή της Siemens κατά 1%.
Με βάση τους όρους της συμφωνίας, η Siemens θα έχει τον πλειοψηφικό έλεγχο της νέας εταιρείας, ελαφρώς περισσότερο από το 50% των μετοχών της, τόνισαν αξιωματούχοι της Alstom και της Siemens.
Η συμφωνία έχει την ισχυρή υποστήριξη του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron, ο οποίος έχει υποστηρίξει ότι η Ευρώπη πρέπει να συνεργαστεί κατά μήκος των συνόρων
Οι μέτοχοι της Alstom θα λάβουν δύο ειδικά μερίσματα αξίας 1,8 δισ. δολαρίων: 4 ευρώ ανά μετοχή για την παραίτηση από τον έλεγχο της εταιρείας και 4 ευρώ ανά μετοχή ως "έκτακτο μέρισμα", ανέφεραν οι εταιρείες.

Η προτεινόμενη συγχώνευση σηματοδοτεί μια μεγάλη δοκιμασία της ικανότητας της Ευρώπης να ξεπεράσει τις εθνικές οικονομικές αντιξοότητες και να δημιουργήσει έναν ευρωπαϊκό πρωταθλητή, όμοιο με την Airbus στην αεροπορία.

Η συμφωνία αντιμετωπίζει τον κίνδυνο πολιτικών αντιδράσεων στη Γαλλία, όπου τα εργοστάσια της Alstom είναι σύμβολο της εθνικής βιομηχανίας για περισσότερο από έναν αιώνα.

Ωστόσο η συμφωνία έχει την ισχυρή υποστήριξη του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron, ο οποίος έχει υποστηρίξει ότι η Ευρώπη πρέπει να συνεργαστεί κατά μήκος των συνόρων για να ανταγωνιστεί καλύτερα έναντι οικονομικών δυνάμεων στην Κίνα, στις ΗΠΑ και αλλού.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2017, 11:45