Να διασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας τους στο εμβληματικό Hilton Athens, που κλείνει για τρία χρόνια προκειμένου να ανακαινιστεί, ζητούν οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο, που διαπιστώνουν ότι με τις επιλογές της διοίκησης κινδυνεύουν οι θέσεις εργασίας. Στην κατεύθυνση αυτή πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το ξενοδοχείο στην Αθήνα σε μια προσπάθεια να κάνουν γνωστά τα αιτήματά τους και να βρουν βιώσιμη και αποδεκτή λύση με την εργοδοσία.

Οι 350 εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο έχουν κατά μέσο όρο 18 χρόνια υπηρεσίας στην ίδια επιχείρηση, είναι μέσης ηλικίας 45-55 ετών με οικογένειες και παιδιά και βλέπουν τις ζωές τους να καταρρέουν με μια απόφαση που θα έπρεπε να είναι πηγή αισιοδοξίας κι όχι απελπισίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ουσιαστικά, οι άνθρωποι αυτοί ζητούν να ξαναπιάσουν δουλειά μόλις ανοίξει και πάλι το ξενοδοχείο, εάν και εφόσον το επιθυμούν και δεν έχουν κάνει χρήση των κινήτρων εθελουσίας εξόδου που δίνει η επιχείρηση.

Στο μεταξύ, επιδιώκουν ουσιαστικό και ανοικτό διάλογο με την εταιρεία ώστε να βρεθεί σημείο σύγκλισης και να ικανοποιηθούν όλες οι πλευρές με γνώμονα τους νόμους, το συμφέρον των εργαζομένων και τις επιχειρηματικές επιλογές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρέπει να σημειωθεί ότι η εταιρεία δίνει κίνητρα εθελουσίας εξόδου, που περιλαμβάνουν βεβαίως πλήρεις αποζημιώσεις αλλά και επιπλέον ποσά. Μέχρι στιγμής όμως από τους 350 τη συγκεκριμένη επιλογή αποδέχονται μόλις 18 εργαζόμενοι. Η πλειονότητα επιθυμεί την εργασία από το οικονομικό κίνητρο.

Σε κάθε περίπτωση, οι δύο πλευρές πρέπει να συνεχίσουν να διαβουλεύονται ώστε να βρεθεί ικανοποιητική λύση για όλους.

Οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο πραγματοποίησαν Γενική Συνέλευση, μετά την οποία εξέδωσαν την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Σύμφωνα την ουσία των αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων του ξενοδοχείου ΧΙΛΤΟΝ με αφορμή την προσπάθεια της ιδιοκτήτριας εταιρείας ΙΟΝΙΚΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΕ να προχωρήσει ουσιαστικά σε ομαδικές απολύσεις εξαγοράζοντας τη συναίνεση των εργαζομένων στην οριστική απόλυσή τους.

Σημειώνεται ότι η ΙΟΝΙΚΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΕ, του ομίλου ΤΕΜΕΣ, συμφερόντων Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου, ουδέποτε διαπραγματεύτηκε με τους εκπροσώπους του σωματείου ως όφειλε, αντιθέτως υπό μορφή τελεσιγράφου έδωσε 2 επιλογές στους εργαζόμενους, οι οποίες έχουν ως κοινή συνισταμένη την απόλυση χωρίς να διασφαλίζονται πουθενά οι θέσεις εργασίας και το εισόδημα των 350 ανθρώπων που εργάζονται στο ξενοδοχείο για το διάστημα που το ξενοδοχείο θα παραμείνει κλειστό λόγω ανακαίνισης, αλλά και μετά όταν θα επαναλειτουργήσει».

 

 

Τα αιτήματα των εργαζομένων

Τα αιτήματα των εργαζομένων του ξενοδοχείου, όπως είχαν διατυπωθεί στη Γενική τους Συνέλευση της 14ης Ιανουαρίου, ήταν τα εξής:

– Άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων με την εκλεγμένη διαπραγματευτική επιτροπή που αποφάσισε ομόφωνα η Γενική Συνέλευση, η οποία θα ξεκινήσει διαπραγμάτευση με την ΙΟΝΙΚΗ σε σχέση με το κλείσιμο και την ανακαίνιση του ξενοδοχείου, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία.

– Διασφάλιση των θέσεων εργασίας και του εισοδήματος όλων των εργαζομένων για όσο διαρκεί η ανακαίνιση, αλλά και μετά, ώστε, οι εργαζόμενοι αν το επιθυμούν, να διατηρήσουν την παρούσα σχέση εργασίας τους και να συνεχίσουν τη δουλειά τους μόλις ανοίξει το ξενοδοχείο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης