Στο στόχαστρο της QCM η καναδική εταιρεία φαρμακευτικής κάνναβης Aphria

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου 2018, 17:59
Στο στόχαστρο της QCM η καναδική εταιρεία φαρμακευτικής κάνναβης Aphria
Το άνοιγμα short θέσης στην καναδική εταιρεία φαρμακευτικής κάνναβης Aphria, αποκάλυψε το αμερικανικό fund Quintessential Capital Management (QCM) χαρακτηρίζοντας την εταιρεία "μαύρη τρύπα" για τα λεφτά των μετόχων της.

Στον απόηχο της είδησης, η μετοχή της εισηγμένης σε Καναδά και ΗΠΑ βρέθηκε να υποχωρεί κατά 24% στο Χρηματιστήριο του Τορόντο, ενώ στη Wall Street η κατρακύλα είναι ακόμη μεγαλύτερη και ξεπερνά το 27%.

Σύμφωνα με την πολυσέλιδη παρουσίαση του επικεφαλής της QCM, Gabriel Grego, η Aphria από το 2017 έχει αυξήσει σε σημαντικό βαθμό τις δαπάνες της, κυρίως σε ακριβές Συγχωνεύσεις και Εξαγορές στο εξωτερικό τις οποίες έχει χρηματοδοτήσει μέσω έκδοσης νέων μετοχών με μεγάλη απομείωση της συμμετοχής των παλιών μετόχων.

Επίσης μεγάλο μέρος του ισολογισμού της Aphria περιλαμβάνει άυλα περιουσιακά στοιχεία που έχουν συσσωρευθεί από τις πρόσφατες συγχωνεύσεις και εξαγορές.

Όπως υποστηρίζει η QCM, η Aphria προέβη σε διαδοχικές Συγχωνεύσεις και Εξαγορές ύψους 700 εκατ. καναδικά δολάρια. Οι τιμές που καταβλήθηκαν ανά συναλλαγή μοιάζουν εξωφρενικές.

Τα αποκτηθέντα περιουσιακά στοιχεία φαίνεται να είναι σχεδόν άνευ αξίας. Οι εξαγορές πραγματοποιήθηκαν από εταιρείες - κελύφη που φαίνεται να ελέγχονται στα κρυφά από insiders της Aphria.

Κατά την άποψη του αμερικανικού fund QCM η Aphria είναι κατά κύριο λόγο μία απάτη για τη διοχέτευση χρημάτων από μικρομετόχους στις τσέπες των insiders, όπως περιγράφεται στο παρακάτω διάγραμμα.

Πάνω δεξιά είναι ο Andy DeFrancesco ειδικός σύμβουλος του προέδρου της Aphria, Vic Neufeld και CIO της Scythian. Ο δε πρόεδρος της Aphria, Vic Neufeld σύμφωνα με την QCM ήταν πρώην πρόεδρος της Scythian.

Πρόκειται σύμφωνα με το διάγραμμα, για μία από τις εταιρείες μέσω των οποίων περνούν τα χρήματα των μικρομετόχων, πριν καταλήξουν στις τσέπες των insiders.

Νωρίτερα φέτος, η Aphria απέκτησε την Nuuvera, μία εταιρεία με διεθνείς δραστηριότητες και εξαιρετικά αμφισβητήσιμη αξία, αναφέρει ο Gabriel Grego στην παρουσίασή του.

Το deal σύμφωνα με δημοσιεύματα ήταν ύψους 425 εκατ. δολ. Η εταιρεία επενδυτικών ερευνών Hindenburg δημοσίευσε μία έκθεση για την εξαγορά της Nuuvera που έκανε λόγο για πιθανή ανάμειξη ατόμων της εταιρείας με εσωτερική πληροφόρηση.

Εν τέλει οι insiders της Αphria παραδέχθηκαν ότι είχαν αποκτήσει μερίδια στην Nuuvera, χωρίς να το αποκαλύψουν.

Η QCM ασχολείται με τρεις ακόμη εξαγορές της Aphria σε Τζαμάικα, Κολομβία και Αργεντινή, που, όπως αναφέρει το αμερικανικό fund, δείχνουν το πώς η Aphria αποκτά ξένες εταιρείες σε ιδιαίτερα "φουσκωμένες" τιμές και με ωφελημένους τους insiders και χαμένους τους μετόχους.

Η Aphria απέκτησε τρεις εταιρείες από την Scythian, η οποία τις είχε εξαγοράσει πρόσφατα σε σημαντικά χαμηλότερες τιμές από τρεις καναδικές εταιρείες - κελύφη.
Με τη σειρά τους αυτές οι εταιρείες - κελύφη είχαν αποκτήσει περιουσιακά στοιχεία στη Λατινική Αμερική, πιθανότατα σε ακόμη χαμηλότερες τιμές.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Marigold στη Τζαμάικα. Οι άνθρωποι της QCM έκαναν επιτόπια έρευνα στις δηλωμένες διευθύνσεις της εταιρείας που εξαγοράστηκε από Aphria έναντι 145 εκατ. δολ. Καναδά η οποία τους οδήγησε σε εγκαταλειμμένες εγκαταστάσεις και κλειστά γραφεία.

Στα ονόματα των διευθυντών της εταιρείας συγκαταλέγεται και μία γιατρός η οποία μιλώντας με τους ανθρώπους της QCM, αρνήθηκε κάθε ανάμιξή της με την εταιρεία, ισχυρισμό που επικύρωσε και εγγράφως.

Σύμφωνα με το αμερικανικό fund, ενδεικτική είναι και η σύγκριση του τιμήματος της εξαγοράς της Marigold από την Aphria, με άλλες παρόμοιες συναλλαγές στη Τζαμάικα, που δεν ξεπερνούν τα 10 εκατ. δολάρια Καναδά.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου 2018, 18:03