Η εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας συνολικής ισχύος 2000 μεγαβάτ είναι ο νέος στόχος της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, όπως ανέφερε ανέφερε ο πρόεδρος της εταιρείας Γιώργος Περιστέρης μιλώντας σήμερα στην γενική συνέλευση των μετόχων, όπου παρουσίασε τα επενδυτικά σχέδια της ΤΕΡΝΑ και στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη να θεσπιστεί νομοθεσία για την αντλησιοταμίευση και να προωθηθούν τα θαλάσσια αιολικά πάρκα.

Όπως είπε ο κ. Περιστέρης, η εταιρεία λειτουργεί, κατασκευάζει ή έχει πλήρως αδειοδοτήσει εγκαταστάσεις ΑΠΕ συνολικής ισχύος άνω των 1.500 MW, και κινείται προς το νέο στόχο, που είναι τα 2.000 MW εγκαταστάσεων ΑΠΕ στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε αυτά περιλαμβάνονται νέες επενδύσεις της τάξης των 300 MW στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ, καθώς και η εξαγορά αιολικού πάρκου στις ΗΠΑ ισχύος 200 MW, το οποίο βρίσκεται ήδη σε λειτουργία εδώ και 17 μήνες.

Στις ΗΠΑ η εταιρεία λειτουργεί τρία αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 493 MW, ενώ σύντομα θα προστεθεί κι ένα τέταρτο, το Gopher Creek ισχύος 158 MW που αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία το φθινόπωρο.

Στην Ελλάδα κατασκευάζονται νέα αιολικά πάρκα στην Εύβοια, ενώ μέσω του νέου συστήματος των διαγωνισμών εξασφαλίστηκαν επιπλέον έργα ισχύος άνω των 100 MW.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Περιστέρης τόνισε ότι διεθνώς συντελείται μια κοσμογονία στον τομέα της αντλησιοταμίευσης και επεσήμανε την ανάγκη να συνταχθεί το θεσμικό πλαίσιο «ώστε κάποια στιγμή να ξεκινήσουν επιτέλους πολλές επενδύσεις που σχεδιάζουμε κι εμείς κι η ΔΕΗ κι άλλες πολλές εταιρείες».

«Το θέμα των επενδύσεων στις ΑΠΕ και την αποθήκευση ενέργειας δεν αφορά μία ή δύο εταιρείες, αφορά όλη τη χώρα, όλους τους Έλληνες! Κι όχι μόνο για περιβαλλοντικούς λόγους, αλλά και για οικονομικούς και κοινωνικούς.

Μεγάλες επενδύσεις μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα δημιουργώντας χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, που θα αναστρέψουν το brain drain για το οποίο όλοι μιλούν και θα δώσουν ελπίδα σε χιλιάδες νέους άνεργους επιστήμονες κι όχι μόνο.

Επενδύσεις με τεράστια εγχώρια προστιθέμενη αξία, που θα επιτρέψουν την μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ και την μείωση του κόστους της ενέργειας. Επενδύσεις που θα μετατρέψουν την Ελλάδα σε «μπαταρία» του ευρωπαϊκού νότου», κατέληξε ο πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης