Το κόστος για την ασφάλιση του χρέους της Thomas Cook έναντι αθέτησης σκαρφάλωσε την Τρίτη σε ιστορικό υψηλό, ενώ τα ομόλογα της βρετανικής εταιρείας κατρακύλησαν καθώς βαθαίνουν οι ανησυχίες για τον δανεισμό της εταιρείας μετά την δεύτερη προειδοποίηση κερδοφορίας, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η παλαιότερη ταξιδιωτική εταιρεία στον κόσμο ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι δεν έχει παραβιάσει τις τραπεζικές της συμφωνίες και οι πιστωτές της συνεχίζουν να την υποστηρίζουν, ενώ διαθέτει αρκετό διαθέσιμο χώρο για να διαχειριστεί το χρέος της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η βρετανική εταιρεία, η οποία έχει πάνω από 21.000 υπαλλήλους, δεν θέλησε να κάνει σήμερα κάποιο σχόλιο, μεταδίδει το πρακτορείο.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Thomas Cook αναθεώρησε καθοδικά τις προβλέψεις της για τα κέρδη και ανέστειλε το μέρισμα, επικαλούμενη τις συνέπειες του καλοκαιρινού καύσωνα στη Βόρεια Ευρώπη που απέτρεψε πολύ κόσμο από το να ταξιδέψει στο εξωτερικό.

Τα πενταετή συμβόλαια αντιστάθμισης κινδύνου (credit default swaps) σκαρφάλωσαν 73 μονάδες βάσης από τη Δευτέρα, πλησιάζοντας τις 1.071 μ.β. σύμφωνα με τα στοιχεία της IHS Markit. Αυτό αντιστοιχεί σε πιθανότητα 60% για αθέτηση, αναφέρει στο Reuters ένας trader.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια στιγμή, η τιμή των ομολόγων λήξης 2022 σε ευρώ κατρακύλησε πάνω από 13,5 cents στο ιστορικό χαμηλό των 69,51 cents, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv Eikon.

Οι μετοχές, που έχουν σημειώσει βουτιά άνω του 60% την τελευταία εβδομάδα, χάνουν 14%, με την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας να υποχωρεί στις 363 εκατ. λίρες περίπου.

Σημειώνεται ότι την περασμένη Πέμπτη η S&P υποβάθμισε το outlook της εταιρείας σε “αρνητικό” από “σταθερό” προηγουμένως.

Παράλληλα, ο αναλυτής της Bernstein, Richard Clarke δήλωσε ότι υπάρχουν εικασίες πως η Thomas Cook ενδεχομένως να χρειαστεί να αντλήσει περισσότερα κεφάλαια, ενώ οι μετοχές μπορεί να βρεθούν υπό πίεση λόγω της αβεβαιότητας από το Brexit.

Την Πέμπτη, η βρετανική εφημερίδα Telegraph ανέφερε ότι ο διευθύνων σύμβουλος Peter Fankhauser διεξάγει ιδιωτικές συνομιλίες για να καθησυχάσει τους επενδυτές μετά τις πρόσφατες προειδοποιήσεις για την κερδοφορία και τη μεγάλη πτώση της μετοχής.

Ένας εκπρόσωπος της Thomas Cook επιβεβαίωσε ότι ο CEO πραγματοποιεί συναντήσεις με επενδυτές, επισημαίνοντας ότι αυτό είναι φυσιολογικό μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης