Την πώληση του “Amoeba 2” σχεδιάζει η Τράπεζα Πειραιώς, δίνοντας συνέχεια στην πρώτη πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων με εξασφαλίσεις που ολοκλήρωσε πρόσφατα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, ο σχεδιασμός προβλέπει την διάθεση ενός ακόμη χαρτοφυλακίου “κόκκινων” δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων με εξασφαλίσεις σε ακίνητα, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, το οποίο θα βγει στην αγορά προς τα τέλη του έτους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το project αναμένεται να “τρέξει” η ΕΥ και βρίσκεται ακόμη στο πρωταρχικό του στάδιο.

Το πρώτο χαρτοφυλάκιο Amoeba, με το οποίο η Πειραιώς εγκαινίασε τις πωλήσεις εξασφαλισμένων NPLs για όλο τον τραπεζικό κλάδο, ήταν ύψους 1,95 δισ. ευρώ και λογιστικής αξίας 1,45 δισ. ευρώ. Το χαρτοφυλάκιο αγοράστηκε από την Βain Capital Credit LP έναντι τιμήματος 432 εκατ. ευρώ.

Η συναλλαγή θα ενισχύσει τα κεφάλαια της Τράπεζας Πειραιώς κατά 20 μονάδες βάσης, ενώ παράλληλα θα μειώσει κατά τουλάχιστον 100 μονάδες βάσης τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επενδυτές, σύμβουλοι, δικηγορικές και ελεγκτικές εταιρείες, εκτιμητές ακινήτων αποτέλεσαν, μεταξύ άλλων, το “οικοσύστημα” που, μέσω του Amoeba, απέκτησε γνώση της εγχώριας αγοράς και εμπειρία που θα αξιοποιηθεί στις επόμενες συναλλαγές εξασφαλισμένων NPLs που θα ακολουθήσουν προσεχώς από όλες τις τράπεζες (μέχρι στιγμής, έχει δρομολογηθεί το χαρτοφυλάκιο Jupiter, ύψους 800 εκατ. ευρώ, από την Alpha Bank).

Τα στοιχεία του Amoeba ήταν ενδεικτικά του ενδιαφέροντος για την αγορά των ελληνικών εξασφαλισμένων NPLs: 32 διεθνή funds εκδήλωσαν ενδιαφέρον για το χαρτοφυλάκιο secured NPLs της Τράπεζας Πειραιώς, 12 εξ αυτών υπέβαλαν μη δεσμευτικές προσφορές και 4 κατέθεσαν δεσμευτικές προσφορές.

Εν τω μεταξύ, η Τράπεζα Πειραιώς πρόκειται να ολοκληρώσει μέχρι τα τέλη του μήνα την πώληση του χαρτοφυλακίου Arctos, το οποίο περιλαμβάνει μη εξυπηρετούμενα δάνεια από καταναλωτικά και κάρτες.

Πρόκειται για χαρτοφυλάκιο 400 εκατ. ευρώ εντός ισολογισμού της τράπεζας και 1,3 δισ. ευρώ με τους εξωλογιστικούς τόκους, το οποίο περιλαμβάνει 220.000 δάνεια, με το 50% αυτών για οφειλές μέχρι 5.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στην τελική φάση υποβολής δεσμευτικών προσφορών έχουν φτάσει η Intrum (η οποία αγόρασε το πρώτο πακέτο καταναλωτικών NPLs της Eurobank τον περασμένο Νοέμβριο), η EOS και η APS Holding.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το πιθανότερο στις αρχές του επόμενου έτους, η Τράπεζα Πειραιώς θα προχωρήσει στην πώληση και δεύτερου χαρτοφυλακίου μη εξασφαλισμένων NPLs, ύψους τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ.

Όπως είχε αναφέρει στους αναλυτές η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου 2018, το πλάνο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της Τράπεζας κατά 10,5 δισ. ευρώ από τον Μάρτιο του 2018 μέχρι το τέλος του 2019, περιλαμβάνει πωλήσεις ύψους 3,5 δισ. ευρώ που θα συμβάλουν καίρια στην επίτευξη του στόχου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης