Η ένταξη ενός έργου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είναι τυποποιημένη διαδικασία για τη λήψη ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, διευκρινίζει το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Δημοσιεύματα εφημερίδων σχολιάζουν αίτημα του Υπουργείου για ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του έργου κατασκευής τριών νέων Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης σε Κω, Λέρο και Σάμο, αναφέροντας ότι η ΕΕ δεν έχει δώσει έγκριση ευρωπαϊκής χρηματοδότησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου επισημαίνει ότι «αποτελεί πάγια τακτική στη δημόσια διοίκηση να αναζητούνται οι πόροι από τον κρατικό προϋπολογισμό μέσω ένταξης στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ώστε να εκκινήσει η διαδικασία χρηματοδότησης».

Επίσης υπογραμμίζει ότι η ευρωπαϊκή έγκριση για τη χρηματοδότηση των εν λόγω έργων «υπάρχει επί της αρχής και το επόμενο χρονικό διάστημα θα δοθεί και τυπικά» και προσθέτει: «Η χρηματοδότηση δεν έχει, σε καμία περίπτωση, “κολλήσει”, καθώς για την εκταμίευση των σχετικών πόρων απαιτείται να ακολουθηθεί μία τυποποιημένη διαδικασία, κατά την οποία ένα από τα βήματα είναι η συγγραφή του τεχνικού δελτίου και το αίτημα για ένταξη του έργου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Ειδάλλως, δεν μπορεί να δοθεί, όπως είναι λογικό, η τελική έγκριση χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επισημαίνεται ότι η ίδια ακριβώς διαδικασία ακολουθείται για κάθε έργο, για το οποίο αιτείται η χώρα μας ευρωπαϊκή χρηματοδότηση».

Τέλος, το Υπουργείο σημειώνει ότι «η καταγραφή μηδενικών ροών δεν πρέπει να λογίζεται στη δημόσια σφαίρα ως εχέγγυο εφησυχασμού και αδράνειας. Αντιθέτως, πρέπει να αποτελέσει την αφετηρία για παρεμβάσεις με σκοπό τη βελτίωση της κατάστασης στα νησιά και την ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά και την προετοιμασία ενόψει καλοκαιριού και ενδεχόμενης αύξησης των ροών και νέας περιόδου έξαρσης της πανδημίας του COVID-19. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε καλύτερες συνθήκες υποδοχής, καθώς και να ενισχύσουμε το αίσθημα ασφαλείας εντός και εκτός των δομών φιλοξενίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης