Mε ένα mega deal στον φαρμακευτικό κλάδο κατέφθασε το 2019. Οι τάσεις συγκέντρωσης στον συγκεκριμένο κλάδο ήταν έντονες από πέρυσι και όπως φαίνεται η τάση αυτή θα έχει συνέχεια.

Η Bristol Myers Squibb ανακοίνωσε ότι θα προβεί στην εξαγορά της Celgene Corp έναντι 74 δισ. δολαρίων σε μετοχές και μετρητά, δημιουργώντας έναν φαρμακευτικό γίγαντα, που θα μπορεί να αντιμετωπίσει επί ίσοις όροις τους κορυφαίους του τομέα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι μέτοχοι της Celgene θα λάβουν μία μετοχή της Bristol Myers και 50 δολάρια σε μετρητά για κάθε μετοχή της Celgene, που έχουν στην κατοχή τους. Η συμφωνία αποτιμά έτσι τις μετοχές της Celgene στα 102,43 δολάρια έκαστη- με το ποσό να είναι υψηλότερο κατά 54% σε σχέση με το κλείσιμό της στις 2 Ιανουαρίου.

H νέα εταιρεία που δημιουργείται θα έχει εννέα προϊόντα με ετήσιες πωλήσεις άνω του 1 δισ. δολαρίων έκαστο. Μεταξύ αυτών το αντικαρκινικό Revlimid.

Ωστόσο στον απόηχο της ανακοίνωσής της οι μετοχές της Bristol-Myers κάνουν βουτιά 14% καθώς οι επενδυτές θεωρούν υπερβολικά υψηλό το αντίτιμο. Στις προσυνεδριακές συναλλαγές στις ΗΠΑ αντιθέτως η μετοχή της Celgene κάνει άλμα 32%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι μεγάλες συμφωνίες του 2018

Υπενθυμίζεται ότι το 2018 η ιαπωνική Takeda απέκτησε την ευρωπαϊκή Shire έναντι 49 δισ. στερλινών (62 δισ. δολ.), στη μεγαλύτερη έως τώρα εξαγορά από ιαπωνική εταιρεία στο εξωτερικό και ένα από τα κορυφαία deals του φαρμακευτικού κλάδου.

Eπιπλέον η GlaxoSmithKline, κορυφαία φαρμακοβιομηχανία της Βρετανίας, συμφώνησε να εξαγοράσει το μερίδιο της ελβετικής Novartis στην κοινοπραξία καταναλωτικών ειδών προσωπικής υγιεινής, που είχαν συστήσει σε ένα deal ύψους 13 δισ. δολαρίων.

Πριν από λίγο καιρό η GSK συμφώνησε επίσης σε συνένωση των μονάδων καταναλωτικών προϊόντων υγείας με την Pfizer.

Οι δύο εταιρείες στη συμφωνία- έκπληξη θα προβούν στη σύσταση σχετικής κοινοπραξίας δημιουργώντας έναν παγκόσμιο γίγαντα στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και στα προϊόντα προσωπικής υγιεινής με τζίρο της τάξης των 12,7 δισ. δολαρίων. Με τη συμφωνία αυτή ανοίγει ο δρόμος για το «σπάσιμο» της GSK στα δύο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης