Το χρηματιστηριακό της ντεμπούτο πραγματοποίησε σήμερα Τετάρτη η Birkenstock η οποία υποστηρίζεται από τον γαλλικό όμιλο πολυτελών ειδών LVMH, καθώς οι μετοχές εισήλθαν στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κι ενώ η αποτίμηση της γερμανικής εταιρείας κατασκευής σανδαλιών ανήλθε στα 9,3 δισ. δολάρια μετά την Αρχική Δημόσια Προσφορά της (IPO) στις ΗΠΑ.

Από τη δημόσια εγγραφή η εταιρεία άντλησε το ποσό του 1,48 δισ. δολαρίων, αφού οι 32,3 εκατ. μετοχές της τιμολογήθηκαν συντηρητικά στα 46 δολάρια ανά μετοχή, ανοίγοντας τον δρόμο για μια ομαλή σχετικά είσοδο στο χρηματιστήριο δίχως εξάρσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι σαφές ότι υπάρχει κάποια επιφυλακτικότητα μεταξύ των επενδυτών σχετικά με την πορεία της εταιρείας, καθώς η τιμή που ορίστηκε στα 46 δολάρια ανά μετοχή ήταν στο μέσο και όχι στο ανώτατο όριο του αρχικού εύρους», τονίζει η Σουζάνα η Στρίτερ, επικεφαλής του τμήματος χρημάτων και αγορών της Hargreaves Lansdown.

Η Birkenstock είναι η τέταρτη μεγάλη αμερικανική εταιρεία που κάνει το ντεμπούτο της στις χρηματιστηριακές αγορές τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, μετά από αυτά των Arm, Instacart και της πλατφόρμας αυτοματοποίησης μάρκετινγκ Klaviyo.

Αν και οι μετοχές των εταιρειών είχαν μια αποδοτική πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης, έκτοτε έχουν παραδώσει τα κέρδη τους, εγείροντας ερωτηματικά αναφορικά με τις Αρχικές Δημόσιες Προσφορές και κατά πόσο αυτές είναι πρόσφορες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά το χθεσινό κλείσιμο, η μετοχή της Instacart βρισκόταν 10% χαμηλότερα από την τιμή της δημόσιας εγγραφής της. Αντίθετη πορεία ακολούθησαν οι μετοχές των Arm και Klaviyo, καταγράφοντας κέρδη 9% και 16% σε σχέση με την τιμή της IPO τους, αντίστοιχα.

«Η Birkenstock έχει υπέρ της, τουλάχιστον σε σχέση με την Instacart το υψηλό επίπεδο κερδοφορίας της», τονίζει ο Χαβιέ Γκονζάλεζ Λάστρα, επενδυτικός εταίρος στην Tema ETFs.

«Αναμφισβήτητα, αυτό θα πρέπει να τοποθετήσει την Birkenstock πιο ευνοϊκά σε ένα περιβάλλον όπου τα πραγματικά επιτόκια είναι υψηλά και εξακολουθούν να αυξάνονται. Η μετοχή, ωστόσο, θα παρουσιάζεται ευαίσθητη στις προσδοκίες για ανάπτυξη τους επόμενους μήνες».

Η Birkenstock είχε πραγματοποιήσει άλμα 21% στα έσοδα στο εννεάμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου διαμορφούμενα 1,12 δισ. ευρώ. Εντούτοις, τα καθαρά κέρδη της για την ίδια περίοδο μειώθηκαν κατά 20% στα 103,3 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1774 στο χωριό Λάνγκεν-Μπέρχαϊμ της Γερμανίας και διοικούνταν από την οικογένεια Birkenstock για έξι γενιές, μέχρι που το 2021 πωλήθηκε το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών στην L Catterton, του ομίλου ΡΕ που υποστηρίζεται από τον Γάλλο Μπερνάρ Αρνό Arnault και την αυτοκρατορία ειδών πολυτελείας Louis Vuitton Moet Hennessy, το 2021.

Ο παράγοντας Barbie

Τα βλέμματα όλα στράφηκαν πάνω στη Birkenstock αφότου η ηθοποιός Μάργκο Ρόμπι φόρεσε ένα ζευγάρι ροζ σανδάλια στην σκηνή που έκλεινε την κινηματογραφική ταινία «Barbie», η οποία κυκλοφόρησε το περασμένο καλοκαίρι.

«Η ταινία προκάλεσε μια έκρηξη στις διαδικτυακές αναζητήσεις για τα σανδάλια Birkenstock. Παρόμοιος επενδυτικός των επενδυτών θα μπορούσε εύλογα να τροφοδοτήσει τη βραχυπρόθεσμη ζήτηση για τη μετοχή», αναφέρει ο Μάικλ Άσλεϊ Σούλμαν, εταίρος και CIO της Running Point Capital Advisors.

Παρόλη τη γοητεία της ποπ κουλτούρας, ορισμένοι ειδικοί του κλάδου υποστηρίζουν ότι η μετοχή μπορεί μην προσελκύσει το ενδιαφέρον των μικροεπενδυτών, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

«Δεν διαθέτει τους παράγοντες της αγοράς για να γίνει μια μετοχή meme, όπως το υψηλό short ενδιαφέρον, η χαμηλή ελεύθερη διασπορά ή ένα σημαντικό ειδησεογραφικό γεγονός», δήλωσε ο Τόμι Τράνφο, επικεφαλής της κοινότητας στο φόρουμ StockTwits που επικεντρώνεται στους μικροεπενδυτές.

«Δεδομένου ότι οι επενδυτές έχουν καεί από πολλές δημόσιες εγγραφές και τις SPACs, τα τελευταία έτη, υπάρχει ένα κοινό θέμα αναμονής μέχρι να καταλαγιάσει η σκόνη», προσθέτει ο ίδιος

Η L Catterton θα συνεχίσει να κατέχει σχεδόν το 83% της εταιρείας. Η ΡΕ είχε αποκτήσει το μερίδιό της με την αποτίμηση σχεδόν στα 4,3 δισ. δολάρια.

Η Birkenstock έχει συμφωνίες συνεργασίας με πολυτελείς εταιρείας μόδας, όπως οι Dior, Stüssy, Manolo Blahnik και Rick Owens μεταξύ άλλων.

Η Goldman Sachs, η JP Morgan και η Morgan Stanley ήταν οι κύριοι ανάδοχοι της δημόσιας εγγραφής.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης