Σε 32,7 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα κέρδη της Optima Bank το πρώτο τρίμηνο του έτους, καταγράφοντας αύξηση 78% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023.

Ως αποτέλεσμα των αυξημένων κερδών, η απόδοση ιδίων κεφαλαίων (Return on Tangible Equity  – RoTE) φθάνει σε ποσοστό 25,4%, με διαφορά το υψηλότερο στην Ελλάδα και από τα υψηλότερα στην Ευρώπη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα κέρδη ανά μετοχή αγγίζουν τα €0,44 εμφανίζοντας σημαντική αύξηση κατά 78% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο.

Αξίζει δε να σημειωθεί, ότι ο δείκτης εξόδων προς βασικά έσοδα (Cost to Core Income) για το 1ο τρίμηνο του 2024 μειώθηκε στο 26% (έναντι 35% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023) αποδεικνύοντας την υψηλή λειτουργική αποδοτικότητα της τράπεζας.

Παράλληλα, οι εκταμιεύσεις νέων δανείων του τριμήνου ανήλθαν στα €642 εκατ., το υψηλότερο ποσό εκταμιεύσεων τριμήνου στην ιστορία της τράπεζας. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τα δανειακά υπόλοιπα να αυξηθούν κατά 49% σε ετήσια βάση, αγγίζοντας τα €2,8 δισ. Αντίστοιχα, οι καταθέσεις ξεπέρασαν τα €3,3 δισ., αυξημένες κατά 40% σε ετήσια βάση, αποδεικνύοντας την ενισχυμένη εμπιστοσύνη των πελατών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ως αποτέλεσμα, το καθαρό επιτοκιακό έσοδο (NII) ανήλθε σε €44,5 εκατ. αυξημένο κατά 63% σε ετήσια βάση και υψηλότερο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Επιπλέον, αύξηση 44% επετεύχθη και στις καθαρές προμήθειες, φτάνοντας τα €9,8 εκατ.
Μέρισμα

Υπενθυμίζεται ότι στην Γενική Συνέλευση της τράπεζας που θα λάβει χώρα στις 23 Μαΐου θα προταθεί διανομή μερίσματος €0,44 ανά μετοχή.

Ο πρόεδρος της Optima bank, κ. Γεώργιος Τανισκίδης, σημείωσε σχετικά:

«Τα πρώτα οικονομικά αποτελέσματα της τράπεζάς μας για το 2024, αποδεικνύουν για άλλη μία φορά πως οι επιλογές μας παράγουν πραγματική αξία για τους πελάτες μας, την οικονομία και τους μετόχους μας. Οι φιλοδοξίες μας δεν σταματούν εδώ.

Εργαζόμαστε αδιάκοπα για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Νιώθω βέβαιος, πως με το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτουμε και τη βαθιά πίστη στο όραμά μας να αποτελούμε τράπεζα αναφοράς για όλο τον κλάδο, θα καταφέρουμε οι φιλοδοξίες μας αυτές να γίνουν πραγματικότητα».

Ο CEO της Optima bank, κ. Δημήτρης Κυπαρίσσης, δήλωσε σχετικά:

«Αισθανόμαστε υπερήφανοι για τα οικονομικά αποτελέσματα του 1ου τριμήνου που ανακοινώσαμε σήμερα. Η κερδοφορία μας, καθώς και όλα τα επιμέρους στοιχεία και οι δείκτες, εκφράζουν τη συνεχή δυναμική του οργανισμού μας, όπως και την ποιοτική του υπεροχή. Παραμένουμε αισιόδοξοι και προσηλωμένοι στη δέσμευσή μας να προσφέρουμε τη βέλτιστη τραπεζική εμπειρία στους πελάτες μας, υπεραξία στους μετόχους μας και ένα σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον για τους εργαζομένους μας».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης