Περισσότεροι από 460 εργαζόμενοι στη ΔΕΗ υπέβαλαν αίτηση για συμμετοχή στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου μέχρι χθες, οπότε έληξε η προθεσμία.

Στο πρόγραμμα αυτό -το δεύτερο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που εφαρμόζει η επιχείρηση- μπορούσαν να δηλώσουν συμμετοχή όσοι εργαζόμενοι συμπληρώνουν μέχρι το τέλος του 2020 τα 55 έτη και ανεξάρτητα από το αν έχουν θεμελιώσει ή όχι δικαίωμα συνταξιοδότησης. Στόχος της επιχείρησης ήταν να ενταχθούν περί τους 500 εργαζόμενους και υπερκαλύφθηκε σε ποσοστό πάνω από 90%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες από την επιχείρηση, το 2020 αναμένεται να αποχωρήσουν συνολικά (με εθελούσια έξοδο και συνταξιοδοτήσεις) περί τους 1300 εργαζόμενους, ενώ άλλες 1600 ήταν οι αποχωρήσεις το 2019. Αυτό σημαίνει ότι στην πρώτη διετία επιτυγχάνεται μεγάλο μέρος του στόχου που έχει τεθεί για το 2024, που είναι να μειωθεί το προσωπικό κατά 4.500 εργαζόμενους.

Η μείωση προκύπτει κυρίως από τις δραστηριότητες της ΔΕΗ που εγκαταλείπονται, δηλαδή τη λιγνιτική παραγωγή και τα ορυχεία. Σημειώνεται ότι παράλληλα προγραμματίζονται 800 προσλήψεις σε ειδικότητες αιχμής στις οποίες η ΔΕΗ αντιμετωπίζει έλλειψη (π.χ. τεχνικοί αλλά και ειδικότητες σχετικές με την ψηφιοποίηση του δικτύου).

Το κόστος των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης, καλύπτεται από τη ΔΕΗ και δεν επιβαρύνει τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ η απόσβεση γίνεται σε βάθος λίγων ετών από τη μείωση του κονδυλίου της μισθοδοσίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης