Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι επανέλαβε ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ συμφώνησε ομόφωνα στη χρήση αντισυμβατικών και συμβατικών εργαλείων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των κινδύνων που θα προκύψουν από μία παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε συνέδριο στο Άμστερνταμ, ο κ. Ντράγκι δήλωσε πως η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε ευρύ πρόγραμμα αγοράς τίτλων, εάν υπάρξει επιδείνωση στο μέτωπο κατά του αποπληθωρισμού. Διατύπωσε, μάλιστα, τρία συγκεκριμένα σενάρια για την ανάληψη δράσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Πρώτον, η επιδείνωση των μεσοπρόθεσμων προοπτικών για τον πληθωρισμό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ευρύ πρόγραμμα αγορών τίτλων.

Δεύτερον, εάν υπάρξει αθέμιτη σύσφιγξη της πολιτικής από την ΕΚΤ, η οποία θα ήταν δυνατόν να προκύψει από εντάσεις στην αγορά ομολόγων, τότε η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να αντιδράσει «με περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, όπου συμπεριλαμβάνεται και το ενδεχόμενο αρνητικού επιτοκίου καταθέσεων».

Τρίτον, εάν υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση στον μηχανισμό μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής, η ΕΚΤ θα μπορούσε να αντιδράσει με «στοχευμένα προγράμματα LTRO, ώστε να ενθαρρυνθούν οι τράπεζες να ενισχύσουν τον δανεισμό, ή με προγράμματα αγορών ABS».

Πέρα από το θέμα του αποπληθωριστικού κινδύνου όμως, ο κ. Ντράγκι έθεσε και το θέμα της ισοτιμίας του ευρώ.

«Η συναλλαγματική ισοτιμία είναι όλο και πιο σημαντικός παράγοντας στην εκτίμησή μας για τη σταθερότητα των τιμών» δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ και συμπλήρωσε: «Ενδεχόμενη αύξηση στη συναλλαγματική ισοτιμία, δεδομένου ότι όλοι οι άλλοι παράγοντες μένουν σταθεροί, συνεπάγεται σύσφιγξη των νομισματικών συνθηκών, πτωτικό αντίκτυπο στον πληθωρισμό και ενδεχομένως απειλή για την ανάκαμψη».

«Εάν γίνει κάτι τέτοιο, τότε απαιτείται δράση πολιτικής για να διατηρηθεί η ισχύουσα επεκτατική στάση» κατέληξε ο Μάριο Ντράγκι.