Η απόφαση για 10ετή παραγραφή των οφειλών προς τον e-ΕΦΚΑ, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, άρχισε να εφαρμόζεται και η διοίκηση του φορέα εξέδωσε οδηγίες για τη «βήμα προς βήμα» εφαρμογή του μέτρου, που αφαιρεί ένα σημαντικό βάρος χρεών από τους πολίτες, ενώ παράλληλα «ανοίγει» την πόρτα προς τη συνταξιοδότηση για υποψήφιους συνταξιούχους που οφείλουν στο ΕΦΚΑ-ΚΕΑΟ.

Ωστόσο, μόνο κατόπιν αίτησης του ενδιαφερομένου θα ξεκινήσει η διαδικασία παραγραφής οφειλών προς τον e-ΕΦΚΑ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για την ενεργοποίηση διάταξης νόμου που ψηφίστηκε σε εφαρμογή απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) και μειώνει σε 10 χρόνια (από 20 που ίσχυε παλαιότερα) τον χρόνο που έχει στη διάθεσή του ο φορέας προκειμένου να βεβαιώσει και να εισπράξει απαιτήσεις από ασφαλιστικές εισφορές που δεν καταβλήθηκαν.

Ειδικά για τους μη μισθωτούς ασφαλισμένους με οφειλές στα πρώην ταμεία ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΤΣΜΕΔΕ κ.λπ.):
• Ο έλεγχος της παραγραφής πραγματοποιείται μόνο κατόπιν αιτήσεως του ασφαλισμένου, προκειμένου να παρέχεται η συγκατάθεσή του για την αποποίηση του χρόνου ασφάλισης που αντιστοιχεί στην παραγεγραμμένη οφειλή.
• Οι αιτήσεις υποβάλλονται στις κατά τόπους αρμόδιες τοπικές διευθύνσεις e-ΕΦΚΑ, όπου και εξετάζονται.
• Για την υποβολή της σχετικής αίτησης, ο ασφαλισμένος μπορεί να εξυπηρετηθεί με ηλεκτρονικό ραντεβού, αποφεύγοντας πολύωρες αναμονές και συνωστισμό.

Συγκεκριμένα, μέσω της εθνικής δικτυακής πύλης (gov.gr) ή του δικτυακού τόπου της υπηρεσίας www.efka.gov.gr/rv, εισέρχεται στην πλατφόρμα, αφού προηγουμένως αυθεντικοποιηθεί με τη χρήση των κωδικών-διαπιστευτηρίων taxisnet.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνέχεια, επιλέγει το υποκατάστημα και το τμήμα όπου επιθυμεί να εξυπηρετηθεί και κλείνει αυτόματα το πρώτο διαθέσιμο ραντεβού που επιθυμεί. Την ημέρα του ραντεβού αρκεί να προσέλθει λίγα μόνο λεπτά νωρίτερα και να εξυπηρετηθεί άμεσα και με ασφάλεια.
Άρχισε να εφαρμόζεται η απόφαση για 10ετή παραγραφή υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Για οφειλές εργοδοτών, από απασχόληση μισθωτών (οφειλές τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ):

• Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται κλείνοντας ηλεκτρονικό ραντεβού www.efka.gov.gr/rv στις κατά τόπο αρμόδιες τοπικές διευθύνσεις e-ΕΦΚΑ μέχρι την ολοκλήρωση της υλοποίησης νέας εσωτερικής διαδικασίας, η οποία θα επιτρέπει τον χαρακτηρισμό με μαζικό και αυτόματο τρόπο των εν λόγω οφειλών ως παραγεγραμμένων.

• Κατ’ εξαίρεση, όταν πρόκειται για χορήγηση αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας για μεταβίβαση ακινήτου, οι ενδιαφερόμενοι θα απευθύνονται στις αρμόδιες υπηρεσίες ΚΕΑΟ.

Να σημειωθεί ότι η διαγραφή ισχύει αναδρομικά από το 2016, με αποτέλεσμα να περιλαμβάνει οφειλές που δημιουργήθηκαν πριν από το 2006. Σύμφωνα με ειδικούς επί της κοινωνικής ασφάλισης, αυτοί που ωφελούνται κατά κύριο λόγο είναι ελεύθεροι επαγγελματίες του πρώην ΟΑΕΕ, καθώς γι’ αυτούς ίσχυε η 20ετής παραγραφή, ενώ για πάρα πολλά έτη τα χρέη τους βεβαιώνονταν με την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης.

Οι περισσότεροι δε από αυτούς που εκτιμάται ότι θα απεγκλωβιστούν από τις οφειλές και θα «τρέξουν» τις διαδικασίες συνταξιοδότησής τους, είναι ήδη ηλικίας 67 ετών και άνω, που είχαν οφειλές προς τον πρώην ΟΑΕΕ ή το ΕΤΑΑ πάνω από 20.000 ευρώ.

Αυτοί, αν και έχουν τα απαιτούμενα 15 έτη ασφάλισης (τουλάχιστον), δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν λόγω του χρέους. Εάν αυτό παραγραφεί, τότε ανοίγει η διαδικασία συνταξιοδότησης, μέσω διακανονισμού του υπολοίπου της οφειλής.

Αφενός, παραγράφονται μόνον οφειλές για τις οποίες δεν έχει κινηθεί η διαδικασία αναζήτησής τους από τον ΕΦΚΑ, αφετέρου οι χρόνοι που διαγράφονται λόγω παραγραφής δεν μπορούν να συνυπολογισθούν στον χρόνο ασφάλισης των μη μισθωτών, γεγονός που σε ορισμένες περιπτώσεις δυσχεραίνει τη συνταξιοδότηση, ιδίως γι’ αυτούς που σχεδιάζουν να συνταξιοδοτηθούν με σαράντα έτη ασφάλισης.

Πηγή: Καθημερινή

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης