"Θύματα" τα επιδόματα για να μην περικοπούν οι συντάξεις

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου 2018, 16:49
"Θύματα" τα επιδόματα για να μην περικοπούν οι συντάξεις
Συντάξεις ή επιδόματα είναι το δίλημμα που έβαλαν στην ελληνική κυβέρνηση οι Ευρωπαίοι εταίροι, εξετάζοντας το αίτημα για μη περικοπή του εισοδήματος των συνταξιούχων από την πρώτη του έτους.

Δεν αποδέχονται στην Ευρώπη η μη περικοπή των συντάξεων να βαρύνει κι άλλο τον τακτικό προϋπολογισμό, καθώς εκτιμούν ότι η ισχνή ανάπτυξη της οικονομίας δεν αφήνει δημοσιονομικά περιθώρια για κάτι τέτοιο.
Στο Eurogroup της 5ης Νοεμβρίου θα βρεθεί στο επίκεντρο το ιταλικό ζήτημα, ενώ η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη και το θέμα των συντάξεων θα συζητηθεί στο έκτακτο στις 19 Νοεμβρίου
Οι δύο πλευρές φαίνεται να καταλήγουν σε έναν νέο συμβιβασμό που προβλέπει ότι το ποσό που θα χρειαστεί για την μη περικοπή των συντάξεων να αφαιρεθεί από το λεγόμενο κοινωνικό κράτος, δηλαδή τα προνοιακά επιδόματα και εκείνα της κοινωνικής συνοχής.

Ωστόσο φαίνεται ότι μένει έξω το κονδύλι που διατίθεται για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Έτσι, το έκτακτο Eurogroup, που θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο για την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης θα ληφθεί, κατά πάσα πιθανότητα, η απόφαση για τον ελληνικό προϋπολογισμό, δήλωσε αξιωματούχος της ευρωζώνης σήμερα από τις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της ευρωζώνης, αυτό που έχει σημασία σε ό,τι αφορά τον ελληνικό προϋπολογισμό είναι να επιτευχθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ.

Παράλληλα, άφησε να εννοηθεί ότι το ζήτημα της μη περικοπής των συντάξεων βρίσκεται υπό συζήτηση σε συνδυασμό με το πακέτο θετικών μέτρων που έχει παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση. Πρόσθεσε, δε, ότι σημαντικό είναι τα όποια μέτρα να συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη.

Ερωτηθείς για το αν η Επιτροπή έχει εντοπίσει απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους, στο προσχέδιο του ελληνικού προϋπολογισμού, ο ίδιος παράγοντας της ευρωζώνης ανέφερε ότι η Επιτροπή εξετάζει τις δημοσιονομικές επιπτώσεις διαφόρων σεναρίων εφαρμογής μέτρων.

Η Βουλή των Ελλήνων θα πρέπει να εγκρίνει τον προϋπολογισμό ως τα τέλη Νοεμβρίου

Σχετικά με το πότε θα ληφθεί η τελική απόφαση για την έγκριση του ελληνικού προϋπολογισμού, ο ίδιος αξιωματούχος είπε ότι, εξ όσων γνωρίζει, η Βουλή των Ελλήνων θα πρέπει να εγκρίνει τον προϋπολογισμό ως τα τέλη Νοεμβρίου.

Επομένως, είπε ότι η απόφαση θα ληφθεί εν ευθέτω χρόνω και ενδεχομένως στο έκτακτο Eurogroup που θα γίνει το Νοέμβριο, με βασικό θέμα την εμβάθυνση της ΟΝΕ.

Ο ίδιος παράγοντας ανέφερε ότι στο Eurogroup της 5ης Νοεμβρίου θα βρεθεί στο επίκεντρο το ιταλικό ζήτημα, ενώ η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου 2018, 17:00