Του Μιχάλη Παπανίδη

Συνεχίζονται οι έλεγχοι από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς και τα σημεία υποδοχής και αναχώρησης ταξιδιωτών (αεροδρόμια, λιμάνια, κλπ.).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με φόντο τον ετήσιο στόχο για 70.000 επιτόπιους ελέγχους από τις εφορίες κι άλλους 4.000 στοχευμένους από τις Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων, τα στοιχεία από τις διερευνητικές εξορμήσεις των προηγούμενων ημερών δεν επιτρέπουν τον παραμικρό εφησυχασμό, αφού δείχνουν υψηλά ποσοστά παραβατικότητας, ειδικά στην Περιφέρεια.

Όπως ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ, στο αεροδρόμιο Ελευθέριος οδηγός, με άδεια για απλό ταξί, από το 1970, πραγματοποιούσε με τρία πολυτελή μίνι βαν, VIP transfers από το αεροδρόμιο στο Λουτράκι, χρεώνοντας τη διαδρομή με 280 ευρώ, χωρίς να εκδίδει κανένα φορολογικό στοιχείο.

Εντοπίστηκε από ελεγκτές της ΑΑΔΕ από εφορία (ΔΟΥ) της νησιωτικής Ελλάδας, οι οποίοι παρίσταναν τους ξένους τουρίστες, που αναζητούσαν μεταφορικό μέσο. Επιβλήθηκαν τα προβλεπόμενα πρόστιμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, επιβλήθηκαν 48ωρα λουκέτα στις εξής περιπτώσεις:

-Σε αίθουσα εκδηλώσεων στα Τρίκαλα όπου είχε εκδοθεί τιμολόγιο με ανακριβή στοιχεία αξίας 2.140 ευρώ, ενώ δεν είχε εκδοθεί και τιμολόγιο 2.700 ευρώ για δεξίωση γάμου

-Στη Νάξο σε συνεστίαση 70 ατόμων δεν είχαν εκδοθεί αποδείξεις αξίας 565 ευρώ.

-Στην Κόρινθο πολίτικος μηχανικός, δεν είχε εκδώσει 22 αποδείξεις αξίας 1.040 ευρώ.

-Στο Αγρίνιο εστιατόριο δεν είχε εκδώσει 7 αποδείξεις, συνολικής αξίας 950 ευρώ.

-Στη Λαμία παιδότοπος δεν είχε εκδώσει 9 αποδείξεις, συνολικής αξίας 1.244 ευρώ.

-Στη Λάμια επιχείρηση στον κλάδο υγείας, σε 15 μήνες, 1.800 αποδείξεις, αξίας 80.000 ευρω.

Στο Ωραιόκαστρο σε πάρκο δεινοσαύρων, δεν είχαν εκδοθεί 275 αποδείξεις.

Στη Λάμια, κέντρο αισθητικής δεν είχε εκδώσει 74 αποδείξεις, αξίας 2.110 ευρώ.

Στη Ναύπακτο κέντρο αισθητικής, δεν είχε εκδώσει 143 αποδείξεις, αξίας 1.665 ευρώ

Στη Χαλκιδική, beach bar δεν είχε εκδώσει 54 αποδείξεις για ξαπλώστρες.

Στην Κομοτηνή λογιστής δεν είχε εκδώσει 61 αποδείξεις αξίας 4.430 ευρω.

Ανάλογους ελέγχους είχε διενεργήσει η ΑΑΔΕ το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, με λουκέτα σε επιχειρήσεις που φοροδιέφευγαν σε νησιά αλλά και στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Ειδικότερα:

Στο νησί της Πάρου, μπήκε 48ωρο «λουκέτο» σε εστιατόριο που δεν είχε κόψει 39 αποδείξεις.

Επίσης στην Πάρο, στην ταβέρνα “Αχινός” στην πλατεία της Νάουσας, επέβαλε λουκέτο για 7 ημέρες για διπλή υποτροπή.

Στη Μύκονο οι άνδρες της ΑΑΔΕ έκαναν τους… τουρίστες και εντόπισαν ένα «πειρατικό» τουριστικό βαν τύπου Mercedes.

Στην Εύβοια και το Αλιβέρι εντοπίστηκε κέντρο εκδηλώσεων, που φιλοξένησε γλέντι με τζίρο 3.100 ευρώ χωρίς να κόψει απόδειξη.

Στην Κηφισιά επεβλήθη 48ωρο λουκέτο σε κέντρο αισθητικής για 21 αποδείξεις.

Τέλος, στο νομό Αχαΐας εντοπίστηκαν:

Σε συσκευαστήριο πατάτας, 29 τόνοι αξίας 11.500 ευρώ, χωρίς τιμολόγιο και σε συσκευαστήριο λεμονιών, 22 τόνοι αξίας 11.000 ευρώ, επίσης χωρίς τιμολόγιο.

Νωρίτερα είχαν ανακοινωθεί χαρακτηριστικές περιπτώσεις, που προστέθηκαν στη «μαύρη» λίστα της ΑΑΔΕ και παίρνουν σειρά για φορολογικό έλεγχο σε βάθος 5ετίας:

Γνωστή «πίστα» στο κέντρο της Θεσσαλονίκης δεν είχε εκδώσει αποδείξεις συνολικής αξίας 2.000 ευρώ και σφραγίστηκε για 48 ώρες.

Πολύ γνωστός αφροδισιολόγος στην Καρδίτσα, αν και είχε… ουρά από πελάτες, αποδείχθηκε… ξεχασιάρης, καθώς σε 53 περιπτώσεις δεν είχε εκδώσει τα νόμιμα παραστατικά. «Λουκέτο» δεν μπήκε, αφού οι γιατροί εξαιρούνται, αλλά το πρόστιμο ήταν «τσουχτερό» και διόλου αφροδισιακό

Κομμωτήριο στην Κοζάνη είχε τόση δουλειά, που… λησμόνησε την υποχρέωση έκδοσης αποδείξεων.

Το απίστευτο είναι ότι διαπιστώθηκαν 139 τέτοιες παραβάσεις! Φυσικά μπήκε 48ωρο «λουκέτο», όπως ακριβώς συνέβη και σε κομμωτήριο της Άρτας για τον ίδιο λόγο

Την τιμητική του είχε ο Μαραθώνας, με τις γνωστές χασαποταβέρνες. Στην πρώτη περίπτωση, ο… μερακλής ιδιοκτήτης έβαλε στο ταμείο του 900 ευρώ «μαύρα», ενώ στη δεύτερη περίπτωση ο λογαριασμός έφτασε στις 2.000 ευρώ. Και οι δύο ταβέρνες σφραγίστηκαν

Κι επειδή η φοροδιαφυγή ακουμπάει και στις αθλητικές δραστηριότητες, δύο από τις πλέον δημοφιλείς επιχειρήσεις 5Χ5 στα Χανιά δέχθηκαν… γκολ από τους εφοριακούς, όταν διαπιστώθηκαν σε θέση… οφ σάιντ

Η ένταση των ελέγχων θα είναι ιδιαιτέρως αισθητή, καθώς τα πρώτα στοιχεία από το μέτωπο των εσόδων δείχνουν ότι οι εισπράξεις ΦΠΑ δεν μοιάζουν τόσο σταθερές όσο πέρσι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης