Αυξάνονται τα αιτήματα για μειώσεις φόρων, κυρίως στις επιχειρήσεις

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 13 Απριλίου 2020, 11:55
Αυξάνονται τα αιτήματα για μειώσεις φόρων, κυρίως στις επιχειρήσεις

«Εδώ και τώρα η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει για τις επιχειρήσεις στη μείωση της φορολογίας από το 24% τουλάχιστον στο 20%, ενώ πρέπει να μειώσει και τον φόρο προκαταβολής κατά 50%».

Αυτό υπογραμμίζει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, προσθέτοντας πως κάθε μέρα που περνά δείχνει ακόμα πιο έντονα το μέγεθος του προβλήματος από την εξάπλωση της πανδημίας, ενώ είναι βέβαιο ότι το οικονομικό αποτύπωμα αυτής της πρωτοφανούς για τα παγκόσμια χρονικά κατάστασης θα είναι οδυνηρό.

Βασικό μέλημα, λοιπόν, πρέπει να είναι, συνεχίζει ο ίδιος, η ανάσχεση αυτής της ύφεσης που έρχεται. «Και για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, απαιτούνται δραστικές αποφάσεις. Μπορεί η Πολιτεία να ανακοίνωσε μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων αμέσως μόλις έγινε αντιληπτή η σοβαρότητα της κατάστασης, όμως η αλήθεια είναι ότι αυτά δεν αρκούν. Εδώ και τώρα η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει για τις επιχειρήσεις στη μείωση της φορολογίας από το 24% τουλάχιστον στο 20% ενώ πρέπει να μειώσει και τον φόρο προκαταβολής κατά 50%».

Η θέση του επιμελητηρίου είναι, όπως είπε ο ίδιος, ότι δεν υπάρχει κανένα νόημα να συζητάμε για τόσο υψηλή φορολογία και μάλιστα με πλασματικά δεδομένα. «Και εξηγούμαι: Η αγορά έχει "παγώσει", αφού δεν λειτουργεί σχεδόν τίποτα.

»Υπάρχει αυτή την στιγμή εμπορική δραστηριότητα πέραν των ειδών πρώτης ανάγκης; Λειτουργεί η εστίαση; Ο τουρισμός; Άρα από ποια έσοδα θα μπορέσουν να καλυφθούν οι ήδη υψηλές φορολογικές υποχρεώσεις επιχειρήσεων και επαγγελματιών;

»Το ίδιο ισχύει και για τον παραλογισμό με το όνομα "προκαταβολή φόρου". Από την στιγμή που ήδη έχουν χαθεί μήνες επαγγελματικής δραστηριότητας για τους περισσότερους κλάδους της οικονομίας, είναι επόμενο οι τζίροι να μην έχουν καμία σχέση με αυτούς του προηγούμενου χρόνου. Άρα πώς θα υπολογιστεί αυτή η προκαταβολή φόρου; Θα είναι κατάφωρη αδικία αν παραμείνει αυτό το εισπρακτικό μέτρο».

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου ζητάει από την κυβέρνηση να ακούσει για μία φορά ακόμα τα αιτήματα των φορέων και να προχωρήσει στην υλοποίηση της πρότασης για την άμεση μείωση της φορολογίας.

«Σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο, οι φόροι επιβάλλονται στα έσοδα. Απαραίτητη προϋπόθεση για να συνεχίσει η κυβέρνηση να ζητάει φόρους από επιχειρήσεις είναι αυτές οι επιχειρήσεις να είναι σε λειτουργία. Αν τις ωθήσει στο λουκέτο, τότε θα είναι σαν να πυροβολεί τα πόδια της.

»Άρα, αν πραγματικά θέλει να στηρίξει την επιχειρηματικότητα, οφείλει να τις κρατήσει ενεργές λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα. Και υπό τις παρούσες συνθήκες, η μείωση των φόρων είναι σίγουρα ένα από αυτά τα μέτρα» καταλήγει στη δήλωσή του ο πρόεδρος.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 13 Απριλίου 2020, 12:04