Κρίσιμο 10ήμερο ξεκινά για τους εργοδότες, τους επαγγελματίες και τους εργαζομένους προκειμένου να επωφεληθούν από τα έκτακτα και προσωρινά μέτρα στήριξης.

Έως τις 10 Απριλίου, λήγει σειρά προθεσμιών μέχρι τις οποίες οι δικαιούχοι -συνολικά  2,4 εκατ. επιχειρηματίες και μισθωτοί-  των εν λόγω μέτρων πρέπει να υποβάλουν σχετικές δηλώσεις στις ανάλογες πλατφόρμες του Υπουργείου Εργασίας.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι προθεσμίες αυτές αφορούν τη μείωση 40% επαγγελματικού μισθώματος για εργοδότες που έκλεισαν την επιχείρησή τους με κυβερνητική απόφαση. Επίσης αφορούν στις αποζημιώσεις των εργαζομένων οι συμβάσεις εργασίας των οποίων τέθηκαν σε αναστολή (αφού έκλεισε η επιχείρηση που εργάζονται ή πλήττεται), αλλά και τις αποζημιώσεις στους πληττόμενους  αυταπασχολούμενους και τους εργοδότες με έως 5 άτομα προσωπικό. Επίσης αφορούν την καταβολή των εισφορών αυτασφάλισης των επαγγελματιών για τον Φεβρουάριο του 2020 με έκπτωση 25%.

Συγκεκριμένα:

·  Έως 10 Απριλίου (αντί για έως σήμερα 31/3, καθώς χθες ο υπ. Εργασίας Γ. Βρούτσης αποφάσισε παράταση) θα μπορούν οι εργοδότες επιχειρήσεων που έκλεισαν την επιχείρησή τους με κυβερνητική απόφαση να συμπληρώσουν έντυπα στην ειδική πλατφόρμα στο Πληροφοριακό Σύστημα «Εργάνη» για :

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– μείωση 40% του επαγγελματικού μισθώματος.

-αναστολή της σύμβασης εργασίας όλων των εργαζομένων τους προκειμένου οι εργαζόμενοι με τη σειρά τους να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ.

Στην ίδια πλατφόρμα θα συνεχίσουν να υποβάλλουν και οι εργοδότες επιχειρήσεων που έχουν πληγεί (βάσει ΚΑΔ) δηλώσεις για αναστολή των συμβάσεων εργασίας μέρους ή όλου του προσωπικού προκειμένου αυτό να λάβει την ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ .

Επίσης από σήμερα το Έντυπο Εργοδοτών στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ έχει εμπλουτιστεί με τις ειδικές κατηγορίες ΚΑΔ που ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες «shop-ina-shop» και  «επιχειρήσεων έκδοσης πρωτογενούς (branded) ψηφιακού περιεχομένου, οι οποίες είναι εγγεγραμμένες Μητρώο Online Media».

Από χθες 30/3/2020, εξάλλου, υπάρχει στο σύστημα «Εργάνη» νέα φόρμα υποβολής, η οποία είναι εμπλουτισμένη με τους ΚΑΔ δευτερογενούς δραστηριότητας που παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα ακαθάριστα έσοδα για το 2018, ώστε και αυτές οι επιχειρήσεις, ανάλογα με το αν ανήκουν στην κατηγορία που έκλεισαν με κρατική εντολή ή ως πληττόμενες, καθώς και οι εργαζόμενοί τους να επωφεληθούν των αντίστοιχων για κάθε κατηγορία ευεργετημάτων των μέτρων στήριξης.

· Την 1η Απριλίου θα ανοίξει και η ειδική πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr για τους εργαζόμενους, που θα βρίσκεται στον ιστότοπο της Γενικής Γραμματείας Εργασίας του Υπουργείου. Στην πλατφόρμα αυτή θα μπορούν οι εργαζόμενοι, με τη σειρά τους, να συμπληρώσουν τα ειδικά ηλεκτρονικά έντυπα τόσο για τη μείωση 40% του μισθώματος της α’ κατοικίας τους (εφόσον απασχολούνται σε επιχείρηση που έκλεισε με κρατική εντολή) όσο και για να λάβουν την αποζημίωση του ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ (εφόσον ανεστάλη η σύμβασή τους, είτε γιατί έκλεισε με κρατική εντολή η επιχείρηση που εργάζονται, είτε γιατί πλήττεται). Η πλατφόρμα αυτή για τους εργαζομένους θα μείνει ανοιχτή έως 10/4.

· Από 6 Απριλίου 2020 οι αυτοαπασχολούμενοι (σ.σ. επαγγελματίες χωρίς προσωπικό) και οι εργοδότες αυτοαπασχολούμενοι (σ.σ. επαγγελματίες με προσωπικό) με μέχρι πέντε εργαζόμενους, οι οποίοι είναι δικαιούχοι των 800 ευρώ (σ.σ. αναμένεται εντός της εβδομάδας σχετική Υπουργική Απόφαση) θα μπορούν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στο μέτρο στήριξης, σε σχετικό έντυπο που θα βρίσκουν στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη».

· Έως 10 Απριλίου (αντί για έως σήμερα 31/3) θα πρέπει οι ελεύθεροι επαγγελματίες να καταβάλουν τις εισφορές τους για την αυτασφάλισή τους για τον μήνα Φεβρουάριο 2020. Καταβάλλοντας εμπρόθεσμα τις εισφορές τους, θα έχουν έκπτωση 25% επ΄ αυτών. Εναλλακτικά μπορούν να τις καταβάλουν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο -μαζί με τις εισφορές του Μαρτίου 2020- σε τέσσερις ισόποσες μηνιαίες δόσεις έως τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης