Σε απόγνωση οι καταναλωτές για τις τιμές των αγαθών στα σούπερ μάρκετ - Τι λένε στην κάμερα της «Ζούγκλας»

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2023, 13:48
Σε απόγνωση οι καταναλωτές για τις τιμές των αγαθών στα σούπερ μάρκετ - Τι λένε στην κάμερα της «Ζούγκλας»

Κάμερα: Νίκος Χριστοφάκης

Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνος Διονυσόπουλος

Το ενεργειακό κόστος αλλά και οι συνεχείς ανατιμήσεις των αγαθών στο ράφι των σούπερ μάρκετ, «στραγγαλίζουν» τον οικογενειακό προϋπολογισμό, με τους καταναλωτές να αναγκάζονται να περιορίσουν ακόμα και βασικά καταναλωτικά αγαθά.

Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί το τελευταίο διάστημα, είναι η εικόνα που κατέγραψε έξω από σούπερ μάρκετ η κάμερα της «Ζούγκλας», με τους καταναλωτές να βρίσκονται όπως αναφέρουν, πλέον σε απόγνωση.

Όπως οι ίδιοι τονίζουν, οι καταναλωτικές τους συνήθειες έχουν αλλάξει, με την αγοραστική τους δύναμη να είναι μειωμένη καθώς ενώ οι μισθοί τους παραμένουν οι ίδιοι, οι τιμές των αγαθών αυξάνονται συνεχώς, ενώ παράλληλα σε αρκετά είδη παρατηρούν μείωση της προσφερόμενης ποσότητάς τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως όπως τονίζουν δεν βλέπουν κάποια ιδιαίτερη θετική διαφορά στο λεγόμενο «καλάθι του νοικοκυριού».

Δείτε το ρεπορτάζ:

 

Πώς οι ανατιμήσεις έφεραν αύξηση τζίρου το 2022 στα σούπερ μάρκετ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας NielsenIQ, άνοδο 6,3% εμφάνισε ο τζίρος των σούπερ μάρκετ για το σύνολο του 2022, η οποία οφείλεται ωστόσο στις έντονες πληθωριστικές πιέσεις καθώς οι πωλήσεις ανά τεμάχιο παρουσίασαν αρνητικό πρόσημο, στο -0,6%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφουν αναλυτικά τα τρίμηνα του έτους, δείχνουν ότι η πληθωριστική πίεση στον κλάδο των FMCGs (ταχυκίνητα αγαθά) από το +1,6% που σημειώθηκε το πρώτο τρίμηνο αυξήθηκε στο +10,9% κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το Market Pass – Οι δικαιούχοι και τα κριτήρια

Μέσα στον Φεβρουάριο αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων των δικαιούχων για την χορήγηση του Market Pass, ενώ δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η σχετική απόφαση.

Η πλατφόρμα vouchers.gov.gr θα τεθεί σε λειτουργία από την 1η Φεβρουαρίου έως και τις 15 Μαρτίου και οι δικαιούχοι θα εισέρχονται με τους κωδικούς του taxisnet.

Το μηνιαίο όριο αγορών ανά νοικοκυριό ανέρχεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του και έως 1.000 ευρώ αγορές.

Τα συγκεκριμένα ποσά θα πιστώνονται μηνιαίως σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά σε καταστήματα λιανικού εμπορίου τροφίμων. Όσοι υποβάλλουν τις αιτήσεις τους μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου θα λάβουν τα χρήματα έως τις 3 Μαρτίου.

Τα κριτήρια

Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι φυσικά πρόσωπα, άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα.

Ειδικά, για τους έγγαμους ή τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, δικαιούχος είναι ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, κατά το άρθρο 67 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013, Α’167) ή ο ένας εκ των δύο σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης.

Τα φυσικά πρόσωπα δικαιούνται της ενίσχυσης, εφόσον πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:

α) Κριτήριο εισοδήματος

  • Οι άγαμοι θα πρέπει να έχουν ετήσιο εισόδημα έως 16.000 ευρώ.
  • Οι έγγαμοι θα πρέπει να έχουν εισόδημα 24.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Οι μονογονεϊκές οικογένειες θα πρέπει να έχουν εισόδημα έως 24.000 ευρώ, συν 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

β) Κριτήριο περιουσίας

Το ύψος της ακίνητης περιουσίας για τους άγαμους είναι έως 250.000 ευρώ και για τους έγγαμους έως 400.000 ευρώ.

Εξαιρούνται από τη χορήγηση της ενίσχυσης:

α) Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων φορολογικού έτους 2021 ως εξαρτώμενα μέλη του υπόχρεου κατά το άρθρο 11 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

β) Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνουν στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων φορολογικού έτους 2021 ότι φιλοξενούνται.

γ) Τα φυσικά πρόσωπα που εμπίπτουν στον φόρο πολυτελούς διαβίωσης για το φορολογικό έτος 2021.

δ) Οι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής.

ε) Τα φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν υποβάλλει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2021 έως και την 31η.12.2022.

Η ενίσχυση χορηγείται σε επίπεδο νοικοκυριού. Ως μέλη του νοικοκυριού θεωρούνται οι σύζυγοι ή μέλη με σύμφωνο συμβίωσης, τα εξαρτώμενα τέκνα αυτών, τα λοιπά εξαρτώμενα μέλη και τα φιλοξενούμενα μέλη.

Αίτηση στην ειδική εφαρμογή

Απαραίτητη προϋπόθεση για να λάβει ο δικαιούχος την οικονομική ενίσχυση είναι να υποβάλει αίτηση σε ειδική εφαρμογή της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr – ΕΨΠ) που δημιουργείται από την ΚτΠ Μ.Α.Ε., μέχρι την ημερομηνία που ορίζεται στην απόφαση.

Πληρωμή

Όσοι υποβάλλουν αίτηση εντός Φεβρουαρίου και επιλέξουν την ψηφιακή κάρτα στο κινητό τους θα πληρωθούν έως 3 Μαρτίου για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο – Από τον Απρίλιο και μετά θα πληρώνονται μήνα – μήνα.

Όσοι υποβάλλουν αίτηση εντός Φεβρουαρίου και επιλέξουν πληρωμή στην τράπεζα θα πληρωθούν έως 3 Μαρτίου για τους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο – Έως 3 Μαΐου προπληρώνεται και το τρίμηνο Μαΐου, Ιουνίου και Ιουλίου.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2023, 14:04