Την εκτίμησή του για ρυθμό ανάπτυξης 2% – 2,1% εφέτος μετέφερε αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ λίγο μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς για τα δημοσιονομικά ζητήματα. Ανέφερε, μάλιστα, ότι αυτή η εκτίμηση είναι σε συμφωνία με τους θεσμούς.

Ουσιαστικά το ΥΠΟΙΚ παραδέχεται ότι επιβραδύνεται εκ νέου η προοπτική ανάπτυξης της οικονομίας αφού λίγο καιρό πριν, τον Μάρτιο, στην εγκύκλιο του κ. Χουλιαράκη για το μεσοπρόθεσμο, εκφραζόταν η πρόβλεψη για άνοδο ΑΕΠ κατά 2,3% εφέτος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ίδιος αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ ανέφερε πάντως ότι και με τη νέα πρόβλεψη δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλοι οι στόχοι του προϋπολογισμού επιτυγχάνονται και, όπως είπε, το ζήτημα που τίθεται είναι ποια θα είναι η υπέρβαση.

Ωστόσο, η ίδια πηγή εκτίμησε ότι δεν αναμένεται μεγάλη δημοσιονομική υπέρβαση για το 2019. Εξήγησε ότι η υπέρβαση σχετίζεται με τη μελλοντική δυνατότητα για μείωση φόρων ή για στοχευμένες παρεμβάσεις στις δαπάνες.

Ανέφερε ότι το ΔΝΤ αναθεώρησε τις προβλέψεις του για το εφετινό πλεόνασμα. Πλέον εκτιμά πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ από 2,9% προηγουμένως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αξιωματούχος εξέφρασε την πεποίθηση ότι «δεν υπάρχει καμία πιθανότητα για πρόωρη μείωση του αφορολογήτου».

Εξίσου απόλυτος ήταν όμως και για τις περικοπές στις συντάξεις: Όταν ρωτήθηκε για τις περικοπές του 2019, απάντησε «τα συμφωνηθέντα θα τηρηθούν».

Ωστόσο, μίλησε επίσης και για ένα δημοσιονομικά ουδέτερο αποτέλεσμα λόγω των αντίμετρων που, όπως είπε, θα εφαρμοσθούν και τα δύο έτη.

Αναφορικά με την αναθεώρηση στο ΑΕΠ, είπε ότι ελήφθησαν υπ’ όψιν αυτές οι αναθεωρήσεις για τη συμφωνία στα δημοσιονομικά.

«Θα έχουμε SLA, μην έχετε καμία αμφιβολία» ήταν η εκτίμησή του για τις διαπραγματεύσεις στην Αθήνα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης