«Η εργασία ήταν και παραμένει, πριν και μετά από την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, στο κέντρο της αναπτυξιακής μας πολιτικής» τόνισε, σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Β’ Θεσσαλονίκης, στο Πολιτιστικό Κέντρο Θέρμης, η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, υπογραμμίζοντας ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ «η επόμενη μέρα των μνημονίων έχει στο επίκεντρό της τον κόσμο της εργασίας, τους νέους, τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία».

Η κα Αχτσιόγλου πρόσθεσε ότι, εκκινώντας από τα πεπραγμένα της, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει «όλη την αξιοπιστία» να αποδείξει στη «μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία», στους «πολλούς», ότι «η επιλογή τους πρέπει να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ» στις επερχόμενες εκλογές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στις «εμβληματικές» για την εργασία ρυθμίσεις, μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και στην αύξηση του κατώτατου, με κατάργηση του «ντροπιαστικού» υποκατώτατου μισθού για τους νέους, αλλά και στις ρυθμίσεις μέσα στην τριετία, όπως τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, τα προγράμματα εργασίας που συνέβαλαν στη μείωση της ανεργίας από το 27% κατά οκτώ μονάδες, την πάταξη της αδήλωτης εργασίας κατά 10%, την πρακτική δήλωσης των υπερωριών πριν από την πλεονάζουσα εργασία «που διπλασίασε τις υπερωριακές ώρες μέσα σε έναν χρόνο στο σύστημα», το πρόγραμμα απεγκλωβισμού των ανέργων από επιχειρήσεις που δεν πληρώνουν, με ενισχύσεις και με πρόσβαση στο ταμείο ανεργίας κ.ά.

Ιδιαίτερα, η κα Αχτσιόγλου αναφέρθηκε στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση με τον νόμο Κατρούγκαλου, που έβαλε κανόνες και έφερε σταθερό πλεόνασμα στα ταμεία – από «έλλειμμα 1,1 δισ. και 400.000 απλήρωτες νέες συντάξεις», που παρέλαβε η σημερινή κυβέρνηση – το οποίο επέτρεψε τη διανομή κοινωνικού μερίσματος, την ακύρωση της περικοπής των συντάξεων, αυξήσεις στις συντάξεις ύστερα από μία δεκαετία περικοπών, με προοπτική σταθερών περαιτέρω αυξήσεων κ.ά.

Για τη ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία και εφορία, τόνισε ότι «είναι έτοιμη» να έρθει στη Βουλή και να ψηφιστεί, ίσως και εντός του Απριλίου. Αναφέρθηκε στα οφέλη για «πολλές δεκάδες χιλιάδες» ασφαλισμένους, πρώην επιχειρηματίες που έκλεισαν τα βιβλία τους καθώς και πολίτες που συμπλήρωσαν το ηλικιακό όριο, αλλά δεν συνταξιοδοτούνταν εξαιτίας της οφειλής τους, οι οποίοι πλέον θα μπορούν μέσω της ρύθμισης να βγουν στη σύνταξη, εξοφλώντας τα χρέη τους με ένα μικρό ποσό μηνιαίως από τη σύνταξή τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ερώτηση για την προβολή του έργου της κυβέρνησης η κα Αχτσιόγλου απάντησε ότι είναι γνωστό πως πίσω από ορισμένα ΜΜΕ βρίσκονται «πολύ συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα», που υποστηρίζουν «πολύ συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους», παραπέμποντας στην τοποθέτηση του κ. Ραγκούση στην εκδήλωση στο Γαλάτσι. Υπογράμμισε ότι ενώ η υπόθεση Novartis συνιστά «σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων», με εκτιμήσεις για 26 δισ. ζημία για το Δημόσιο, πρωτοσέλιδα μεγάλων ΜΜΕ και των βασικών καναλιών «πετούν λάσπη στον ανεμιστήρα» και «προσπαθούν τάχα μου να δημιουργήσουν υποθέσεις Πετσίτη, υποθέσεις Ξεπαπαδέα, ανύπαρκτες ιστορίες, προκειμένου να δημιουργήσουν πολιτικό αντιπερισπασμό». Πρόσθεσε ότι αυτό συμβαίνει «για να θολώσουν τα νερά», κάθε φορά που υπάρχει «μια θετική εξέλιξη για την οικονομία και την κοινωνία».

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης