«Προφανώς και θα προσαρμοστεί ο νόμος, αν υπάρξει απόφαση του ΣτΕ για τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο εμπνευστής του ασφαλιστικού νόμου, Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Όμως, τέτοια απόφαση του ΣτΕ δεν υπάρχει μέχρι στιγμής» πρόσθεσε ο κ. Κατρούγκαλος, τονίζοντας πως «όσοι διαδίδουν διάφορες πληροφορίες κινδυνεύουν με το ποινικό αδίκημα της παραβίασης του δικαστικού απορρήτου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τόνισε, πάντως, ότι «η ουσία του νόμου του, που είναι η ισορροπία των κανόνων, θα διατηρηθεί».

«Αυτή η ουσία δεν πρόκειται να φύγει» είπε, σημειώνοντας ότι «όπως έχει αποδειχτεί, το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών πληρώνει λιγότερα, ενώ το 20% είναι εύλογο να αντιδρά».

Αλυσιδωτές εξελίξεις αναμένεται να προκαλέσει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, εάν υπάρχει, να κρίνει, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, αντισυνταγματικές ζωτικές διατάξεις της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, ξηλώνοντας ουσιαστικά τον νόμο Κατρούγκαλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τη συνεδρίαση της προηγούμενης Παρασκευής η Ολομέλεια του ΣτΕ φέρεται ότι έκρινε με ψήφους 17 υπέρ και 8 κατά παράνομη την ένταξη των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι) αλλά και των αγροτών στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης καθώς και την εισφορά του 20%.

Οι δικηγόροι…

«…Αν η πληροφορία για το ΣτΕ ισχύει, αποτελεί ιστορική δικαίωση για τον κλάδο μας και τις κινητοποιήσεις του 2016… ήρθε και η Ανάσταση για τους δικηγόρους…» σχολίασε στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός.

Ο κ. Βερβεσός πρόσθεσε ότι ο νόμος Κατρούγκαλου οδηγεί στη δήμευση εισοδήματος και οι δικηγόροι έχουν προσβάλει τον εν λόγω νόμο.

Οι γιατροί…

Για «δικαίωση των γιατρών και των επιστημόνων από το ΣτΕ για το Ασφαλιστικό», κάνει λόγο ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) σε ανακοίνωσή του.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση:

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε «παράνομη την ένταξη ελεύθερων επαγγελματιών και την εισφορά του 20%».

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις παραπάνω πληροφορίες, η διάσκεψη της Ολομέλειας του ΣτΕ φαίνεται να δικαίωσε, κατά πλειοψηφία, τους κλάδους των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων που προσέφυγαν στο ανώτατο δικαστήριο κρίνοντας αντισυνταγματική την ένταξη των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι) αλλά και των αγροτών στον ΕΦΚΑ.

Αντίθετα, κρίθηκε σύννομη η ένταξη στον φορέα των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα. Επιπλέον και κυρίως κρίθηκε αντισυνταγματικός ο υπολογισμός της εισφοράς του ΕΦΚΑ με βάση το εισόδημα που δηλώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες (26,95% επί του εισοδήματος).

Δικαιώνεται έτσι ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών που μαζί με άλλους μεγάλους επιστημονικούς συλλόγους προσέφυγε στο ΣτΕ. Πρόκειται για ένα αισιόδοξο μήνυμα, μία ανάσα για τον μαχόμενο ιατρό που τη δύσκολη αυτή περίοδο δίνει καθημερινό αγώνα επιβίωσης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης