Αμετακίνητη η Κομισιόν για την κατάργηση επιδομάτων στην Ελλάδα

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 19 Σεπτεμβρίου 2017, 11:56
Αμετακίνητη η Κομισιόν για την κατάργηση επιδομάτων στην Ελλάδα
Η κατάργηση τεσσάρων ειδικών παροχών -με βάση το νέο μνημόνιο- αποτελεί «μέρος αυτής της διαδικασίας μεταρρυθμίσεων... που έχει ως στόχο, μεταξύ άλλων, την επικέντρωση στους φτωχότερους, ιδίως με την εισαγωγή του νέου συστήματος, του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης».

Έτσι απάντησε η κοινοτική επίτροπος Απασχόλησης Marianne Tyssen σε ερώτημα του ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας Νίκου Χουντή.

Από τη Λαϊκή Ενότητα επισημαίνεται πιο συγκεκριμένα πως «στην απάντηση της Κομισιόν φαίνεται με σαφήνεια ότι έχει επικρατήσει πλήρως η μνημονιακή λογική, δηλαδή η ενσωμάτωση όλων των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων στο λεγόμενο εγγυημένο κοινωνικό εισόδημα, γεγονός που θα προκαλέσει ανατροπές με την κατάργηση οικογενειακών επιδομάτων, αναπηρίας, φοιτητικών βοηθημάτων, παροχών στέγασης κ.λπ., αλλά και τη μείωση του αριθμού των δικαιούχων».

Στην ερώτησή του, ο Ν. Χουντής αναφερόταν στην πρόσφατη κατάργηση τεσσάρων προνοιακών επιδομάτων που αφορούσαν στη στήριξη φτωχών και απροστάτευτων παιδιών, αλλά και στη στήριξη νεοεισερχόμενων νέων στην αγορά εργασίας, και ζητούσε την ανάκληση αυτών των αποφάσεων.

Στην απάντησή της, η κα Thyssen, αρμόδια επίτροπος για θέματα απασχόλησης, κοινωνικών υποθέσεων και κοινωνικής ένταξης, αφού ξεκαθάρισε ότι «οι συγκεκριμένες παροχές που καταργήθηκαν, επιλέχθηκαν από τις ελληνικές Αρχές, διότι ήταν μικρής κλίμακας και δαπανηρές στη διαχείρισή τους, η παρακολούθησή τους ήταν ανεπαρκής και υπήρχε επικάλυψη σε μεγάλο βαθμό με τις βασικές οικογενειακές παροχές, καθώς και με το σύστημα του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης που θεσπίστηκε πρόσφατα», τόνισε ότι «η κατάργηση αυτών των ειδικών παροχών αποτελεί μέρος αυτής της διαδικασίας μεταρρυθμίσεων... που έχει ως στόχο, μεταξύ άλλων, την επικέντρωση στους φτωχότερους, ιδίως με την εισαγωγή του νέου συστήματος, του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης».

Τέλος, η κα Thyssen, προσπαθώντας να αιτιολογήσει γιατί καταργήθηκε η ενίσχυση για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας νέους έως 29 ετών σε περίπτωση απόλυσής τους, είπε ότι «εφαρμόζονται στην Ελλάδα αρκετά προγράμματα που υποστηρίζουν την ένταξη στην αγορά εργασίας των νέων ηλικίας έως 29 ετών, με την υποστήριξη της Πρωτοβουλίας για την Απασχόληση των Νέων και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου».

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 19 Σεπτεμβρίου 2017, 13:20